Θυρανοίξια του ανακαινισμένου, Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Κω | Χρυσούς Σταυρός της Εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στον Περιφερειάρχη

15
22147

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με έκδηλη συγκίνηση, χαρά, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκαν τα θυρανοίξια και ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Κω, 5,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιουλίου του 2017.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος , συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Στη διάρκεια της τελετής που έγινε με όλο το βυζαντινό λατρευτικό τυπικό* η συγκίνηση ήταν φανερή στα πρόσωπα των παρισταμένων.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα θυρανοιξια ,ακούγεται έξω από τους ναούς ,ο Αρχιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας»। Ο αναγνώστηε από μέσα παριστάνει το διάβολο προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο, ρωτώντας « τις εστιν ούτος ο Βασιλευς της Δόξης». ( Δείχνει για πχ ότι ο διάβολος έχει μπει στην εκκλησία μιας και λείπει ο Χριστός και προσπαθεί να την κυριεύσει) Αυτό συμβαίνει τρεις φορές, όπου τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

«Αρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Τις εστίν ούτος ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Κύριος κραταιός και δυνατός»
-«Αρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Τις εστίν ούτος ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Κύριος δυνατός εν πολέμω»
-«Αρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Τις εστίν ούτος ο Βασιλεύς της Δόξης»
-«Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος δυνατός εν πολέμω (και με πιο δυνατή φωνή) ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»

Παρόντες ήταν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, Βουλευτές και Υποψήφιοι Βουλευτές της Περιφέρειας και του Δήμου της Κω, Έπαρχος, Δήμαρχος, πρ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημ. σύμβουλοι, η στρατιωτική ηγεσία, ένστολες αρχές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Τους τρεις Αρχιερείς πλαισίωνε μεγάλος αριθμός κληρικών: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ, ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης οι Αρχιμανδρίτες: π. Καλλίνικος και π. Αμβρόσιος από Κάρπαθο και π. Νεκτάριος από Κω, οι στρατιωτικοί Αρχιμανδρίτες π. Αμβρόσιος και π. Σοφρώνιος και οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, ο π. Βασίλειος Χλαπάνης ο οποίος υπηρέτησε επί χρόνια σε αυτόν το ναό και ήρθε από τον Πειραιά ειδικά για τον εορτασμό, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Περικλής Κιάρης και ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς.

Παρούσες και συμπροσευχόμενες ήταν η Καθηγουμένη της ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω μ. Ευπραξία και η συνοδεία της.

Έψαλλαν πολυμελής χοροί Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γιώργο Σακέλλη ο δεξιός κι υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο ο αριστερός.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς μετά την ανάγνωση του χαιρετισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Σεβασμιώτατο και τα ονομαστικά ευχαριστήρια προς όλους όσοι βοήθησαν στην αποπεράτωση του έργου αποκατάστασης του ναού που είναι σαν να ξαναχτίστηκε -όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος- η απονομή του Χρυσού Σταυρού της Εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά και ο γεμάτος νοσταλγία και συγκίνηση χαιρετισμός του Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου στους πολυάριθμους φίλους του στην Κω και η αναπόληση των κυριότερων γεγονότων που έζησε στην Κω (μέχρι και το παρασκήνιο της ανακοίνωσης εκλογής του αρχικά ως Μητροπολίτης Λέρου – Καλύμνου-Αστυπαλαίας και εν συνεχεία Καρπάθου-Κάσου ΒΙΝΤΕΟ)

Χρυσούς Σταυρός της Εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη:

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτελους ο Ναος !!
    Μετα απο τοσα χρονια!
    Το κομμενο πρασινο γυρω γυρω ακυρωνει ολη την προσπαθεια!
    Ο Χριστος μας εμαθε να ειμαστε ταπεινοι!
    Να μην κανουμε επιδειξη !!

  2. Ο Χριστος & ο αγιος Νικολας υπηρξαν ανθρωποι ταπεινοι στο βιο τους!
    Εξηγηστε μας για ποιον λογο ο ναος ηπρεπε να φαινεται και κοπηκε η πρασιναδα !

  3. Το βραβείο ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε να το πάρει αν αγιογραφηθεί πλήρως ο Ναός. Ούτως ή άλλως ήταν υποχρέωση του να τον ξαναφτιάξει, και πήρε πάνω από 5 χρόνια!!! Αλλά τι να κάνει ο καημένος ο Δεσπότης…. Και τα σχόλια για το κλάδεμα των δέντρων δεν ταίριαζαν σε θυρανοίξια μητροπολιτικού ναού. Κατά τα άλλα, μεγάλη συγκίνηση και χαρά! O Αγιος Νικολάος να φυλάει την Κω και τους ναυτικούς!

  4. Άντε πάλι ο καθένας το μακρύ και το κοντό του.Ο εξωραϊσμός του ναού δεν έχει ολοκληρωθεί.Το πράσινο θα επανέλθει.Η γκρίνια σας θα μείνει.Ασκοπη κριτική από ανίδεους, γέρους, ανθρώπους που δεν πατούν στην εκκλησία.Εμας μας αρέσει που γυρίσαμε στο ναό, και δεν μας ενδιαφέρει ποιος τον έφτιαξε και με τι κονδύλια.Απο σήμερα ο ναός είναι στην διάθεση των πιστών.Ελατε μπας και σας φωτίσει… Σταματώ για να μην πω τίποτα άλλο….

  5. Γιατί όλοι κάνουν λες και βάλαν εκείνοι τα λεφτά; Με ξένα φράγκα γινόμαστε όλοι μάγκες! Τι να περιμένει κανείς από πολιτικούς όμως; τα δικά σας δικά μου και τα δικά μου πάλι δικά μου.

    • Αυτό είναι που με βγάζει έξω από τα ρούχα μου.! Με τα λευτα τού λαού!!! Κάνουν πολιτική!!! Και φωτογραφίσεις!!! Πάντα στις πρώτες θέσεις!!! Ρε υστ!!! Μαύρο γιαλουροι!!! Αηδίαστηκοι!!!

  6. Ένα περίεργο πράγμα.Ότι έργο γίνεται ,γίνεται πάντα με κυβέρνηση ΝΔ.Τυχαίο; Οι άλλοι όμορφα λόγια ,προοδευτικοί ,κατηγορίες,βρισιές ,αλλά από έργα…πέρα βρεχει.

  7. Βρε ‘σεις κανονικά πρεπει να τους βάλουν και μια αγιογριφία του Αγ.θεοδωσιου και μια του Αγ. Γεωργιου του χρηματοδότη…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ