ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης όλοι οι πιστοί την Μεγάλη Πέμπτη βίωσαν την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς.
Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο Ζηπάρι προεξήρχε της ακολουθίας των Αχράντων παθών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, με τον εφημέριο του ΙΝ π. Ιωάννη Κουτάντο.
Τους ύμνους απέδωσαν ο στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος με τους ιεροψάλτες Ιωάννη Κουζούκα, Ιωάννη Χατζαντώνη και Μανώλη Πόγια.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο πρ. Υπουργός Γ. Νικητιάδης, ο Έπαρχος Γ. Καμπανής, ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Εἰς τὴν Σταύρωσιν
Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ,
Ὦ νεκρὲ γυμνέ, καὶ Θεοῦ ζῶντος Λόγε.
Εἰς τὸν εὐγνώμονα Λῃστὴν
Κεκλεισμένας ἤνοιξε τῆς Ἐδὲμ πύλας,
Βαλὼν ὁ Λῃστὴς κλεῖδα τό, Μνήσθητί μου.
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.
Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.
Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία κάθε Παρασκευής.
Απόψε είναι η μερα που αλλάζουν όλοι οι άνθρωποι!
Όλοι αναδεικυονουν τον χαρακτήρα τους,, ο κόσμος το απύθμενο μίσος, την κακία, και ζηλοφθονια του (» σταύρωσον, σταυρώσον Αυτόν.. »
Άλλοι κερδίζουν τον παράδεισο.. Και άλλοι την κόλαση
Οι μέρες που φανερωνοντα στο μέγιστο βαθμό το μίσος, η αγάπη, συγχώρεση, η μετάνοια, τα κακά πάθη του ανθρώπου, η φιλαργυρία, το μίσος η ζηλοφθονια , η εξουσία του λαού ,
Άλλοι αναγενιουνται, άλλοι μετανοουν, άλλοι προδίδουν, ληστές κερδίζουν τον παράδεισο, μαθητές απαρνουνται και προδίδουν τον διδασκάλο …
Μαθητές φοβούνται και απαρνουνται..
Άλλοι προδίδουν για 30 αργύρια
Ο Ιησούς, περιφρονημενος , από τους μαθητές του, οδηγηται στον τόπο του μαρτυρίου, παίρνοντας τον Σταύρο του στον ώμο.. Ντυμένος με την κόκκινη χλαμύδα κουβαλώντας τον Σταύρο
Την ώρα που όλοι Τον περιγελούσαν
ληστές ζητούν ΣΥΓΧΏΡΕΣΗ..μετανοωντας.
Είναι η ΜΕΓΑΛΗ μέρα που γίνονται θαύματα..
ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ
ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ