Η άσκηση πεδίου για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών στη Ζιά | Με το κωδικό όνομα ΑΣΠΙΔΑ 2023

11
14799


Με απόλυτο συντονισμό ξεκίνησε η άσκηση με την κωδική ονομασία ΑΣΠΙΔΑ 2023, για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς εν εξελίξει στους οικισμούς Λαγούδι-Ζιά-Ασφενδιού.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς Πολιτική Προστασία Δήμου Κω, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Στρατός καθώς και ομάδες διάσωσης συγκεντρώθηκαν στην Ευαγγελίστρια , από όπου και ξεκίνησε η άσκηση.
Παράλληλα στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί το στοιχείο διοίκησης από όπου ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Σταμάτης Καμπουράκης καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των φορέων οργάνωσαν τους κανόνες διεξαγωγής της άσκησης.

Με το κωδικό όνομα ΑΣΠΙΔΑ 2023, η διεξαγωγή της άσκησης πεδίου για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών στη Ζιά

Στην άσκηση επί του πεδίου, σε συνέχεια της άσκησης επί χάρτου για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Ζιάς, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, συμμετείχε και Ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με εξειδίκευση στις φυσικές καταστροφές, όπου σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους- εμπλεκόμενους φορείς του νησιού σε περίπτωση ανάγκης, συντόνισαν την άρτια διεξαγωγή της άσκησης με γενικό σκοπό την προστασία της ζωής, ασφάλειας, υγείας και περιουσίας των κατοίκων και των επισκεπτών των οικισμών Λαγούδι, Ζιά και Ασφενδιού με τη λήψη και εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, λόγω δασικής πυρκαγιάς. Όλοι οι φορείς ήταν σε εγρήγορση και έκαναν χρήση, σε πραγματικούς χρόνους , των διαθέσιμων μέσων επικοινωνίας
Το γενικό Σενάριο της άσκησης ΑΣΠΙΔΑ 2023, διαδραματίζεται στην περιοχή Λαγούδι Ζιά. Είναι 14 Ιουνίου 2023. Πνέει Βορειοδυτικός άνεμος 3-4 μποφόρ και η σχετική υγρασία είναι 30%.Ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές περιοχές που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή είναι 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες 4 μέρες επικρατούσε καύσωνας με δείκτη επικινδυνότητας 4.
Κατά τις 16:15, υπάρχει έναυση πυρκαγιάς σε δασική έκταση περίπου 3,5 χιλιόμετρα ΒΔ του οικισμού Λαγούδι-Ζιά από άγνωστη μέχρι εκείνη την ώρα αιτία, για την οποία έχει ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω από πολίτες και ήδη επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς τρία οχήματα με δέκα άτομα προσωπικό.
Ο Επικεφαλής της Π.Υ Κω ενημερώνει το Δήμαρχο Κω, ότι η πυρκαγιά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των Πυρσβοστικών Δυνάμεων και κινείται προς το βιολογικό καθαρισμό και τους οικισμούς Λαγούδι και Ασφενδιού. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής, τη βλάστηση και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, ο επικεφαλής αξιωματικός του ΠΣ, υπεύθυνος για τον έλεγχο και την καταστολή της δασικής πυρκαγιάς στο πεδίο, κρίνει την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη για την ασφάλεια των ανωτέρω Οικισμών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση με την ονομασία ΑΣΠΙΔΑ 2023. Μετά το πέρας της διεξαγωγής της, έλαβε χώρα η εν θερμώ αποτίμηση της, με σύντομες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γραφεία του δήμου Κω στο Λινοπότι, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πρόνοιας Σταματία Κανταρζή, πραγματοποίησε καταγραφή των διασωθέντων , ενώ παράλληλα τους δόθηκε τροφή και ψυχολογική υποστήριξη.

Πηγή: https://www.kostv.gr

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. φροντίστε να φτιάξετε τον δρόμο, να γίνει διαπλάτυνση όπου μπορεί και να βρεθεί και εναλλακτική όδευση διαφυγής αλλιώς , εάν υπάρξει συμβάν , θα πεθάνει πολύς κόσμος!!!! Φτιάξτε αντιπυρικές ζώνες και γεμίστε την περιοχή με πιεστικά και δεξαμενές!!! Μετά Θεοδόση και λοιποί χαμογελαστοί και ανίδεοι της πολιτικής προστασίας, να δω εάν θα βρείτε ταβέρνα όρθια για φωτογράφηση!!!!!

  • έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ Μπακλαβά!!!
   η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρξει θερμό καλοκαίρι, με σταθερές θερμοκρασίες πανω απο 30 βαθμούς και πάρει φωτιά η περιοχή, κανένα μα κανένα μέσο δεν θα μπορέσει να την σβύσει, εκτός αν μας λυπηθεί ο Θεός και βρέξει……
   Πιεστικά και δεξαμενές… χμμμμ ας ξεκινήσουμε απο το γεγονός ότι όσο θα αυξάνεται η τουριστική κίνηση δεν θα έχουμε νερό να ξεδιψάσουμε και όχι να σβύσουμε πιθανές φωτιές…. ακόμα και να υπήρχε η δυνατότητα να υλοποιηθούν τέτοια συστήματα..(όχι ότι δεν υπάρχουν) δεν θα μπορέσεις να βρείς χειριστές!!! και το χειρότερο απο όλα συντηρητές για να λειτουργούν όπως πρέπει….!!!
   δεν ξέρω αν κατάφερα να επισημάνω τις κακοδαιμονίες μας αλλά κάπου εκεί έξω είναι… εκτιμώ ότι δεν είναι αναγκαίο να αναπτύξω το θέμα περισσότερο

   • Φίλε μου λογικέ , έχεις απόλυτο δίκιο!!! Βέβαια, τα δικά μας λεγόμενα φαίνονται φαιδρά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής γιατί θιγούν άμεσα τα οικονομικά οφέλη τους!!! Μη δώσει όμως ο θεός και αρπάξουν φωτιά γιατί μετά όλοι τους θα έρθουν στα λόγια μας…. Όχι όλοι δηλαδή, όσοι επιζήσουν!!! Μετά θα σου πω εγώ ηλίθιε ΖΙΑΔΙΑΝΕ ποιος είναι ο λουκουμάς και ποιος ο κατεστραμμένος και άστεγος !!! Επίσης, μάθε ότι ο λουκουμάς με ένα κ…

 2. ΜΠΑΚΛΑΒΑ,
  ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΛΟΥΚΚΟΥΜΑΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΣΑΙ!!!
  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΩΝ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΗ.

 3. Σε περίπτωση φωτιάς από λαγούδι η μονη διαφυγη ειναι ο δρομος προς το Ασκληπιειο αφου ο αερας που χτυπάει κατα 90% στη Ζια είναι βοριοδυτικος-καλύμνικος γιαυτο ανοιξτε και αλλο αυτόν το δρομο κοψτε τα κλαδιά οπου δεν χωράνε τα λεωφορία γιατι αλλιως θα καούν ολοι σαν τα ποντίκια…επισης οι μισοι που κανουν τους εθελοντες σε περιπτωση φωτιας στη Ζια θα έχουν εξαφανιστει διοτι ουτε καν εχουν διανοηθει το θερμικο φορτιο σε μια τετοια φωτια …μολις το δουν τα ποδια στον ώμο….

 4. Καλό θα ήταν η δημοτική τηλεόραση που υποτίθεται είναι των δημοτών και όχι της δημοτικής αρχής να είχε πάρει και τη γνώμη των ακάλεστων κατοίκων και επιχειρηματιών της Ζιάς για το πως είδαν την επιτυχημένη αυτή άσκηση…

 5. Ρε είστε καλά???!! ‘Εχετε βρεθεί στη Ζια στη μέση του καλοκαιριού?? Να γίνεται ο κακός χαμός από κόσμο, αυτοκίνητα, μηχανακια, γουρούνες , πούλμαν ! Νε υπάρχει χειρότερο κυκλοφοριακο από ότι στο κέντρο της Αθήνας Δευτεύρα πρωί με καταιγίδα! Με τουρίστες. που οι άμοιροι, νομίζουν ότι κάνουν διιακοπες σε Ευρωπαικη χώρα, αλλά δυστυχώς βρίσκονται να ακροβατουν σε δρόμους κατασκευασμένους να εξυπηρετουν το 1/10 της θερινής κίνησης!! Άρχοντες του νησιού μας, να βάλει ο Θεός το Χέρι του, γιατι έτσι κ υπάρξει πυρκαγιά στη Ζιά, το Μάτι κ τα Τέμπη δεν θα είναι τίποτα σε αυτά που θα συμβούν στη Ζιά!

 6. Να μην βλέπουμε μόνο τη ζια . Η πυροσβεστική να τσεκαρει κ υπόλοιπες περιοχές που είναι επικίνδυνες . Πχ τα ξεροχορτα πίσω από δεύτερο γυμνάσιο είναι ανεπίτρεπτα . Αν πιάσουν φωτιά κινδυνεύουν τα παιδιά κ από το γυμνάσιο κ το νηπιαγωγείο κ τα σπίτια . Μην τα αφήνετε όλα στη τύχη τους. Φτάνει πια !

 7. άλλο ένα show της Δημοτικής Αρχής χωρίς νόημα …
  Εάν γίνει κάτι το καλοκαίρι, θα θρηνήσουμε θύματα με την άβουλη και ανίκανη δημοτική αρχή που έχουμε ….

 8. …..θα δώσει τη λύση Αχ κακομοίρα παιδάκια κουκιά Φάγατε και κουκιά μαρτυρείται

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ