ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κως: Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας

1
1282

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα επισημότητα τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής και της γενοκτονίας των Ελλήνων της μικράς Ασίας σήμερα στην Κω, με Δοξολογία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένου από τον π. Κωνσταντίνο και τον π. Αναστάσιο, στον παλιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Αρρεναγωγείου.

Έψαλλαν ο πρωτοψάλτης-καθηγητής Γεώργιος Σακέλλης και ο Ιεροψάλτης Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος.

Παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών – ένστολων αρχών του νησιού και εκπροσώπων φορέων.

Ο καθηγητής και ιστορικός ερευνητής Αλέκος Μαρκόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «ο Ηρόδοτος», μίλησε για τη θλιβερή αυτή επέτειο με την συμπλήρωση 99χρόνων από τις 14 Σεπτεμβρίου 1922, επέτειο της Μικρασιατική Καταστροφής.

Η καταστροφή της Σμύρνης που έγινε μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά κυρίως στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ιωνική γη.

Πριν την Μικρασιατική καταστροφή οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υπολογίζονταν σε 5,5 εκατομμύρια. Περίπου 3,3 εκ. ψυχές μαρτύρησαν, ενώ οι πρόσφυγες που δέχτηκε η Ελλάδα ήταν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έφυγαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Ακολούθησε Τρισάγιο και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων, από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο των ηρώων.

Βίντεο:KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρακολουθώ όλα τα άρθρα και με λύπη μου διαπιστώνω πως ούτε ένα σχόλιο σε ένα τόσο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ. Σχόλια μόνο για τους σουρωμενους που τουμπαρουν αμάξια, για ποιος είναι ποιος βλάκας, ο εμβολιασμενος η ο αρνητής. Σχόλιο αν προσκυνάμε τον ΣΤΑΥΡΟ με μάσκα η χωρίς. Και χίλια δυο άλλα άκαιρα. Και ο ΤΡΕΛΛΑΡΑΣ απέναντι ΟΡΓΙΑΖΕΙ…. ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ