ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή
Σήμερα Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, ημέρα Εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτη της Δικαιοσύνης, ημέρα αργίας των Δικαστηρίων, τελέστηκε με τη δέουσα επισημότητα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργό τον Ιεροκήρυκα της ΙΜ Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ στο Ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού Κω.
Τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης-καθηγητής Γεώργιος Σακέλλης και ο Νικόλαος Παπαθωμάς.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Κω Εμμανουήλ Χατζηάμαλλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή εορτή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι το έργο όλων εμάς των λειτουργών της δικαιοσύνης, ας αναλογιστούμε μέσα στο ναό του Θεού, την τεράστια σημασία που η εκκλησία μας δίδει στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι είναι καμωμένοι για την αγάπη, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη»
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου κάλυψε και τον ίδιο με την πληρέστατη ομιλία του τονίζοντας μόνο το χαρακτηριστικό περιστατικό από το συναξάρι του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη ο οποίος μετά της δι’ αποκεφαλισμού μαρτυρικής του τελειώσεως στο Παρίσι, περπάτησε περίπου δύο χιλιόμετρα κρατώντας την κομμένη κεφαλή στα χέρια του, παραλληλίζοντάς το με το πολύ σοβαρό έργο απόδοσης της Δικαιοσύνης από τους λειτουργούς της.
Βιογραφία
Τέμνῃ κεφαλήν· καὶ τὸ λοιπὸν ὡς μέγα!
Ἄρας γὰρ αὐτήν, Διονύσιε τρέχεις.
Τμηθεὶς Διονύσιε τρίτῃ κεφαλὴν θέες αἴρων.
Ἔρωτι φλεγόμενος τοῦ σοῦ Δεσπότου,
τῇ φλογὶ παρέδωκας σαὐτὸν ἡδέως.
Τρίτη Ὀκτωβρίοιο θάνε Διονύσιος.
Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση κα τη βαθιά του καλλιέργεια.
Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή του και βαπτίσθηκε. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε από το θεό για τη χριστιανική του δράση με το χάρισμα να επιτελεί θαύματα.
Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο και ερμήνευσε τις ιερές γραφές. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα άγια λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.
Κατά την άποψη του Μιχαήλ Ι. Γαλανού «εἰς τὰ συναξάρια ὅμως, καὶ εἰς τὸ Μηναῖον αὐτὸ ἐν τῷ ἑορτολογίῳ τῆς τρίτης Ὀκτωβρίου, τελεῖται ἀνατροπὴ τῆς ἱστορικῆς… ἀληθείας» (Γαλανού Ι. Μιχαήλ, Οι βίοι των Αγίων, μην Οκτώβριος, Αθήναι 1951, σελ. 22). Σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, η άποψη, κατά την οποία ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μαρτύρησε στο Παρίσι, είναι εσφαλμένη.
Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, από τα όποια παραθέτουμε σε μετάφραση ορισμένα λόγια του, σχετικά με την Αγιότητα, τη Βασιλεία και την Κυριότητα του Θεού: «Αγιότητα, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μας η καθαρότητα η ασημάδευτη από οποιοδήποτε μίασμα, η πλήρης και ολότελα άσπιλη. Βασιλεία είναι η τακτοποίηση κάθε ορίου, κάθε τάξης, κανονισμού, κατάστασης . Κυριότητα δεν είναι μόνο η υπεροχή πάνω στους χειρότερους, άλλο και η συνολική των καλών και αγαθών και πλήρης ολοκτησία, καθώς και η αληθινή και αμετάβλητη βεβαιότητα. Γι΄ αυτό και η κυριότητα ετυμολογείται από το «κύρος» και το «κύριο» και το «κυρίευαν». Θεότητα είναι η πρόνοια που θεάται τα πάντα και με τέλεια αγαθότητα «περιθέει» (περιέχει) και συνέχει τα πάντα, τα γεμίζει με τον εαυτό της και υπερέχει από όλα όσα απολαμβάνουν τα δώρα της πρόνοιας της» (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, «Περί Θείων Ονομάτων». Εκδόσεις Π. Πουρναρό).
Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Διονυσίου δεν έχουμε πλην αυτών των λίγων που προαναφέραμε. Τα υπόλοιπα που αναφέρουν ορισμένοι Συναξαριστές ανήκουν στα πλαίσια της παραδόσεως και μόνο.
Ύστερα από την με αριθμ. 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 μ.Χ. εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου συμπεριελήφθηκε να τιμάται επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίου όπου και ορίσθηκε να τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸ συνάναρχον Λόγον.
Ἀγρευβεῖς τῷ τοῦ Παύλου Πάτερ κηρύγματι, ὑφηγητὴς ἀνεδείχθης τῶν ὑπὲρ νοῦν δωρεῶν, διαvoiα ὑψηλὴ καλλωπιζόμενος, τῶν γὰρ ἀΰλων οὐσιῶν, τᾶς ἀρχὰς μυαταγωγεῖς, ὡς μύστης τῶν ἀπορρήτων, καὶ τῆς σοφίας ἐκφάντωρ, Ἱερομάρτυς Διονύσιε.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καὶ νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθὴν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τὰ ἀπόῤῥητα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσας, τὸν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἱερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Πληρώνουμε για να γιορτάζουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι Έλληνες υπάλληλοι.Αυτοί που είναι αιτία για τουλάχιστον τα 2/3 των στραβών του κράτους μας.Δοξάστε τους.
Ποιος πιστεύει πια στη διαβρωμένη Δικαιοσύνη από το χρήμα και την εξουσία;;
ΙΣΩΣ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΥ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
χρόνια πολλά χριστοφοράκο.
περπάτησε 2χλμ μέ τήν κεφαλή ανά χείρας..
Χρόνια πολλά στον υπουργό υγείας τον δικηγόρο.
β΄ ΄΄παράδοση συναξαρίων΄΄
Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΑΘΘΩΩΝΕΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΤΗ..ΘΑ ΑΘΩΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΔΕΙΑ…ΓΙΑ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ…ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ…ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ..ΠΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ..ΔΕΝ ΜΠΑΝΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ.
ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ