ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός των Αγίων Πάντων Κω με κ. Ιερεμία και κ. Ναθαναήλ | Χειροθεσία Αναγνώστη & μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι

0
2198


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων Κω στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό στην περιοχή Παραδείσι.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν φέτος ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας και Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένοι από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Χάσικο, τον π. Ιωάννη Σεβαστάκη από την Κέφαλο,τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Αντώνιο Κασιώτη, τον π. Νικόλαο Γρύλλη και τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Στο χορό των Ιεροψαλτών ήταν οι πρωτοψάλτες Χαράλαμπος Αλαχιώτης και ο Ιατρός Γιώργος Σανιδάς καθώς και οι Μιχαήλ Καρακιόζης, Μιχάλης Ευαγγελίδης, Παναγιώτης Βασιλείου, κ.α.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ και του Ταξιάρχου, οι Αντιδήμαρχοι: Σταμάτης Καμπουράκης, Σταμάτης Πης και Γιάννης Καλλούδης, ο τοπικός σύμβουλος Ασφενδιού Σεβαστιανός Παρβέρης και πλήθος προσκυνητών.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αναγνώστη τον νεαρό Δημήτριο-Σπυρίδωνα Βησσαρίτη.

Η ενορία Αγίων Πάντων συνεχίζει την παράδοση του μακαριστού π. Χρήστου Τσουκνιά, έχοντας προσελκύσει όλα τα παιδιά της ενορίας κοντά στην εκκλησία, φιλακόλουθα, με ταπείνωση, ευσέβεια και μεγάλη αγάπη & διάθεση προσφοράς για την ενορία και τις ανάγκες της.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αείμνηστο π. Χρήστο καθώς πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του.

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων ακολουθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής και είναι η τελευταία μέρα του Πεντηκοσταρίου. Κλείνει με αυτήν ο κύκλος των κινητών εορτών του Πάσχα, που ξεκινάει με την αρχή του Τριωδίου, περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και εκτείνεται σε όλο το Πεντηκοστάριο. Συνολικά 18 εβδομάδες. Από σήμερα ξαναμπαίνουμε στη σειρά του σταθερού ετήσιου εορτολογικού κύκλου. Στις καθημερινές εκκλησιαστικές ακολουθίες αρχίζει η ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και των επιστολών του αποστόλου Παύλου.

Από τη, Δευτέρα, ξεκινάει και η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου), κατά την οποία επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος. Κατά την παράδοση, μπορούμε να τρώμε ψάρι, εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές, μέχρι την εορτή του Προδρόμου (24 Ιουν.) και εν συνεχεία, μέχρι την 28η Ιουνίου, καταλύουμε μόνο λαδερά.

«Τη σήμερον ημέρα», λοιπόν, «την των απανταχού της οικουμένης, εν Ασία και Λιβύη και Ευρώπη, Βορρά τε και Νότω, Αγίων Πάντων εορτήν εορτάζομεν». Η εορτή των Αγίων Πάντων τοποθετήθηκε αμέσως μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, για να φανερώσει αμέσως και η Εκκλησία τους καρπούς της ζωντανής αυτής παρουσίας και δράσης του. Το Άγιο Πνεύμα αγιάζει τους ανθρώπους. Είναι η πηγή του αγιασμού και επομένως μπορεί να μεταδώσει αγιασμό. Είναι ο θησαυρός όλων των πνευματικών αγαθών, ο χορηγός της ζωής και της σωτηρίας. Είναι «φως και ζωή, Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Θεός και θεοποιούν». Ό,τι καλό γίνεται στον κόσμο, λαμβάνει πέρας διά του Αγίου Πνεύματος.

Η Αγία Τριάδα, ο Τριαδικός μας Θεός, επιτελεί τα πάντα με κοινή ενέργεια και θέληση ως ένας Θεός, αλλά και με τον ιδιαίτερο τρόπο και ρόλο καθενός από τα τρία θεία πρόσωπα. «Άγιος ο Θεός (Πατήρ), ο τα πάντα δημιουργήσας δι’ Υιού, συνεργία του Αγίου Πνεύματος». Σε όλα είναι παρούσα η Αγία Τριάδα. Ενεργεί «ο Πατήρ διά του Υιού εν Αγίω Πνεύματι».

Μετά την Ανάληψη του Χριστού ζούμε στην εποχή του Αγίου Πνεύματος. Το ανακαινιστικό έργο του γίνεται φανερό από τα αποτελέσματά του. «Ο δε καρπός του Πνεύματός εστιν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». Όπου υπάρχουν τέτοιοι καρποί, ιχνηλατούμε την πνοή του Πνεύματος. Οι άγιοι είναι ο ευλογημένος καρπός, η ατράνταχτη απόδειξη της μεταμορφωτικής του παρουσίας.

Σκοπός μας ακλινής, να στοιχούμε κι εμείς στις επιταγές του Πνεύματος

βίντεο: KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθησει δοξολογία και ομιλία για την ημέρα Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παραδοσιακό πανηγύρι Αγίων Πάντων Κω μετά από τρία χρόνια, με την παραδοσιακή ορχήστρα των: Δημήτρη Κεφαλιανου στο βιολί, Νίκου Μαμμη σε λαούτο – τραγούδι και Στέφανου Κωστογλου στη βιολολυρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ