ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος προσκυνητών στο Πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα, με τον πατροπαράδοτο «χορό της κούπας»

1
10668
Συνεργάτης aegeanews.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών απ όλο το νησί, τίμησε το πανηγύρι της εορτής της Παναγίας στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια του νησιού και το οποίο είχε διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Αρχικά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου με τερματισμό την εκκλησία που καθιέρωσε ο π. Ιωάννης Περαντωνάκης να γίνεται σε ανάμνηση των παλιών διασκορπισμένων αγροτών της Καρδάμαινας οι οποίοι κατέβαιναν από τις μάντρες για να τιμήσουν αυτή την ημέρα την Παναγία του χωριού τους.

Για άλλη μια χρονιά η εκκλησιαστική επιτροπή και ο π. Γιάννης Περαντωνάκης φρόντισαν για την άψογη διοργάνωσή του πανηγυριού και φέτος με πλούσια τράπεζα (με αρκετές προσφορές πιστών, όπως κάθε χρόνο) για όλο τον κόσμο εκφράζοντας στην ομιλία του τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους αναλυτικά.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν κι αυτή τη φορά ο παραδοσιακός χορός της κούπας, όπου σύμφωνα με το έθιμο το ξεκίνημα το κάνει ο Ιερέας και κατόπιν η κούπα και ο κάβος του χορού, πηγαίνει σε όποιον κατά σειρά ρίχνει τον οβολό του σε αυτήν

Το κέφι κράτησε αμείωτο έως αργά η παραδοσιακή ορχήστρα των: Δαυίδ Νέσκε (βιολί), Μανώλη Μάμμη (τύμπανο-λύρα-τραγούδι) Νίκου Τσατσακλά (λαούτο) και Γιάννη Μαυρουδή (κρουστά).

Συγκινητική στιγμή όταν τραγούδησε με αυτοσχέδια δίστιχα (γιτίσματα) ο παλιός οργανοπαίκτης κ. Χαραμαντάς.

Το άνοιγμα του χορού έκαναν τα εντυπωσιακά χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων Καρδάμαινας με Δασκάλα την Κυδωνιά Τρακόσσα.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Κρητικός, οι Αντιδημάρχοι Α. Χρυσόπουλος και Σ. Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Ν. Πόγιας, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Χατζηνικολάου, αρκετοί απόδημοι και πολύς κόσμος απ’ όλο το νησί.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα υγείας ενός νέου ανθρώπου με το ασθενοφόρο να κάνει 2 ώρες να έρθει ευτυχώς υπήρχε καρδιολόγος στο πανηγύρι και έδωσες τις πρώτες βοήθειες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ