ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κοσμοσυρροή στη μεγάλη εορτή του Πολιούχου της Κω Αγίου Νικολάου | Πάνδημη και μεγαλοπρεπής η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Προστάτη Αγίου των θαλασσινών και του νησιού της Κω

0
16573


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Ξανθίππη Αγρέλλη Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα με τον κόσμο να έχει κατακλύσει τον ανακαινισθέντα και επαναλειτουργούντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κω εψάλη το πρωί ο Όρθρος και τελέστηκε το Τρισαρχιερατικό συλλείτουργο της μεγάλης για την Κω εορτής του πολιούχου και προστάτη της, Αγίου Νικολάου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Αγκύρας κ. Ιερεμίας και Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Παρόντες ήταν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, Βουλευτές και Υποψήφιοι Βουλευτές της Περιφέρειας και του Δήμου της Κω, Έπαρχος, Δήμαρχος, πρ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημ. σύμβουλοι, η στρατιωτική ηγεσία, ένστολες αρχές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Τους τρεις Αρχιερείς πλαισίωνε μεγάλος αριθμός κληρικών: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ, ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης οι Αρχιμανδρίτες: π. Καλλίνικος και π. Αμβρόσιος από Κάρπαθο, π. Νεκτάριος και π. Εμμανουήλ από Κω, οι στρατιωτικοί Αρχιμανδρίτες π. Αμβρόσιος και π. Σοφρώνιος και οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, ο π. Βασίλειος Χλαπάνης ο οποίος υπηρέτησε επί χρόνια σε αυτόν το ναό και ήρθε από τον Πειραιά ειδικά για τον εορτασμό, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Περικλής Κιάρης και ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς.

Έψαλλαν πολυμελής χοροί Ιεροψαλτών, ο δεξιός χορός υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη: Ηλίας Καματερός, Γιάννης Πεταλάς, Δημήτρης Διακονικολής, Νικόλαος Παπαθωμάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αριστερός χορός υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο: Μιχάλης Ανδρέου, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Καρακιόζης, Γιάννης Βαμβακάς, Μιχάλης Γκινής.

Παρόντες ήταν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, Βουλευτές και Υποψήφιοι Βουλευτές της Περιφέρειας και του Δήμου της Κω, Έπαρχος, Δήμαρχος, πρ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημ. σύμβουλοι, η στρατιωτική ηγεσία, ένστολες αρχές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος προσκυνητών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματόγιαννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαος και στην ένδοξη ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες του πολεμικού μας ναυτικού

Aκολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου την οποία βάσταζαν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, με την Φιλαρμονική να αποδίδει τις δέουσες τιμές και την οποία πλαισίωναν τιμητικά άγημα του στρατού και αντιπροσωπείες του Λυκείου Ελληνίδων Κω με τις παραδοσιακές φορεσιές και του Ερυθρού Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια της λιτανείας αναπέμφθηκαν δεήσεις έξω από την Ιερά Μητρόπολη (μπροστά στην προτομή του μακαριστού Ναθαναήλ Α’) έξω από το Διοικητήριο, έξω από το Δημαρχείο υπέρ των τοπικών αρχών και του λαού αλλά και των ανθρώπων της θάλασσας. Όπως επίσης και έξω από το Νοσοκομείο υπέρ του προσωπικού και των ασθενών.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ήταν η απόδοση τιμών  από όλα τα ημερόπλοια που ήταν ελλιμενισμένα στο εσωτερικό λιμάνι (με μπουρούδες και βεγγαλικά) καθώς και από το διασωστικό σκάφος της ΕΟΔ Κω.

Στις ομιλίες τους τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου κ. Αμβρόσιος όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες και ανέσυραν μνήμες από το πλούσιο παρελθόν του Μητροπολιτικού μας Ναού.

Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσες και όσους γιορτάζουν!

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Ὁ Νικόλαος, πρέσβυς ὢν ἐν γῇ μέγας,
Καὶ γῆς ἀποστὰς εἰς τὸ πρεσβεύειν ζέει.
Ἕκτῃ Νικόλεώ γε φάνη βιότοιο τελευτή.

Άγιος Νικόλαος: Η γρήγορη βοήθεια για όλο τον κόσμο

Πιστός συνοδοιπόρος σε όσους διοδεύουν την ατραπό της ανθρώπινης ταλαιπωρίας αναδείχτηκε, αιώνες τώρα, ο άγιος Νικόλαος. Και δικαίως, αφού «οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι» της ζωής βρήκαν στο πρόσωπό του τον κατάλληλο βοηθό και προστάτη. «Οι εν νόσοις τον ιατρόν, οι εν κινδύνοις τον ρύστην, οι αμαρτωλοί τον προστάτην, οι πένητες τον θησαυρόν, οι εν θλίψεσι την παραμυθίαν, τον συνοδίτην οι οδοιπόροι, οι εν θαλάσση τον κυβερνήτην, οι πάντες τον πανταχού θερμώς προφθάνοντα μέγιστον Ιεράρχην». Είναι ο «οξέως προφθάνων», αυτός που τρέχει αμέσως οπουδήποτε τον καλούν. Είναι θαυμασμού άξιο το φαινόμενο της ιδιαίτερης ευλάβειας και αγάπης του κόσμου προς τον άγιο Νικόλαο. Είναι ο άγιος του λαού.
Λέγεται ότι δεν προφταίνει να μένει στον Παράδεισο καθόλου ο άγιος, γιατί τρέχει απ’ το ένα μέρος της γης στο άλλο αδιάκοπα, για να βοηθάει τους εμπεριστάτους. Οι ναυτικοί τον έχουν αναγορεύσει προστάτη τους και τον τιμούν ιδιαίτερα. Η ιερή του εικόνα συνόδευε παλιά κάθε πλεούμενο. Η αγία ζωή του ήταν ενσάρκωση της αγάπης για τον κάθε πάσχοντα. Ενόσω ζούσε, αναρίθμητοι άνθρωποι απαλλάχτηκαν με την παρέμβασή του από κινδύνους και δυσκολίες. Μετά δε την κοίμησή του απέβη σωτήρας και βοηθός ολόκληρης της οικουμένης. Η πληθύς των θαυμάτων του είναι ανεξάντλητη.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό μιας κινεζικής πόλης ονόματι Χάρμπιν ήταν κρεμασμένη παλιότερα μια εικόνα του αγίου Νικολάου, φερμένη μάλλον από Ρώσους μετανάστες. Αν και μη Χριστιανοί οι Κινέζοι, σέβονταν πολύ τον άγιο Νικόλαο και άναβαν πάντα πολλά κεριά στην εικόνα του, γιατί τους προστάτευε στα ταξίδια τους. Μια μέρα ένας Κινέζος ήρθε τρέχοντας με βρεγμένα ρούχα και γονάτισε μπρος στην εικόνα. Τί είχε συμβεί;
Ο άνθρωπος αυτός είχε προσπαθήσει, περπατώντας πάνω στον πάγο, να περάσει τον ποταμό που διέσχιζε την περιοχή τους. Ο πάγος όμως έσπασε και ο άνθρωπος άρχισε να βουλιάζει στο παγωμένο νερό. Μπρος στον κίνδυνο του θανάτου, θυμήθηκε την εικόνα του αγίου που κρεμόταν στον σταθμό του τρένου. Και ενώ έχανε τις αισθήσεις του, πρόλαβε, πριν βουλιάξει εντελώς, να φωνάξει δυνατά: «Γέρο του σιδηροδρομικού σταθμού, βοήθησέ με!» Το μόνο που θυμόταν μετά, ήταν ότι βρέθηκε ανεξήγητα έξω από το νερό, στην όχθη, βρεγμένος, παγωμένος, αλλά ζωντανός. Μόλις συνήλθε λίγο, έτρεξε γρήγορα στον σταθμό και προσκύνησε την εικόνα του αγίου, ευχαριστώντας τον για τη σωτηρία του από τον βέβαιο θάνατο.
Ο παγκόσμιος άγιος Νικόλαος ας γίνει και ο δικός μας πιστός συνοδίτης. Το υπερκόσμιο φως της αγιασμένης μορφής του ας φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια του βίου μας.

Άγιε Του Θεού Πρέσβευε Υπέρ Ημών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ