Εύβοια: Ο πρώτος νεκρός από την Κακοκαιρία «Μπάλλος» | Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία- Χαλαζοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου

1
1141

«Τον είχε εντοπίσει το ελικόπτερο και επειδή ήξερα την περιοχή πήγα με τους ανθρώπους για να τους βοηθήσω. Είχε σφηνώσει μέσα σε κάτι δέντρα, ο μισός ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και ο μισός έξω. Είχε πάει να δει τα ζώα του, δεν ήξερε το μέρος και τον πήρε το ποτάμι» είπε από την πλευρά του στο Newsbomb.gr ο κ. Βαγγέλης Περήφανος, ο άνθρωπος που βοήθησε καθοριστικά τους πυροσβέστες να εντοπίσουν τον άτυχο 69χρονο βοσκό.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Νεκρός εντοπίστηκε ο 69χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια

euvoia_kakokairia_nekros_art

O 69χρονος βοσκός είχε καλέσει την Πυροσβεστική για να ζητήσει βοήθεια, καθώς είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή – Βρέθηκε νεκρός μακριά από το αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας

Νεκρός εντοπίστηκε ο 69χρονος βοσκός που αγνοούνταν από χθες στην Εύβοια μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας, ο οποίος είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος»,  εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Συμφωνά με την Πυροσβεστική, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του εντός κοίτης ρέματος στην περιοχή κοντά στο συνοικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Μεσοχωρίων Τσακαίοι.

Ο άτυχος άντρας, μάλιστα είχε ζήτησε βοήθεια από τις Αρχές λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του. Βρέθηκε νεκρός μακριά από το αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας. Προηγούμενα βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα τμήματα του αυτοκινήτου.

Η σφοδρότητα των φαινομένων ήταν τόσο μεγάλη που το αυτοκίνητό του, το οποίο εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, έγινε κομμάτια.

Η Ομάδα μας , μετά από ενεργοποίηση της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδος, επιχειρεί αυτή τη στιγμή στη περιοχή…

Posted by Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312 on Thursday, October 14, 2021

Μιλώντας στο protothema για την τραγική κατάληξη που είχε η αναζήτηση του 69χρονου, η πρόεδρος στη κοινότητα Μεσοχώρια, Μαρία Ρούπα, είπε: «Ο 69χρονος βρέθηκε νεκρός περίπου στα 150 μέτρα από το σημείο όπου τον παρέσυρε το ρέμα. Το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε είναι δύσβατο γι’ αυτό και χθες δεν κατάφεραν να περάσουν τα συνεργεία. Ήταν αρκετά κλειστό το σημείο με αποτέλεσμα τα συνεργεία να μην μπορούν να το προσεγγίσουν. Τώρα ήταν διαφορετικά, σηκώθηκε και το drone και ήταν διαφορετικά.

Το αυτοκίνητο είχε διαλυθεί από την αρχή, γι’ αυτό και τα κομμάτια του τα πήρε το ποτάμι και τα κατέβασε τόσο κάτω. Ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε. Δυστυχώς είναι θλιβερό όλο αυτό που έχει συμβεί.

Από την στιγμή που είδαμε τα κομμάτια του αυτοκινήτου αμέσως καταλάβαμε πως οι πιθανότητες να ζει ο άνθρωπος είναι ελάχιστες. Το καλό στο κακό που μας βρήκε είναι ότι ο άνθρωπος βρέθηκε γιατί φοβόμασταν πως τον είχε πάρει η θάλασσα.

Από την οικογένεια του έχει απομείνει ένας γιος του γιατί είχε χάσει και την γυναίκα του και ένα από τα παιδιά του. Τον ήξερα φυσικά και αρκετά καλά μάλιστα. Ζούσε στα Νέα Στύρα εδώ και 6 χρόνια. Είχε φτιάξει και μια μικρή μονάδα με ζώα. Ήταν συνταξιούχος εφοριακός του άρεσε η περιοχή μας και έμενε εδώ.

Λογικά η βροχή τον βρήκε την ώρα που πήγαινε προς την μονάδα του. Δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι εκεί, διότι έριχνε απίστευτη βροχή εκείνη την ώρα. Φαίνεται πως πήγε να γυρίσει πίσω και δεν πρόλαβε».

Προβλήματα στην Εύβοια

Την ίδια ώρα, μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία στα Μεσοχώρια του Δήμου Καρύστου.

«Τέτοια κακοκαιρία δεν έχει ξαναζήσει η περιοχή», δήλωσε στο evima.gr η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων Μαρία Ρούπα.

Τα ύψη βροχής που έπεσαν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν πλημμύρες σε αρκετά σπίτια, να ξεριζωθούν δέντρα και να κόψουν δρόμους στα δύο. Το evima.gr απαθανάτισε τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία με τις εικόνες να είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές.

444f0fb3-65e0-49a5-aadd-1dfc9ad16131

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους, μαζί με τον αγνοούμενο 70χρονο βοσκό που αναζητούν ακόμη οι πυροσβέστες, είναι τα καθοριστικά σημεία που όλη τη νύχτα έκαναν έντονη την αγωνία.

1dae5193-d209-40c3-b79e-a9be8e073952

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Καταιγίδα αυτή την ώρα στην Αττική

plimira-athina-arthro

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς – Ισχυρή νεροποντή στα Σεπόλια και στα δυτικά προάστια – Ποτάμια οι δρόμοι στον Πειραιά – Δεν λειτουργούν φανάρια σε σημεία της Αττικής – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στο υπόλοιπο της Παρασκευής

Καταιγίδα ξεκίνησε νωρίτερα στην Αττική, προκαλώντας νέα προβλήματα, με τους μετεωρολόγους να έχουν προειδοποιήσει νωρίτερα γι’ αυτή την εξέλιξη.

Ισχυρή νεροποντή έπληξε τα Σεπόλια και τα δυτικά προάστια, θέτοντας εκτός λειτουργίας φανάρια σε διάφορα σημεία, ενώ αρκετοί δρόμοι θυμίζουν και πάλι «ποτάμια».

Στο μεταξύ, λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της Πειραιώς από την Πέτρου Ράλλη ως την οδό Χαμοστέρνας, καθώς και στην περιφερειακή του Αιγάλεω, από το ύψος των Διυλιστηρίων.

Δείτε βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Αττικής

 

Λεωφόρος Αθηνών

 

 

Αττική νέα βροχόπτωση 15/10/2021
Πλημμύρα στην εθνική οδό
Πλημμύρα Λεωφόρος Αθηνών

Δύσκολη είναι, ξανά, η κατάσταση και στον Πειραιά, με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από τον μεγάλο όγκο νερού.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Πειραιάς
IMG_6671
IMG_6673
IMG_6674
IMG_6672
IMG_6670
IMG_6669
IMG_6668

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ένας «πυρήνας καταιγίδων προερχόμενος από τον Σαρωνικό θα κατευθυνθεί στην Αττική».

Νωρίτερα, για ισχυρες καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα, που θα επηρεάσουν και την Αττική, είχε προειδοποιήσει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  Θεόδωρος Κολυδάς.

Meteo: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στο υπόλοιπο της Παρασκευής

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής 15/10 οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10 τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Στον σχετικό χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

xartis_1

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική λόγω υπερχείλισης υδάτων έχει διακοπεί από νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων σε:

1. Στο Μαρκόπουλο, επί της Λ. Βραβρώνος χ/θ 4 (θέση Γεφυράκι), ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραβρώνα, από ώρα 20:05 της 14.10.21.

2. Αρίωνος από Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

3. Πειραιώς από Πέτρου Ράλλη έως Χαμοστέρνας, Αθήνα

4. Παλιά Λ. Ποσειδώνος από Επαμεινώνδα έως ύψος καταστήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω κακοκαιρίας

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων συνεχίζεται και σήμερα η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάλλος στη χώρα μας, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο.

Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές για την εποχή στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 8 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Ως προς την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, κ. Κολυδάς ανέφερε νωρίτερα στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι «παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων και την Παρασκευή. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο. Στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός του Τατοΐου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χλστ. Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί είχαμε στους σταθμούς Πατησίων 147 χιλιοστά, Αμπελοκήπων 145 χιλιοστά και Περιστερίου 139 χιλιοστά) βροχής. Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόνοι νερού για κάθε στρέμμα γης. Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη».

«Οι νεφώσεις που μας προσέγγισαν από το Ιόνιο, λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έπεσε σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο» εξήγησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο facebook μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου μέχρι χθες το μεσημέρι είχε πέσει στα Πατήσια 92,6 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Περιστέρι 82,6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στους Αμπελόκηπους 70,6 λίτρα, στο Παλαιό Φάληρο 59,8 λίτρα, στο Ψυχικό 53 λίτρα ενώ στη Νέα Σμύρνη 50,8 λίτρα ανά τετραγωνικό. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και γιατί δημιουργήθηκαν τα τεράστια προβλήματα στους δρόμους της πόλης όπου σε μερικές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ υπήρξαν και περισσότερες από 1200 κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Ειδήσεις σήμερα:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια εμπεριστατωμενη και ρηξικελευθη δήλωση του Αντιδήμαρχου υποδομών Αθηνών

    » Οι πλημμύρες που έχουμε οφείλονται στις ισχυρές βροχοπτώσεις… »
    ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΌΛΑ…. λέω και εγώ που οφείλονται..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ