Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς Τουρκίας-Συρίας | Πιο κρίσιμο είναι το ερώτημα: Σε ένα σεισμό γύρω στο 7,0 θα αντέξουν οι κατασκευές μας; Γράφει ο Ν. Μυλωνάς

5
8265

ΘΕΜΑ: Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς Τουρκίας-Συρίας

 

  1. Ο τεράστιος σεισμός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας που μετατόπισε, λένε οι ειδικοί, κατά 3 μέτρα την γεωλογική πλάκα της νοτιοανατολικής Τουρκίας-βόρειας Συρίας με πάνω από 9.000 νεκρούς μέχρι στιγμής. Πέρα από την οδύνη για τα δεινά των συνανθρώπων μας, ‘’η ζωή και ο θάνατος σύνορα δεν γνωρίζει’’ μας γυρίζει στις δίκες μας μνήμες του 2017 και στις υπευθυνότατεςμας.
  2. Κάτ’ αρχήν ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι δυνατός και στα μέρη μας; Η ιστορία αναφέρει παρόμοια καταστροφικά γεγονότα. Η επιστημονική καταγραφή των σεισμών ξεκίνησε από το 1960 και τα στοιχεια της είναι λίγα. Στο νησί μας εχουν μελετηθεί 2 μεγάλα σεισμογόνα ρήγματα. Το πρώτο μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού που έδωσε τον σεισμό των 6.7 του 2017 που οι μελετητές λένε ότι αυτό περίπου είναι το τυπικό μέγεθος των σεισμών που θα οφείλονται σε αυτό το ρήγμα. Το δεύτερο ρήγμα μεταξύ Κω και της χερσονήσου της Κνίδου και Νισύρου θεωρείται πιο επικίνδυνο και μπορεί να παράξει σεισμό μεγέθους μεγαλύτερου των 7,00. Συνεπώς ένας σεισμός 7,8 είναι ελάχιστα πιθανός.
  3. Πιο κρίσιμο είναι το ερώτημα: Σε ένα σεισμό γύρω στο 7,0 θα αντέξουν οι κατασκευές μας; Ο αντισεισμικός κανονισμός που ισχύει από το 1995 καλύπτει την ασφάλεια μη κατάρρευσης. Ζημιές όμως θα υπάρξουν, αποκλεισμένης της κατάρρευσης επι ποινή των μελετητών και κατασκευαστών! . Τα κτήρια προ του 1995 όμως έχουν πρόβλημα γιατί δεν εχουν την αναγκαία φέρουσα ικανότητα για το σεισμικό κύμα που περιγράφεται στον κανονισμό που ισχύει. Στα κτήρια με σκελετό μπετόν προ 1995 είχαμε από 70-90 κιλά σιδήρου στο κυβικό μέτρο σκυροδέματος που η αλλαγή του 1995 το ανέβασε στα 110-120 κιλά. Οι κρατικοί κανονισμοί καθορίζουν την πρόληψη από τον σεισμικό κίνδυνο, γι αυτό κάθε τόσο αναθεωρούνται σε σχέση με την επιστημονική και την οικονομική κατάσταση των κοινωνιών.
  4. Στην Τουρκία υπήρχε μια κακή κατάσταση στον χώρο των κατασκευών. Κάθε 2 χρόνια γίνεται η συνάντηση μηχανικών Δωδεκανήσου και της απέναντι Νομαρχίας Μούγλων, συζητήσαμε το θεμα με τους συνάδελφους μας! Ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία από το 2007 είναι σύγχρονος και αυστηρός. Οι υπολογιστικές μέθοδοι είναι ίδιοι. Η επιστήμη ξεπερνά τα σύνορα έστω και αν η πολιτική θέτει εμπόδια! Εφαρμόζουμε πλέον όλοι ευρωπαϊκές νόρμες.  Το πρόβλημα στην Τουρκία είναι οι κατασκευές πριν του 2007. Το αποτέλεσμα του σεισμού της Νικομήδειας 1999 (17.000 νεκροί, 20.000 καταρρεύσεις κτηρίων) ήταν η αιτία του μεγάλου βήματος αλλαγής. Το πρόβλημα των προ 2007 κατασκευών είναι τεράστιο, γιατί η αστικοποίηση των τουρκικών πόλεων συντελέστηκε κυρίως στα χρόνια 1980-2007 με κατασκευές χωρίς άδειες και χωρίς μελέτες. Οι Τούρκοι συνάδελφοι αντί-ισλαμιστές κα αντί-ερτογανικού, στην συζήτηση μας, παραδέχονται τις πολιτικές εκσυγχρονισμού που έχουν επιβληθεί που περιλαμβάνουν πέρα από τους κανονισμούς: 1. Μελέτη φέρουσας ικανότητας όλων των δημοσίων κτηρίων 2. Αντικατάσταση με κατεδάφιση και ανακατασκευή προβληματικών αυθαίρετων κατασκευών-περιοχών από την κρατική εταιρεία κατασκευών και 3. Θέσπιση υποχρεωτικής αντισεισμικής ασφάλισης στην κρατική εταιρεία DAESKπου χρηματοδοτεί αποζημιώσεις και ανακατασκευές.
  5. Τι κάνουμε εμείς; Οι ελλείψεις μας είναι σαφείς. Επισημαίνουμε την μη ύπαρξη σχεδίου προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων-δημοτικών κτηρίων και υποδομών. Την ανυπαρξία σχεδίων διαχείρισης προσεισμικών και μετασεισμικών καταστάσεων…. Οι καταγραφές που περιγράφουν τον σεισμό του 2017 προέρχονται από τους σταθμούς παρατήρησής στην χερσόνησο της Αλικαρνασσού! Ούτε καν συντηρείται ο σεισμογράφος που τοποθετήθηκε το 2017. Η πινακίδα προειδοποίησης για τσουνάμι που χρηματοδοτήθηκε από πάνω, έφυγε από το δημαρχείο ‘’γιατί δημιουργούσε  ‘’αντιτουριστικά αισθήματα’’ και εξορίστηκε ανενεργό στο Αζήλο, σε απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο του λιμανιού!
  6. Τι μπορούμε να κάνουμε για τους σεισμοπλήκτους; Πολλά! Στο Πετρούμι ο Δήμος πρωτοστατεί στην τοπική αλληλεγγύη. Μια τυπική σχέση με τον Δήμο μας θα άνοιγε πόρτες και θα οικοδομούσε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε αντίθεση με την επίσημη κρατική φιλοπόλεμή πολιτική. Σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να ενισχύσουμε την Καμπάνια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και ΣυρίαΤράπεζα: ΕΘΝΙΚΗ BIC: ETHNGR AA   Αριθμός Λογαριασμού: 040/018328-82IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882   Όνομα Δικαιούχου: ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ & ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Παρατήρηση: στον σεισμό μεγάλη σημασία εχουν η επιτάχυνση, η περίοδος και η διάρκεια του σεισμικού κύματος σε σχέση με την ιδιοσυχνότητα ταλάντωσης των κτηρίων. Η προσπάθεια των μελετητών είναι να δώσουν στα κτήρια χαρακτηριστικά που να το θέτουν εκτός συντονισμού των ταλαντώσεων. Η σεισμική επιτάχυνση στην Ανατολία ηταν διπλάσια της Κω (της τάξεως του 0,30 φορές (peak 0,4g). H περίοδος του σεισμικού κύματος της τάξεως του 0,75 sec και μεγάλης χρονικής διάρκειας 60-120 sec με αποτέλεσμα λόγω του συντονισμού κτηρίων-σεισμικού κύματος την κατάρρευση κτηρίων 7-10 ορόφων και των δύσκαμπτων πέτρινων κτηρίων με αποτέλεσμα την ισοπέδωση αρχαιολογικών μνημείων. και των πετρόκτιστων κατοικιών των χωριών  της περιοχής. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και δύσκολα οι αγροτικοί οικισμοί θα επανακάμψουν! Αλλοίμονο! Όπου φτωχός και η μοίρα του!

(What triggered the Turkey quakes? Why was the second so big? Key questions, answered.

Two powerful earthquakes, 7.8 and 7.5 magnitudes, have been followed by dozens of damaging aftershocks

By Matthew Cappucci   February 7, 2023 at 2:04 p.m. EST)

Ν. Μυλωνάς

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλληλεγγύη σε όλους και σαν αμαρτωλός ανεμβολίαστος (κατά ορισμένους αρχιερείς) δεν θα έκανα διάκριση σε κανέναν άνθρωπο. Οι ποιο αδικημένοι σε έναν σεισμό είναι μόνο οι φυλακισμένοι. δεν μπορούν να ανοίξουν το κελί. Όχι ότι όλοι οι άλλοι θα σωθούν αλλά έχουν μια επιλογή να ανοίξουν την πόρτα να πεταχτούν έξω.

  2. Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς Τουρκίας-ΟΧΙ συριας…απο τον μητσοτακη!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ