Η Θεία λειτουργία εορτής της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί, η ξενάγηση από τον Σεβασμιώτατο & η τράπεζα

3
10087


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος διανυκτέρευσε στην περιοχή, χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία μαζί με τους ιερείς π. Αναστάσιο Τσουκνιά και π. Βαγιανό – Ιωάννη Κώστογλου, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής ταυτόχρονα εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στην ιστορική καστροπολιτεία στο παλιό Πυλί Κω, τον επονομαζόμενο «Μυστρά της Δωδεκανήσου».

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη, Μιχάλης Ανδρέου, Γιώργος Μαστορόπουλος, Γιώργος Κανδύλης, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κατά Λουκά Ευαγγελικό ανάγνωσμα  με την παρουσίαση του Ιησού στο ναό και στην έμφαση που δίνει στην τήρηση του νόμου.

Αναφέρθηκε και πάλι σε αυτή την ιστορική και πυκνοκατοικημένη καστροπολιτεία την οποία κατοικούσαν περίπου 15χιλιάδες άνθρωποι και πως έφτιαξς την Μονή ο Όσιος Χριστόδουλος έπειτα από πρόσκληση και παραχώρηση των χώρων από τον Όσιο Αρσένιο Σκηνούριο.
\

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των Μαύρων Λύκων και όλων των εθελοντών που βοηθούν στον ευπρεπισμό και τη διατήρηση του χώρου, όπως ο κ. Βασίλης Μολυβιάτης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ξενάγηση που έκανε σε όλους του παρευρισκόμενους -μεταξύ των οποίων ο συνταξιούχος Αρχαιολόγος κ. Γιώργος Μαστορόπουλος (ζητώντας τη βοήθεια του στη μελέτη που θα κάνει ο κ. Καματερός για την αναστήλωση της παλαιάς τράπεζας), ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Ανδρέας Χατζημιχαήλ και συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί καθώς και οι λοιποί προσκυνητές- τόνισε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντα χώρου και των ερειπίων της παλαιάς μονής. Αν αυτοί οι σπάνιοι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θησαυροί ήταν στο εξωτερικό η προστασία και ανάδειξή τους θα ήταν αυτονόητη…

Στο τέλος της εορτής μοιράστηκαν λουκουμάδες και ζεστός παραδοσιακός τραχανάς σε όλους τους προσκυνητές που ετοίμασαν οι κυρίες της αδελφότητας.

Ήταν μια προσφορά και φέτος -όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του- της κ. Φώφης Μαστρογιώργη-Φαρμακίδη και του συζύγου της, από την Αθήνας παρότι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

 

Την ημέρα που η Εκκλησία μας, εορτάζει την Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, η σκέψη και η προσευχή μας στρέφονται προς το Σεμνό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου της Μητέρας του Λυτρωτού και Μητέρας όλων των ανθρώπων.

(Ευχαριστούμε για τις πρόσθετες φωτο τον κ. Ανδρέα Χατζημιχαήλ και τον κ. Γιάννη Σταματιάδη)

ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ : Αυτήν την ημέρα από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας.

Τότε, η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία.

Χριστιανοί και Υπαπαντή

Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η επιλογή της ημέρας αυτής ως ημερομηνία γιορτής της Μάνας, καθότι η Παναγία μας είναι η κατά χάριν Μητέρα όλων των χριστιανών, αφού ο Χριστός είναι ο κατά χάριν αδελφός μας και τούτο διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την θεώσει και να μας καταστήσει συγκληρονόμους της Βασιλείας του Θεού.

Η χριστιανή μητέρα

Το γεγονός και μόνο, ότι κάθε νέα Χριστιανή μητέρα, σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του παιδιού της, το πηγαίνει στην Εκκλησία για να το προσφέρει στο Θεό και η ίδια να πάρει την ευχή, αποδεικνύει την σταθερή πεποίθηση και απόδειξη ότι αυτή είναι η Oρθόδοξη Xριστιανική πίστη και ενέργεια.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιορτή της μητέρας. Απ’τους δύο ομοφυλόφιλους που τους βάφτισε το τέκνο τις προάλλες ο Αμερικής Ελπιδοφόρος ποιος είναι ο πατέρας και ποιος η μητέρα στην οικογένεια; Ορίζεται κάπως ή είναι φλου;

  2. Είναι ο γονέας Α και ο γονέας Β και μάλιστα νόμιμα σε Γερμανία Γαλλία Σουηδία Ολλανδία Αμερική. Καταργείται ο πατέρας και η μητέρα και με ξένα παιδιά παριστάνουν τους γονείς. Τελευταία ο Πάπας πήρε το μέρος των ομοφυλόφιλων θεωρώντας ότι είναι απλά αμαρτωλοί και όχι Σόδομα και Γόμορρα. Γιατί ο πράσινος κομήτης άλλαξε πορεία περνώντας από τη γη και δεν την έκαψε με τόσα εγκλήματα αισχη παρα φύσιν ανωμαλίες και ξεφτίλα των κατοίκων της;; μπας και καθαρίσει το Σύμπαν από ένα βρώμικο πλανήτη ;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ