ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Ο εσπερινός της εορτής του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ στο φερώνυμο Ιερό εξωκκλήσιο της οικογένειας Κίννα – Σώκιαλη στο Ζηπάρι.
Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Ιωάννης Κουτάντος και το χορό των ιεροψαλτών λάμπρυνε και διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης – καθηγητής Γιώργος Σακέλης, Μιχάλης Γκινής, Νίκος Διαμαντής, Βαγγέλης Κίννας και Γ. Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητες.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον αξιοθαύμαστο και ασκητικό βίο του Αγίου Στυλιανού που κατόρθωσε με τη Θεία Χάρη να ελκύσει πλήθος κόσμου κοντά του, αλλά και στην ιδιαίτερη αγάπη που είχε και έχει στα άρρωστα παιδιά, τα οποία έκανε καλά με τις προσευχές του με πάμπολλα θαύματα μέχρι σήμερα.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του κ. Κώστα Κίννα και της συζύγου του εκπαιδευτικού κ. Αικατερίνης Σώκιαλη οι οποίοι έχτισαν και αφιέρωσαν το ιερό αυτό εξωκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού στην ενορία Αναλήψεως Ζηπαρίου και μέσω αυτής στην Ιερά Μητρόπολη.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική προσφορά της κ. Σώκιαλη ως εκπαιδευτικού και στην επιρροή που είχε σε πολλούς μαθητές της, οι οποίοι της εκφράζουν πάντα με κάθε τρόπο την αγάπη τους, αλλά και στο πόσο επηρέασε και τον ίδιο προσωπικά στα μαθητικά του χρόνια .
Παρόντες ήταν αρκετοί προσκυνητές, στους οποίους υπήρξε θερμή φιλοξενία στο παρακείμενο σπίτι αρχονταρίκι της οικογένειας και προσφέρθηκαν διάφορα νηστίσιμα κεράσματα.
Άγιος Στυλιανός: Βιογραφία
Ἀσκήσεως πέπτωκεν ὁ στερρὸς στῦλος.
Στυλιανὸς γὰρ τὸν βίον καταστρέφει.
Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ’ αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.
Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ’ ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφερναν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.
Ο Όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.
Κυρία Σωκιαλη κυρία ψουρτουνη φιλιππακη κτλ χρόνια όμορφα