ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εκρηκτική & βροντερή η πρώτη Ανάσταση το μεσημέρι στον Άγιο Παντελεήμονα Κω

1
1390


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο με τη ρίψη βαρελότων και εκρηκτικών έξω από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Κω.

Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από τον Αντώνη Θαλασσινό και τους κατοίκους της περιοχής πέριξ της πλ. Διαγόρα από το 1972 και επαναλαμβάνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στον δρόμο μπροστά από το γραφικό εκκλησάκι.

Οι παρευρισκόμενοι,  αφού  προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, χτυπούν την καμπάνα δυνατά και στη συνέχεια ακολουθεί η ρίψη των βαρελότων με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επευφημίες και στο τέλος εύχονται όλοι καλή Ανάσταση φεύγοντας για το γιορτινό τραπέζι (φέτος ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικά).

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων: Ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος Α. Καμπουράκης κ.α. οι οποίοι και χτύπησαν την καμπάνα μαζί με τον Αντώνη Θαλασσινό για να δώσουν το σύνθημα να ξεκινήσουν τα βαρελότα.

Σημειωτέον ότι το έθιμο αυτό θυμίζει στους παλαιότερους αυτό που γινόταν παλιά κάθε Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Ελευθερίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ.ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ ΑΝΤΩΝΗ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ