Νίκος Μυλωνάς: Επισημάνσεις, παρουσίας και απουσίες στα εγκαίνια ΚΥΤ Κω (27-11-2021)

16
1199

Επισημάνσεις, παρουσίας και απουσίες στα  εγκαίνια ΚΥΤ  Κω (27-11-2021)

 1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το καλοκαίρι του 2015 κύμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών έρχονταν στην Ευρώπη! Τα σύνορα ήταν λίγο πολύ ανοιχτά και η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε το κύμα με την ιστορική φράση: «Η Γερμανία είναι μία ισχυρή χώρα. Το κίνητρό μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, πρέπει να είναι το εξής: Έχουμε ήδη καταφέρει τόσα πολλά. Θα τα καταφέρουμε. Και όπου υπάρχουν εμπόδια, θα τα ξεπεράσουμε…»! Τότε ξεκίνησε και η αναζήτηση τρόπου διαχείρισης των μεγάλων εισροών μεταναστών στο νησί μας. Πάντα υπήρχαν ‘’λαθρομετανάστες’’ που ζητούσαν φιλοξενία στην Κω για λίγες μέρες, αφού η διαδρομή τους ήταν δεδομένη: Κως-Αθήνα-Ευρώπη ή Αμερική. Ο τότε Δήμαρχος χάραξε πολιτική με βάση το ευφυολόγημα ‘’ο 4-τος τουριστικός προορισμός της Χώρας δεν ταιριάζει με την φιλοξενία λαθρομεταναστών, γιατί βλάφτει τον τουρισμό’’! Έτσι καθόρισε την γραμμή :’’ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ’’! αποκλείοντας την οποιαδήποτε τοπική συμμετοχή, στην διαχείριση. Τα γεγονότα είναι γνωστά! Αποκορύφωμα: συλλαλητήρια και παρ ολίγον τοπικό δημοψήφισμα!  Σε αυτή την γραμμή, που βρήκε λαϊκή απήχηση και οικοδομήθηκε ένα αρνητικό κλίμα αποχής, απόρριψης, απέχθειας στους ‘’λαθρό’’ και είναι θαύμα το ότι δεν εκτροχιάστηκε η κατάσταση! Η γραμμή στηρίχθηκε στο πολιτικό φάσμα ακροδεξιών, δεξιών και κεντρώων παραγόντων και λογικών.
 2. Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ηταν προφανές ότι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος το πάνω χέρι είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτή καθόρισε τις γενικές λεπτομέρειες. Συμφωνία με Τουρκία το 2016 και χαρακτηρισμός των 5 νησιών+Έβρου ως χώρων διαμονής, καταγραφής, διεκπεραίωσης διαδικασιών Ασύλου και προώθησης στις χώρες προέλευσης ή στις χώρες προορισμού. Ηταν προφανές ότι η γραμμή ’’ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ’’ την διαχείριση ήταν εξ αρχής έωλη και λάθος! Αντίπαλος στην τοπική πρόταση δεν ήταν η κυβέρνηση σύριζα άλλα η Ευρωπαϊκή Ένωση! Γι’ αυτό δεν μπορούσε να ανατραπεί η ευρωπαϊκή πολιτική από τα κάτω! Χωρίς μάλιστα την δημιουργία ενωτικού νησιωτικού κινήματος διεκδίκησης μιας άλλης ή έστω μιας καλύτερης λύσης! Ηταν λάθος που δεν προβαλαμε δικους μας όρους για μια πιο ανθρωπιστική, πιο φιλοπεριβαλλοντική και τελικά πιο ευνοικη για την τοπική πραγματικότητα τελική επιλογή-λύση! Ηταν λάθος που δεν βάλαμε δικούς μας ανταποδοτικά οφέλη! Η απόρριψη οδήγησε σε αδιέξοδο την τοπική ηγεσία απομονώνοντας την από τις άλλες βαθμίδες εξουσίας! Αδιέξοδο που συνεχίζεται και σήμερα! Ηταν λάθος η  αποχή του κ. Δημάρχου, των Δημ. συμβούλων και παρατάξεων από την τελετή. Το σημαντικότερο όμως είναι  η απουσίας της τοπικής κοινωνίας και η αρνητική διάθεση που έχει δημιουργηθεί!  Η κοινωνία είναι λογικό να νιώθει ηττημένη, απαξιωμένη  και περιθωριοποιημένη! Θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να παρουσιάσει ο Δήμαρχος μπροστά σε όλους, εκεί στο ΚΥΤ τα υπάρχοντα κενά στο σχέδιο διαχείρισης, τα προβλήματα, τα αρνητικά που δημιουργεί η υπερδομή ΚΥΤ+ΠΡΟΚΕΚΑ δυναμικότητας  150 ατόμων. Η απουσία τοπικής παρέμβασης, παρατήρησης, αντίδρασης και η οκνηρία της σιωπής δεν βοηθά το νησί!. Στην τελετή οι παρευρισκόμενοι ομοτράπεζοι, συνδαιτυμόνες και ομοϊδεάτες δήλωναν πανευτυχείς και συνέχαιραν αλλήλους για τη τελική λύση που προσφεραν στην τοπική κοινωνία άλλα… και στους λαθρομετανάστες! Πιο ευτυχης από όλους μας φάνηκε ο κ. Περιφερειάρχης του οποίου …όπως είπε, η πολιτική δικαιώθηκε! Έλεος Θα πείραζε κύριοι της φιέστας τα 39,6 εκ της τελευταίας δαπάνης της Ε.Ε.  για το ΚΥΤ να είναι 45 εκ, προσθέτοντας ένα πάρκο κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ένα μεγάλο σύστημα Φωτοβολταϊκά για την ενεργειακή στήριξη της δομής και του Πυλίου; Απλά ξεπουλάτε τον τόπο φτηνά και χάνετε ευκαιρίες για να στηρίξετε το νησί χωρίς να το καταλαβαίνετε και γι αυτό χαίρεστε κ. κυρ Γιώργη Χ.!
 3. ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ: Η τελική τοπική λύση για το μεταναστευτικό κόστισε πάνω 50 εκ. συμφωνα με τις δημοσιεύσεις. Οι αναθέσεις των έργων έγιναν (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) με πρόσκληση ενδιαφέροντος επιλεγμένων φίλων εταιρειών  με την αιτιολογία: ‘’κατεπείγων’! Στην δεύτερη προκηρυξη (ΝΔ) προσκληθηκαν μονον 3 εταιρείες και η έκτττωση  της ανάδοχου εταιρείας Μυτιληναίος ήταν μόλις 9,06% προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις! Οι άλλες 2 εταιρείες βεβαίως έλαβαν μερτικό παρόμοιων έργων σε Βόρειο Αιγαίο και Έβρο! Το υπουργείο ενώ έχει δικό του τεχνικό τμήμα μελετών κατασκευών, για τα έργα ΚΥΤ Κω, Λέρου, Σάμου πληρώθηκε η εταιρεία συμβούλων μηχανικών  Planet με 244.000! Όσο για την ποιότητα των κατασκευών; Προκατασκευασμένα μεταλλικά κλουβιά με κλιματισμό και WIFI. Σιδερόφρακτες κατασκευές που δημιουργούν το κατάλληλο απωθητικό αίσθημα στους ενοίκους. Κάμερες παρακολούθησης και ένοπλοι φρουροί δημιουργούν περιβάλλον Ρομποκόπ. Για κάθε ένοικο, είπαν,  αντιστοιχεί μικτό εμβαδόν 4,00 τετραγωνικά μέτρα δηλαδή χώρος 2 επί 2! Στα 90 στρέμματα της εγκατάστασης θα κλείνονται 2500 άνθρωποι, μετανάστες και εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν σε 36μ2  στον καθένα!
 4. ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πίσω από τα ωραία λόγια και τα χαμόγελα των πολιτικών των εγκαινίων του ΚΥΤ Κω κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα της ξενοφοβικής ‘’φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων του 21ου αιώνα’’. Η Κλειστή Ελεγχόμενης Δομής Κω θα κάνει τον κύκλο της. Όπως κάθε τεχνικό έργο έχει 50 χρόνια ζωής δημιουργώντας στο νησί μας την δική της ‘’Αμυγδαλέζα’’! Το δικό μας ‘’Λαζαρέττο’’! Οι επόμενες γενιές των Κώων δεν θα χαίρονται  γι αυτό!  Γιατί τα πράγματα θα αλλάξουν: «υπέρ των πλεόντων, οδοιπορούντων, νοσούντων, καμνόντων, αιχμαλώτων’’!  Όπως διδάσκει η Ιστορία του Ανθρώπινου είδους

Νικος Μυλωνάς

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μηπως να εβαζαν μια μαρμαροπλακα σαν του νοσοκομειου?

 2. διωξτε τους λαθροεισβολεις ισλαμιστες εποικους απο την κω και την ελλαδα.

  συριζα νδ τα κονομανε.κλεβουν πιρνουν μιζες γινεται εμποριο ανθρωπων πορνειας βιασμοι ανηλικων.

 3. ΝΙΚΟ, ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ.
  ΜΑΣ ΕΓΙΝΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.
  ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙΣ!!!

 4. Δεν ηταν ΛΑΘΟΣ πολιτικη επιλογη του Κυριτση …Αλλα πολιτικη ΣΥΝΕΠΗΣ με τους ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ πολιτικους ΣΤΟΧΟΥΣ του (πηγαινε για βουλευτης) ,την πολιτικο – ιδεολογιικη ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ του (καθαρα ….ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ) και τις δυναμεις που τον στηριξαν για να κανει «πολιτικη» καριερα ( ολο το αντι καίσερλικο μπλοκ ετεροκλητων ατομων ΝΔ ,ΠΑΣΟΚΟΙ,λουμπεν αντιδημοκρατικα στοιχεια συν την Εκκλησια η’ τμημα της ) και βεβαια με βασικο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ τον ΠΟΛΕΜΟ στην αδυναμη νεοεκλεγεισα Κυβερνηση του Συριζα !! Σ’αυτο τον «πολιτικο» σχεδιασμο ο κ. Μυλωνας ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ….. Οταν εζησε στο «πετσι» του τις συνεπειες αυτης της επιλογης του ητανε πια αργα…Το κακο ειχε ηδη γινει. Αυτο πληρωνουμε ακομη και σημερα.

  • Συριζοπ@@ρα και λασπολογε…
   α.Ο Κυριτσης και ΕΝΤΙΜΟΣ δημαρχος ηταν..και ΑΞΙΟΣ υποψηφιος Πασοκ.θα γινει ΟΤΑΝ το ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ..
   β.ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ αποφαση ηταν η κατασκευη του χοτ σποτ απο τους ΣυριζΑνελ…
   που ΚΤΥΠΗΣΕ ακομα και κατοικους….για να ΕΠΙΒΑΛΕΙ την ανθελληνικη καταστροφη του νησιου…

  • Ανωνυμε … δεν εχω λογια….
   Βοηθεια θες που μονο οι γιατροι μπορουν να σου την δωσουν…
   Οχι βεβαια .. οι .. της Κω….
   Ξερεις εσυ… …μερια…
   Τα γραφεις μονος η τα πιστευουν και αλλοι;;;
   Αν ναι ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!
   ΥΓ… ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ… ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ!!!!

    • Δυστυχως για σενα … δεν ειμαι ο ιδιος….
     Κατεβα λοιπον απο το καλαμι σου… και μην μιλας ΕΣΥ εκ μερους ολων των Κωων… γκε γκε;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ