ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στον πανηγυρικό δισαρχιερατικό εσπερινό της εορτής της Αγίας Παρασκευής Κω | Πολύ σύντομα η ολοκλήρωση αποκατάστασης των δύο ναών

12
2078


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον εορτάζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη της Κω με την παλαιά εικόνα της Αγίας Παρασκευής η οποία είναι αφιέρωση των Κώων της Αμερικής το 1920.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένοι από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τους Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ και π. Νεκτάριο και τους ιερείς: π. Περικλή, π. Κωνσταντίνο και π. Αναστάσιο.

Στον χορό των ιεροψαλτών ήταν οι Πρωτοψάλτες του ΙΝ Αγίας Παρασκευής Ηλίας Καματερός και Δημήτρης Διακονικολής και οι: Νικόλαος Παπαθωμάς, Νικόλαος Ιτσινές, Μιχάλης Γκινής, Παναγιώτης Βασιλείου, Γιάννης Βαμβακάς και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Βουλευτής και Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλης Υψηλάντης, ο ΄Ρπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ταξίαρχος Λουκάς Θάνος, η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Διονυσία Τελλή, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης. Καμπουράκης και Σταμάτης Πης, ο αναπληρωτής Επικεφαλής του Οράματος και Δράση, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης, ο πρώην Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, η Ειδική σύμβουλος Σταματία Κανταρζή, ο Νίκος Πουλιού, ο Πρόεδρος του συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού συλλόγου και μέλος του ΔΣ στο ΔΙΙΚ Γεώργιος Τάλλαρος και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με το ιστορικό του ιερού ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ενορίες στην πόλη της Κω ήταν διάσπαρτες και μικρές. Εδώ, στο λόφο της Άσπας, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανήκε στην οικογένεια του π. Κωνσταντίνου. Γύρω γύρω ήταν περβόλια με μια ανεμοαντλία που σώζεται ακόμα λίγα μέτρα πιο πέρα, στον ακάλυπτο δίπλα στο ταχυδρομείο. Η πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου στη μνήμη της κόρης της Αικατερίνης, χάρισε στην ιερά Μητρόπολη αυτό το εκκλησάκι με το κτήμα, μαζί με ένα πύργο στον πλατύ ποταμό για να μένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ένα περιβόλι για να διατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του στους φτωχούς. Αυτά πωλήθηκαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας με κανονικές διαδικασίες από τον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα. Ο νέος ναός άρχισε να κτίζεται με τη βοήθεια των Κώων της Αμερικής το 1932 και άντεξε το σεισμό του ’33. Ο Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ τον καθαγίασε το 1951.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας ο οποίος καλωσόρισε εγκάρδια τους πάντες και ιδιαίτερα του εκλεκτούς φίλους του από τη Γαλλία. Ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου παίρνοντας αφορμή την επισήμανση του κ. Ιερεμία για τις σκαλωσιές που δείχνουν την πρόοδο των εργασιών τόνισε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και  μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνουν τα θυρανοίξια των δύο ναών.

Ευχαρίστησε δε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν όπως  δήμαρχο-Έπαρχο-Βουλευτή κ. Υψηλάντη  για τις ενέργειες και το ενδιαφέρον τους, όπως επίσης τον περιφερειάρχη και τον Άρχοντα Μαϊστορα Θεοδόση Βαρκά που από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκε εθελοντικά και τρέχει το θέμα της αποκατάστασης.

βίντεο: KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Που είναι η αντιπολιτευση;μετά ζητιανεύουν την ψήφο του κόσμου.Σχεδόν όλη η δημοτική αρχή παρεβρισκοταν διπλα στους συμπολιτες.Η άλλη η παρεα για καφεδάκι…

  2. ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.ΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

  3. Αχ καημένη ¨Χρυσα κ.¨ το ότι οι της Δημοτικής Αρχής ,έχουν καβαλήσει το καλάμι και το πάνε βόλτα εδώ και εκεί είναι το μόνο Σίγουρο και ΕΚΔΗΛΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ