ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ΙΝ των Αγίων Πάντων Κω με κ. Ναθαναήλ και κ. Χρυσόστομο | Ο εορτασμός της Ημέρας Αποστράτων της ΕΛΑΣ

0
2142


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων, δηλ των Αγίων Πάντων εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή από την Εκκλησία μας.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 19/06/2022 η δισαρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ΙΝ των Αγ. Πάντων Κω με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, αλλά και του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμο ο οποίος βρέθηκε στην Κω για μια κοινωνική εκδήλωση συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενος της ΙΜ Πανορμίτη Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του ΙΝ υπό τους Χαράλαμπο Αλαχιώτη και τον Γιώργο Σανιδά, Μιχάλης Καρακιόζης, Μιχάλης Ευαγγελίδης και Παναγιώτης Βασιλείου, παρουσία του Βουλευτή Δωδ/σου της ΝΔ Μάνου Κόνσολα, του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, του Ταξιάρχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Β’ Δωδεκανήσου, Λουκά Θάνου, εκπροσώπου της 80 ΑΔΤΕ, Διοικητών, αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και πολλών προσκυνητών.

Για την Ημέρα των Αποστράτων και το σημαντικό έργο της ΕΛΑΣ μίλησε εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης η Αστυφύλακας Μαρία-Δόξα Σπανάκη.

Η πρώτη στέρεα μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μία εορτή «εις μνήμην των Μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (σημερινή Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535.

Από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων αρχίζει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων, η οποία περατώνεται στις 29 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και παραμονής της εορτής των Αγίων Αποστόλων. Τις ημέρες αυτές οι Χριστιανοί οφείλουν να απέχουν από το κρέας, τα γαλακτερά και τα αυγά και να καταναλώνουν μόνο ψάρι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή, οπότε ισχύει η αυστηρή νηστεία αλάδωτη.

H εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ημέρα τιμής στους Απόστρατους Αστυνομικούς, για την επιβράβευσή τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμούμε σήμερα τους Απόστρατους συναδέλφους μας με εορταστικές
εκδηλώσεις σε Σύρο, Ρόδο & Κω

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, ο εορτασμός
της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας» με
θρησκευτικές τελετές στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’
και Β’ Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, στους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη Σύρου,
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο και Αγίων Πάντων στην Κω, γιορτάστηκε
η καθιερωμένη από την Πολιτεία ως Ημέρα επιβράβευσής και αναγνώρισης της
προσφοράς των απόστρατων αστυνομικών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας
και στο κοινωνικό σύνολο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές και Δικαστικές
Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, των
Μ.Μ.Ε., καθώς και πλήθος αποστράτων, πολιτών και αστυνομικών με τις
οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αναγνώσθηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού
της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις και έχοντας ως
αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με πρωτοβουλία
της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου
πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής
Αστυνομίας που υπηρετεί στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στηρίζοντας την
καμπάνια του Π.Ο.Υ. με κύριο μήνυμα «Η δωρεά αίματος είναι μια πράξη
αλληλεγγύης, γίνε σύμμαχος στην προσπάθεια και σώσε ζωές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ