«Σίγησε» το βιολί του Θεοδόση Παπαντωνίου (Λούππου) του τελευταίου παραδοσιακού βιολιστή της Κεφάλου

0
12100

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Κεφάλου, του νησιού συνολικά αλλά και των γύρω νησιών η είδηση του θανάτου του τελευταίου παραδοσιακού βιολιστή της Κεφάλου Θεοδόση Παπαντωνίου (Λούππου) ο οποίο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών και το βιολί του σίγησε για πάντα.

Το παίξιμό του ήταν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό, με τα πατήματα, τις δοξαριές, τη γλυκάδα και το μερακλίκι των παλιών παραδοσιακών βιολιτζήδων της Κω συνολικά(για όσους τους θυμούνται ή έχουν ακούσει παλιές ηχογραφήσεις τους: Χατζηδημήτρη, Βιόλου αλλά και του μεγάλου Δασκάλου Γιώργου Μακρυγιάννη του Νισύριου, ο οποίος ήταν φαινόμενο για την εποχή του και έβγαλε πολλούς παραδοσιακούς μαθητές του).

Άνθρωπος απλός και ταπεινός με καρδιά μικρού παιδιού. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, πατέρας δύο κορών, με εγγόνια και δισέγγονα και ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην Κέφαλο αλλά και σε όλο το νησί της Κω, καθώς και τα γύρω νησιά όπου διασκέδαζε τον κόσμο, σε γάμους, πανηγύρια και άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις και γλέντια.

Η κηδεία του έγινε σήμερα και στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν βιολιά και λαούτα όπως γίνεται σε όλους τους παραδοσιακούς μουσικούς.

Καλή ανάπαυση αγαπητέ μας κ. Θεοδόση, σε ευχαριστούμε πολύ για την τεράστια προσφορά σου στην παράδοση του τόμου μας, θα μείνεις αξέχαστος σε όλους μας!!!

Το αφιέρωμα από τον Κυριάκο Παππούλη και τον Γιάννη Μαστόρο «Μπροβάλετε Μπροβάλετε» πριν από 4 χρόνια είναι χαρακτηριστικό (προσθέσαμε επίσης κάποια βίντεο-ντοκουμέντα από γάμο στη Νίσυρο τη δεκαετία του ’80 με το γλυκό βιολί του Θ. Παπαντωνίου):

Θεοδόσης Παπαντωνίου (Λούπος)

Ο Θεοδόσης Παπαντωνίου (Λούπος) γεννήθηκε στην Κέφαλο της Κω στις 2 Μαρτίου του 1930. Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε σε ηλικία 17 ετών από τον πατέρα του Γιώργο Παπαντωνίου ο οποίος υπήρξε μαθητής του σπουδαίου Αντιμαχείτη βιολιστή Βασίλη Χατζηδημήτρη. Έπειτα του παρέδωσε 18 μαθήματα ο Βασίλης Καραγεωργίου (Βιόλος). Αρχίζει τότε να παίζει πρώτα σε μικρά γλέντια-παρέες στο καφενείο του Λεωνίδα.

Έτσι απέκτησε καλό όνομα και ξεκινά να συνεργάζεται με όλους τους σπουδαίους λαουτιέριδες της Κεφάλου Σταμάτη Μπίλλη (Κουτσουμπάρη), Ευστάθιο Ηλιού (Αναβύλα), Βασίλη Παπαντωνίου(φωτογράφο), Γιώργο Φουρτούνη(Παξούμη), Γιώργο Βραχνό και άλλους. Έχει παίξει σε όλα τα χωριά της Κω σε πανηγύρια, γάμους όπως και στην Κάλυμνο και Νίσυρο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ της ΕΡΤ 3 με τον Γιώργο Μελίκη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και σε πολλές παραστάσεις του τότε Δήμου Ηρακλειδών με την χορευτική ομάδα του Πέτρου Μαστόρου.

Ηχογράφησε με την κοινότητα Κεφάλου αρκετούς σκοπούς στα 2 CD που εκδόθηκαν την δεκαετία του 90 και του Δήμου Ηρακλειδών το 2000 αφήνοντας έτσι αρκετό ηχητικό υλικό. Εύκολος πράος και πάντα ταπεινός και συνεργάσιμος άνθρωπος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Γνωρίζει πολύ καλά τους σκοπούς και τα τραγούδια αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Κεφάλου.

Ο Θεοδόσης Παπαντωνίου είναι ο τελευταίος εν ζωή παραδοσιακός βιολιστής της Κεφάλου. Κουρέας ήταν η βασική δουλειά και ιδιότητα του διατηρώντας μέχρι τώρα παραδοσιακό κουρείο του πατέρα του το οποίο λειτουύργησε συνολικά περίπου έναν αιώνα. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για την ζωή του, τις εκατοντάδες παραστάσεις από γλέντια , εμπειρίες και σημαντικά πρόσωπα της παράδοσης του νησιού. Τον ευχαριστούμε για την διάθεση του αλλά και για την σημαντικότατη προσφορά του στην μουσική παράδοση της Κεφάλου και γενικά του νησιού της Κω.

Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄
Γιάννης Μαστόρος – Κυριάκος Παππούλης

Και κάποια βίντεο από γάμο στη Νίσυρο τη δεκαετία του ’80

από Charalambos Frantzis

Και

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΛΟΥΠΟΣ) ΑΝΘΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ(ΤΡΙΠΑΛΙΤΗΣ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ