Καραμανλής «αδειάζει» Μητσοτάκη: «Να πέσει άπλετο φως, να ξεκαθαριστεί ποιοι και γιατί ζήτησαν τις παρακολουθήσεις»

12
1132

Καραμανλής: «Άδειασε» τον Μητσοτάκη και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις

Ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια απογύμνωσε την κυβέρνηση για τις υποκλοπές και ήρθε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διάχυτη αμηχανία επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη από αργά χθες το απόγευμα, όταν από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής παρενέβη, με τον πλέον ηχηρά πολιτικό τρόπο από την δημοσιοποίησή της, στην υπόθεση της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε χωρίς περιστροφές τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, απογυμνώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο από την υπερασπιστική γραμμή που έχει χαράξει. Και αυτό, διότι στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής είπε :

  • Ότι σε τέτοιους είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως
  • Ότι το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα,
  • Ότι η επίληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Η παραπάνω αποστροφή στην πραγματικότητα, έρχεται κόντρα στη βασική υπερασπιστική γραμμή του κυβερνητικού επιτελείου που όλο το τελευταίο διάστημα επιμένει ότι δεν μπορεί να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις, διότι δεν το επιτρέπει το απόρρητο της ΕΥΠ.

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Έσπευσε να προσθέσει ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Μία διατύπωση που χωρίς να αποδέχεται εξ ορισμού ότι τα γεγονότα συνέβησαν από κυβερνητική πρωτοβουλία, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός χαράσσοντας μία γραμμή πλεύσης για όσους συμμερίζονται τους προβληματισμούς του και κυρίως την «καραμανλική πολιτική λογική περί συναίνεσης στα μεγάλα και κρίσιμα.

Το αν και πόσοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή, μένει να φανεί. Ευκολη, πάντως, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι.

Η κυβέρνηση, επισήμως, δεν αντέδρασε χθες. Ανεπισήμως, κυβερνητικές πηγές, σχολίαζαν ότι από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. «Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενω η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αυριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο δήμος Ανωγείων στην Κρήτη, για δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».

Ο κ. Ο Καραμανλής μίλησε στο πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του.

Κατά την έναρξη του ομιλίας του ο κ. Ο Καραμανλής αναφέρθηκε στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως είχε τρία μεγάλα πάθη: Την αγάπη για την πατρίδα, την αγάπη για την Κρήτη και τους ανθρώπους της και την αγάπη για την παράταξή του.

«Ο Φέτος συμπληρώνεται 10 χρόνια από την ημέρα που ο γιατρός έφυγε από κοντά μας και το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανωγείων αποφάσισε καθολικά, να τιμήσει τη μνήμη του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανωγείων και προσθέτει πως «ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπηρέτησε για δεκαετίες τον λαό. και τίμησε την ψήφο των Ρεθυμνιωτών, βάζοντας τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη του τόπου. Πολλά από τα έργα που άλλαξαν το μέλλον του Νομού έχουν τη σφραγίδα του. Σε όλη του την πορεία διακρίθηκε για την αγάπη του στην πρόοδο και πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του πολιτικών πεποιθήσεων. Τα Ανώγεια πάντα κρατούσαν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Τσουρογιάννη ο οποίος φρόντισε να προωθεί και να υποστηρίζει όλα τα θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του Δήμου μας».

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής είπε για:

Παρακολουθήσεις

Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιες καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αφορά πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές για τη δημοκρατική ομαλή. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

Το να προκληθούν τα γεγονότα αυτά από την κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα ​​από κάθε νοσηρή φαντασίας και πολιτική ανοησία που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα ​​από απαραίτητες συνεργασίες και με διακομματική οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

Ελληνοτουρκικά

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη.

Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του.

Ουκρανικό

Τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωρούν παραχωρήσεις» συνήθιζε να λέει ( σ.σ ο Ι. Κεφαλογιάννης). Ακόμη αντηχεί στ΄ αυτιά μου η μόνιμη επωδός του για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενιαίας εθνικής στρατηγικής.
Η διαχρονικά υπεύθυνη και δικαιωμένη αυτή στάση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα στις μέρες μας. Το διεθνές σκηνικό έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης.

Η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παράταση του πολέμου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ευταξία. Ήδη είναι παραπάνω από εμφανής η πιθανότητα εντάσεων, ίσως και αναφλέξεων και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, λόγω Ταϊβάν, αλλά και στα γειτονικά μας Βαλκάνια. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής, επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορούν και πιο άμεσα. Είναι περισσότερο από ανάγκη ποτέ η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες προτάσεις.

Κώστας Καραμανλής: Η ομιλία του στα Ανώγεια

 

 

     

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    1. μαραθηκε η καρδια μου.. Αντιο λοιπον Κυριακο. Ενα σφιξιμο στην καρδια το νιωθω

    2. Δεξιά κοπρόσκυλα και τα δυο που δήθεν κοντράρονται για να φάει κι άλλο σανό ο κάθε μόσχαρος δεξιός πανίβλαξ φηψο-φθόρος

    3. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατή όπως σήμερα.Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς.Τελικά ο Ανδρουλακης,ακόμα Ευρωβουλευτής μην χάσει το μισθο,ειναι μεγαλύτερο αστέρι και από το Γιωργακη Παπανδρέου.Απορια μου είναι ποιος δεν λέει όλα στο φως;Όλοι αυτό λένε.Τώρα πως έγινε όλοι να αγάπησαν τον Βενιζελο,τον Προκοπή και τον Καραμανλή με ξεπερναει.Εγώ πάντα τους συμπαθούσα εσείς;

      • Μιραντα να τον παρεις σπιτι σου και τον Κουλη και τον Καραμανλη. Δε θα πληρωνουμε εμεις φορους για να ρημαζετε τα δημοσια ταμεια. Ολη η υφηλιος μας φτυνει και μας περιγελα κι εσεις νομιζετε οτι βρεχει.

    4. Βρε τον Ευρωβουλευτή Ανδρουλακη.Μεγάλη γάτα.Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που του έδωσε λόγο ύπαρξης ανέστησε και τον Καραμανλή.Μεγάλο αστέρι.Μια δεν πιάνει μπροστά του ο Γιωργακης.

    5. Δεν ξέρω γιατί πιστεύετε κάποιοι ότι ο Καραμανλής θα ενδιαφερόταν να γίνει πάλι πρόεδρος της ΝΔ. Γνώμη μου είναι, ουδόλως ενδιαφέρεται, θέλει να καθαρίσει τους λαμογιο-Μητσοτάκηδες…

    6. Σχεδόν 4€ έχει πάει το σουβλάκι, είναι απόλυτα λογικό να είναι εκνευρισμένος ο Καραμανλής ο πλέι στέισον

    7. Ιδέα δεν έχετε τι γίνεται . Βλέπετε άδειασμα Μητσοτάκη, δηλώνετε δήθεν καθαρόαιμοι δεξιοί ενώ ψηφίσατε ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ, και κάθε άλλη παπαρολογια.Τι διαφορετικό είπε ο Καραμανλής από τον Μητσοτάκη; Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είπαν και οι δύο.Κριμα στον Ανδρουλάκη,την πάτησε.Τελευταια γκάλοπ δείχνουν ότι μόνο το 17% των Ελλήνων ενδιαφέρεται για την υπόθεση.Για δείτε ότι έχει καθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ , διαβάστε την πολιτευτή από την Ρόδο για την παραίτηση της και τι τους σέρνει.Και μην ξεχνάτε ποιος γελάει καλύτερα στο τέλος.Το ξέρετε αλλά σας το θυμίζω, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.Λιγη υπομονή,σε λίγο θα το δείτε ποιός θα βγει χαμένος….Ουστ κ@πρ@σκ@λ@…..

    8. Η Υπεύθυνη Εισαγγελεας της ΕΥΠ, κυρία Βλαχου, είπε πως για να δώσει το πράσινο φως για την ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΗ του Ανδρουλακη υπήρχαν λόγοι ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και συνυπογράψαν άλλοι ΠΕΝΤΕ.

      Για την υπόθεση Predator έκανε μήνυση ο Ανδρουλακης. Για την υπόθεση της ΕΥΠ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ.😉

    9. Δηλαδή για να καταλάβω.
      Ο Καραμανλής δεν μίλησε για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, το μπατε σκυλοι αλέστε του 2015, το δημοψήφισμα, τα capital controls και την Novartis και μιλάει τώρα για την νόμιμη επισυνδεση του Ανδρουλάκη.
      Θα τρελαθούμε…

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ