ΦΩΤΟ & BINTEO H Εορτή της Οσίας Μελούς στο «σταυροδρόμι προσκυνημάτων» στη Βορίνα της Κω

0
3012

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Η εορτή της Οσίας Μελούς στο φερώνυμο Ιερό Κάθισμα στη Βουρρίνα της Κω πραγματοποιήθηκε σήμερα, πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, όπως έχει καθιερωθεί.

Όπως κάθε χρόνο Ιερούργησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ενώ στο χορό των Ιεροψαλτών ήταν ο Πρωτοψάλτης – καθηγητής Γιώργος Σακέλλης, ο Γενικός Αρχιερατικός, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης ο Αχιλλέας Φαρμάκης κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία με τον Σεβασμιώτατο πλαισιωμένο από τον Γεν. Αρχιερατικό και τους ιερείς που παρευρέθηκαν, καθώς και την Ηγουμένη και μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω.

Παρόντες ήταν ακόμη: ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μίλησε για τον ασκητικό βίο της Οσίας Μελούς που έζησε στη σχισμή του βράχου πίσω από το σημερινό ναό και που κάπου εκεί κοντά βρίσκονται και τα ιερά λείψανά της.

Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάδειξή της: τον Μιχάλη Δανελλάκη, τους Μαύρους λύκους, την οικογένεια Μανώλη Κουτελλά που μετέγραψαν στην Ιερά Μητρόπολη το κτήμα που βρίσκεται το ιερό κάθισμα (όπου τώρα κτίζονται και τα κελλιά από τους μαύρους λύκους), την οικογένειά Πέτσαλη που φρόντιζε και φροντίζει το ναό κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος μαζί με το αντίδωρο μοίρασε και μικρά εικονάκια της Οσίας Μελούς σε όλους τους προσκυνητές, ενώ από τους Μαύρους λύκους και την Οικογένεια Πέτσαλη προσφέρθηκαν κεράσματα και δροσερό καρπούζι με τυρί.

Η ξεχωριστή γιορτή της Αγίας Μελώ στην Βουρίνα της Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη) -2/7/2022-

 

Ανακαλύπτοντας μέσα στην μαγευτική ομορφιά της φύσης, ένα ξεχωριστό Εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μελώ.

Το πρωινό σε εκείνη την υπέροχη ερημιά είναι θεσπέσιο. Οι  τριγύρω λόφοι, κυριαρχούσαν, σκέτοι άχρωμοι όγκοι γαλήνιου μεγαλείου και στη μέση κρυμμένο ένα μικρό Εκκλησάκι, πάλλευκο  σαν περιστεράκι.

Εκεί που η γη συνομιλεί με τον ουρανό, εκεί που η ψυχή συναντάει το άπειρο, εκεί που ο χρόνος σταματάει και οι παιδικές αναμνήσεις ξαναγυρίζουν στις επισκέψεις των Μοναστηριών, εκεί βρίσκεται ο Ιερός προσκυνηματικός τόπος της Αγίας  Μελώ.

Ένα μοναχικό  Εκκλησάκι  απομονωμένο, ταπεινά κρυμμένο πίσω από τους λόφους, που στο αντίκρισμα του νοιώθεις στιγμές κατάνυξης,  ψυχικού μεγαλείου, ευλογημένης χαράς και   απέραντης γαλήνης.

Η σιωπηλή αίσθηση της ροής του χρόνου, σε παραπέμπει σε αλλοτινή ανέγγιχτη αθώα εποχή.

Αυτή την εποχή και αυτή την μυστική παρουσία, ανέδειξε, αξιοποίησε και κατέγραψε ο  Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ στη μνήμη, για  την Αγία Μελώ στην θέση Βορίνα της Κω. Παράλληλα, φρόντισε για τον εξωραϊσμό του γύρω ορεινού  χώρου.

Ανάμεσα στους  Αγγελικούς ύμνους, που ψάλλονται την ημέρα  της γιορτής, τον μήνα Ιούλιο,  κατά την Θεία Λειτουργία, ξεχωρίζει και το Απολυτίκιο τροπάριο της  Αγίας Μελούς.

Η πρόσβαση κάθε χρόνο στο μικρό Εξωκλήσι, είναι λίγο δύσβατη. Συνεχίζοντας όμως την πορεία μας στη ρεματιά και  έχοντας απέναντι μας το πυκνό δάσος, ακούμε τα ωδικά πτηνά μέσα από τις πυκνές συστάδες των δέντρων, να συνθέτουν την δική τους ωδή ευγνωμοσύνης προς τον Δημιουργό τους.

Ο πρωινός περίπατος  σε συνδυασμό  με την πανηγυρική ατμόσφαιρα της γιορτής, προδιαθέτουν για ψυχική εφορία και πνευματική κατάνυξη.

Η πεζοπορία στην επιστροφή, υπόσχεται ευχάριστες συναντήσεις, με συνοδοιπόρο την ανθισμένη καλοκαιριάτικη  φύση. Στο απαλό φως της μέρας, τα βουνά ξεχωρίζουν ολόγυρα ανάμεσα στο πράσινο, σαν σκούρες πινελιές. Ο ήλιος ψιλώνει και η ζέστη μετριάζεται, κάτω από τα δασύφυλλα δένδρα, όπου φωλιάζουν δεκάδες φλύαρα τζιτζίκια και αεικίνητες πολύχρωμες πεταλούδες.

Καθημερινά  μέσα από την δημιουργία της φύσης, βλέπουμε πως ο  Δημιουργός, φροντίζει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

‘’Ως εμεγαλύνθει τα έργα σου Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας.’

(103ος  ψαλμός του Δαυίδ).

Πλησιάζουμε και  όσο ανηφορίζουμε και κατευθυνόμαστε για την Θεία Λειτουργία, χαιρόμαστε τους αργούς πρωινούς ρυθμούς, ενώ τα βήματα μας, μας οδηγούν από το πέτρινο μονοπάτι ως το ιστορικό Εξωκλήσι.

Το κάτασπρο  Εκκλησάκι, τυλίγεται με την πρώιμη δροσιά και την  πρωινή  πάχνη.  Το μικρό σήμαντρο ακούγεται, καταλύοντας  την απόλυτη σιωπή,  καλώντας τους πιστούς σε ευλαβική προσέλευση.

Το θυμίαμα κατευθύνει τις προσευχές και τις ικεσίες όλων, όσο πιο ψηλά μπορεί.  ‘Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον σου.’

Το μπρούτζινο μανουάλι, φιλοξενεί τα κεριά, που οι φλογίτσες τους  τρεμοσβήνουν μπροστά στις παμπάλαιες εικόνες και στην Αγία μορφή της Οσίας Μελούς. Ακούγονται ψαλμωδίες, με έντονες Βυζαντινές μελωδίες, αναβλύζοντας μουσική  αρμονία, μέσα στις καρδιές όλων.  Στιγμές αυτογνωσίας, δέους, προσευχής και περισυλλογής, πλημμυρίζουν κάθε Χριστιανό προσκυνητή, που ταπεινά προσεγγίζει τον Ιερό χώρο, που γύρω περιβάλλεται  από ένα καλά φροντισμένο κήπο.  Ευχάριστος ο καιρός, τις πρώτες μέρες του Ιούλη, ζεστός,  καλοκαιρινός ενώ  τον υπαίθριο χώρο τον  δροσίζει η σκιά  του μεγάλου  δένδρου, μαζί με το περαστικό αεράκι.

Ώρα για επιστροφή  και παράλληλο θαυμασμό, στη γενναιόδωρη φύση, που έγχρωμη και ανθισμένη ξυπνά κάθε πρωινό. Η ματιά μας περιπλανιέται στην ειδυλλιακή, ερημική περιοχή γύρω, σε αυτή την χρωματική παλέτα, υπέροχα ντυμένη με  ποικίλα αρώματα.

Κάπου εκεί,  πλανιέται και η  Αγία παρουσία της  Οσίας Μελούς, που η ανακάλυψη της ανέδειξε την ειδυλλιακή τοποθεσία και σκιαγράφησε με ιδιαίτερη Θρησκευτική ευλάβεια, την παρουσία μιας Αγίας, της Οσίας Μελούς, που πριν παρέμενε στην αφάνεια, αν και ήταν γνωστή σε αρκετούς  Χριστιανούς, ιδιαίτερα στους φτωχούς βοσκούς της περιοχής.

Μια Αγία,  που αναπαύεται εκεί γύρω και την  χαρακτήριζε η ακτημοσύνη, η άπειρη πίστη  στο  Χριστό  και η άδολη αγάπη της προς τον πλησίον, στον οποίο αφιέρωσε κάθε λεπτό από τη ζωή και τα υπάρχοντα της.

Υποχρέωση όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, είναι ο σεβασμός και η απόδοση ειλικρινούς πίστης, στην νεοφανή Αγία Μελώ, στη Βουρίνα της Κω. Κάθε χρόνο η Οσία  Μελώ τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Έτσι και εφέτος πολύς  κόσμος ανηφόρησε  ως το βουνίσιο Εξωκλήσι, για να τιμήσει την Αγία Μελώ.

Ο Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, τέλεσε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, με την συμμετοχή πολλών συλλειτουργών ιερέων. Μετά το πέρας,  ευχαρίστησε τους δωρητές και όσους συμβάλουν για τον εξωραϊσμό και την συντήρηση του Ιερού χώρου. Ακολούθως,  μοίρασε μαζί με το Αντίδωρο και   Εικονίτσες της Οσίας Μελώ. Παράλληλα οι ευλαβικοί προσκυνητές, απήλαυσαν δροσερό καρπούζι με τυρί φέτα, ως παραδοσιακό πρωινό.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ