Mια ακόμη αναποτελεσματική και υποκριτική συζήτηση για το Νοσοκομείο Κω στο ΔΣ Κω | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

8
1255

Θέμα; μια ακόμη αναποτελεσματική και υποκριτική συζήτηση για το Νοσοκομείο Κω στο δημοτικό συμβούλιο Κω (Τρίτη 13-4-22)

—Το φλέγον θέμα είναι οι ελλείψεις γιατρών. Ελλείψεις που προκάλεσαν την παραίτηση του (διορισμένου) διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρόδου.  Διαβάζουμε: Τετάρτη 13 Απριλίου ‘’ειδική’’ συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κω με θέμα: ‘’Λήψη απόφασης για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας’’.

—Ωραία όλα αυτά, αλλά το να επανερχόμαστε στο ίδιο θέμα κάθε τόσο σημαίνει ότι κάποιο … λάθος γίνεται ή κάποιες σκοπιμότητες υπηρετούνται!

12-11-2019: σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα υγείας στα Δωδεκάνησα -Τι ζήτησε ο Θ. Νικηταράς

17.07.2020  Β. Κικίλιας: Είναι ευκαιρία να γίνει η Κως νησί πρότυπο υπηρεσιών υγείας

26.7.2021 Μ. Κόνσολας: Υπάρχει μόνο μία προτεραιότητα, η ενίσχυση με προσωπικό του νοσοκομείου Κω»

22 Ιαν 2021«Το νέο νοσοκομείο της Κω στο Λινοπότη παίρνει σάρκα και οστά» – Ο Πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του, σε συνάντηση με Ι. Παππά & Θ. Νικηταρά κλπ.

—Καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων, υπουργοί υγείας, βουλευτές του νομού, περιφερειάρχης, έπαρχος, διοίκηση νοσοκομείου, σύλλογοι γιατρών, ΕΚΑΒ, ΕΒΕΔ, ΤΟΜΜΥ, κλπ. περίπου 60 ατόμων που κυριαρχούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, ακολουθούν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών υγείας  και εκπρόσωποι επαγγελματικών και συνδικαλιστικών κλάδων. Μια τόσο ανοικτή ατζέντα εξυπηρετεί τον στόχο της θολούρας που καλύπτει ευθύνες και απουσία πραγματικού ενδιαφέροντος.

—Στην πρόσκληση της ‘’ειδικής’’ συνεδρίασης εντυπωσιάζει η μεγαλοστομία: ‘’άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας’’!  ‘’μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων’’! και στους 3 χώρους υπηρεσιών δημοσίας υγείας: ‘’Νοσοκομείο-ΤΟΜΥ Πλατανίου-ΚΥ Αντιμάχειας’’!

—Είναι κανείς που πιστεύει ότι αυτοί οι 3 στόχοι στην έκταση που τίθενται μπορούν να ικανοποιηθούν;

Εάν ναι, τότε  θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί η τελευταία παρόμοια σύσκεψη, Ιούλιος 2021, που ονομάστηκε  ‘’έκτακτη συνάντηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου Κω’’ που αποφάσισε την επιδίωξη συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς  και την οικονομική υποστήριξη με 450 € μηνιαίως για 5 γιατρούς & νοσηλευτές από Δήμο Κω, δεν είχε αποτέλεσμα.  Εάν όμως είχε θετικό αποτέλεσμα τότε γιατί επανερχόμαστε; Αν η επαναφορά είναι δικαιολογημένη επειδή έχουν αλλάξει πράγματα τότε πρέπει να αναφερθούν οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και να προσδιοριστεί η διαφορά με την προηγούμενη  δημοτικό εμπλοκή στο θέμα.

—Η πρόταση του Δήμου για τα 450 ευρώ ήταν συγκεκριμένη ώθηση και τοπική συμμετοχή, και εφαρμόζεται από πολλούς νησιωτικούς Δήμους. Όμως η επίκληση προώθησης συνεργασίας νοσοκομείου με ιδιώτες δεν συνιστά δημοτική πρόταση, δεν είναι αρμοδιότητα του. Είναι θεσμοθετημένη διαδικασία και είναι ευθύνη κυβέρνησης και διοίκησης του Νοσοκομείου Κω. Δευτερευόντως είναι θεμα των ελεύθερο-επαγγελματιών γιατρών. Προφανώς λέχθηκε ως (συγκαλυμμένη) πίεση στην διορισμένη διοίκηση  του νοσοκομείου και στους βουλευτές της Ν.Δ. στην ουσία της όμως ήταν πράξη αποσιώπησης πολιτικών ευθυνών και εκδούλευσης στο κυβερνητικό κόμμα.

—Η εισήγηση του Δημάρχου σύμφωνα με τον κανονισμό του δημ. συμβ.. πρέπει να δοθεί στους κληθέντες 3 μέρες πριν την 13-4-22.  Το κυριότερο είναι να μην αοριστολογεί αλλά να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι θα δοθεί κίνητρο οι συμμετέχοντες να προτείνουν γραπτές προτάσεις και να μην σπαταληθεί η σύνοδος σε αόριστες και γενικόλογες παραστάσεις στην τηλεόραση.

— Η σκοπιμότητα μιας ακόμη πλατιάς συζήτησης, όπως και οι προηγούμενες, είναι αδύνατο να παράξει πρακτικό αποτέλεσμα. Ούτως ή άλλως είναι εποχή μικρών προσδοκιών.  Η κυβέρνηση μειώνει τον προϋπολογισμό υγείας χρόνο με χρόνο και πρόσφατα θεσμοθέτησε την κατάργηση της μονιμότητας προσλήψεων νέων ιατρών.  Σήμερα λοιπόν σε εποχή  μίζερη και μικρών οριζόντων δεν επιτρέπονται οι εύκολες προσεγγίσεις και τα μεγάλα λόγια. Πρέπει να αλλάξουμε επίπεδο στόχων και μέσων διεκδίκησης. Συσκέψεις αυτού του τύπου δεν αποδίδουν. Η κοινωνία μας και το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται υποστήριξη από πλευράς δημόσιων κοινωνικών υποδομών. Επειδή οι κυβερνήσεις είναι διαχειριστές άνωθεν εντολών και λείανσης των λαϊκών αντιδράσεων, πρέπει να επιδιώξουμε δημοτικών  κοινωνικών υποδομών.  Γι αυτό ένα ειδικό τοπικό τέλος υποστήριξης του συστήματος παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας θα έχει την σύμφωνη γνώμη και την θετική ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού. Ο Δήμος μας πρέπει να σχεδιάσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία μας για ένα διαφορετικό αύριο από αυτό που βλέπουμε να διαγράφεται. Αυτό είναι και το δυσεπίλυτο τοπικό δημοτικό μας πολιτικό πρόβλημα.

Ν. Μυλωνάς

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ιδού πεδίον πολιτικής δόξης λαμπρόν αν θέλετε ξανά να πολιτευτήτε . Μην σντιδρατε όμως σε κάθε θετικό βήμα και έργο σαν να είστε κομματικός εκπρόσωπος.

  2. Αυτά που λες αφορούν άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα. Ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην υγεία

  3. αφού δωθηκε το πράσινο φώς προχωράμε… βάσει ανάλογων έργων υπολογίστε 7 χρόνια τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων εξαιρουμένων των τυχών ενστάσεων, υπολογίστε και καμία 7ετια μέχρι τη στελέχωση και λειτουργία…μια χαρά!!! ΠΕΣ ΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΈΤΟΙΜΟ!!!

  4. αν θελει η κυβερνηση, σε δυο χρονια ετοιμαζεται το νεο νοδοκομειο.
    αλλα δυστυχως δεν θελει. προτιμα τα παραμαγαζα του ιδιωτικου τομεα.
    να θυμαστε οτι το κεντρο υγειας αντιμαχειας, θα πουληθει σε ιδιωτικη εταιρεια!!

  5. Και καλώς να πουληθεί μπας και δούμε φως. Να ρθουν σωστοί και καλοί γιατροί !!! Όχι τεμπέληδες και λόγια λόγια λόγια χωρίς νόημα. Στο επόμενο διάστημα γίνεται ΣΔΙΤ.

  6. Πολυ σωστες οι επισημανσεις σας κυριε Μυλωνα. Τοσα χρονια μονο λογια και αποτελεσμα ΜΗΔΕΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ