ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με πολύ κόσμο, ευλάβεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν απόψε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο, στον Κερμετέ της Κω.
Τα Θυρανοίξια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος (εκτός από τον εφημέριο π. Αναστάσιο Γιώτη) από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τους ιερείς: π. Φώτιο (κατά σάρκα πατέρα του π. Αναστασίου Γιώτη) π. Νικόλαο Γρύλλη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον στρατιωτικό ιερέα π. Σωφρόνιο.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Θεοδόσιος Τριανταφύλλου, οι γονείς του π. Αναστασίου και όλοι οι εθελοντές – δωρητές οι οποίοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην αποπεράτωση του ιερού παρεκκλησίου σε χρόνο ρεκόρ την περίοδο του κορονοϊού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Αναστάσιος Γιώτης.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αθόρυβου αλλά τόσο δυναμικού σε πνευματικό έργο και διδασκαλία που μένει στο χρόνο, Εθνομάρτυρα και Ισαποστόλου πατροΚοσμά του Αιτωλού. Έκανε μνεία επίσης στον μακαριστό Ναθαναήλ τον Α’ και τη σημασία που έδινε στην περιοχή με την ανέγερση αρχικά του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ αλλά και την παρακαταθήκη του που ήταν να περάσουμε στις νέες γενιές τη σημασία των εννοιών Ορθοδοξία και Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την ονομασία του Κερμετέ επειδή οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν από την αρχαία Κέραμο της μικράς Ασίας, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί από το Κερμετές προέκυψε το Πλατάνι… και δεν έχω δει και το πλατάνι».
Ο π. Αναστάσιος Γιώτης, συγκινημένος, αναφέρθηκε στο τάμα του απ’ όταν ήταν 14 ετών το οποίο έτυχε να εκπληρωθεί στην Κω και να συμπέσει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21: «βλέπετε μπροστά σας ένα 14χρονο παιδί. Ήταν η χρονιά που ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος ιερέας και σύμφωνα με ένα έθιμο στο χωριό της μητέρας μου, στην πανήγυρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού οι κάτοικοι «χτυπάνε» (σε πλειστηριασμό) την εικόνα του Αγίου» (για να πάει ως ευλογία στο σπίτι της οικογένειας που πλειοδοτεί). Εκείνη τη χρονιά πήγε με θαυμαστό τρόπο στην οικογένεια του π. Αναστασίου. Τότε ο π. Αναστάσιος έκανε ένα τάμα «όταν μεγαλώσω θα κτίσω ένα ναό του Αγίου Κοσμά. Όταν το εκμυστηρεύτηκε στους συγχωριανούς του, του είπαν ότι «απαγορεύεται από τη στιγμή που υπάρχει ναός να κτίσεις και δεύτερο». «Ο Θεός όμως τα οικονόμησε έτσι ώστε να γίνω τελικά Ιερέας στην Κω…(ο ΠατροΚοσμάς σύμφωνα με το συναξάρι του αλλά και διηγήσεις παλαιοτέρων από γενιά σε γενιά είχε διδάξει και στα Δωδεκάνησα, περνώντας από την περιοχή μας). ‘Όταν με ρωτάνε «από που είσαι», λέω πρώτα από τον Κερμετέ και μετά από τα Γιάννενα…» κατέληξε συγκινημένος ο π. Αναστάσιος αναφερόμενος στα 12 χρόνια της διακονίας του ως εφημέριος στην περιοχή και τη μεγάλη οικογένειά του, όλους τους ανθρώπους που κατέκλυσαν το προαύλιο του ναού.
Ευχαρίστησε δε ονομαστικά όλους τους εθελοντές και δωρητές με μία εικόνα του Αγίου Κοσμά ως ευλογία. Στον Σεβασμιώτατο έκανε δώρο (αν και ξέρει όπως είπε ότι όταν το «βαρεθεί» θα πάει στο εκκλησιστικό μουσείο) ένα πολύ όμορφο εγκόλπιο με την εικόνα του πατροΚοσμά.
Επίσης, σε όλους τους προσκυνητές μοιράστηκαν μικρές εικόνες με το απολυτίκιο του Αγίου.
Το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ.
Βιογραφία
Εὔκοσμος ὤφθης κόσμος, ὦ Κοσμᾶ μάκαρ,
Κόσμον λόγοις σοῖς αἵμασι τ᾽ αγλαΐσας.
Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.
Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το 1714 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου. Ο Άγιος Κοσμάς, ονομαζόταν αρχικά Κωνσταντίνος και μετά την αποφοίτησή του, πήγε στη Μονή Φιλόθεου, όπου έγινε μοναχός (1759 μ.Χ.) και κατόπιν Ιερομόναχος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.
Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα-μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα. Όμως, θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό και αδύνατο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο. Με θεία αποκάλυψη, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον αδελφό του Χρύσανθο, που ήταν δάσκαλος. Αυτός του έκανε μερικά μαθήματα ρητορικής, που θα βοηθούσαν τον Κοσμά στο κήρυγμα. Έπειτα, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ, όργωσε στην κυριολεξία την Ελλάδα, διδάσκοντας στους «ραγιάδες» το λόγο του Θεού.
Έτσι, ο Άγιος Κοσμάς, αρχικά κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια μετέβη στην Αιτωλοακαρνανία. Με νέα άδεια περιήλθε τα Δωδεκάνησα και το Άγιο Όρος. Ακολούθως περιόδευσε στην Θεσσαλονίκη, Βέροια, σε ολόκληρη την Μακεδονία, έφθασε στην Χειμάρα, επέστρεψε στην Νότιο Ήπειρο και από εκεί κατέληξε στη Λευκάδα και την Κεφαλληνία. Πήγε ακόμη στη Ζάκυνθο, Κέρκυρα και ξανά στην Βόρειο Ήπειρο.
Απ’ οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού συνέρεε και «ρουφούσε» το «νέκταρ» της αγίας διδασκαλίας του.
Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι, στα χώματα της Βορείου Ηπείρου το 1779 μ.Χ. Το λείψανό του το έριξαν στα νερά του ποταμού Άψου. Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό, το λείψανο επέπλεε. Βρέθηκε από τον ιερέα Μάρκο κι ενταφιάσθηκε στη μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας Β. Ηπείρου, όπου και ανευρέθη.
Η κανονική πράξη της αναγνωρίσεώς του ως αγίου έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 20 Απριλίου 1961 μ.Χ. Ακολουθία και βίο του έγραψαν ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Σαπφείριος Χριστοδουλίδης, ο Θωμάς Πασχίδης και ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Πολλοί νεώτεροι συγγραφείς ασχολήθηκαν με τον βίο και το έργο του μεγάλoυ αγίου. Πλήθος εικόνων, χαλκογραφιών, ζωγραφιών και σχεδίων φανερώνουν την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Γένους για τον λαμπρό αστέρα του Αγίου Όρους.
Τα λόγια του ήταν προφητικά, γεμάτα θεία χάρη και απλότητα. Κάποτε είπε στους κατοίκους κάποιου χωριού: «Ήρθα στο χωριό σας και σας κήρυξα. Δίκαιο είναι λοιπόν να με πληρώσετε για τον κόπο μου. Με χρήματα μήπως; Τι να τα κάνω; Η πληρωμή η δική μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας, για να κερδίσετε την αιώνια ζωή».
Απολυτίκιον
Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, τὴν Ἐκκλησία, ζηλωτὴς τῶν Ἀποστόλων γενόμενος καὶ κατασπείρας τὰ θεία διδάγματα, μαρτυρικῶς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Κοσμᾶ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
έτερον
Τὸν μέγαν ἀθλητήν, ὀρθοδόξων τὸ κλέος, Χριστοῦ τὸν μιμητὴν καὶ διδάσκαλον θεῖον, Κοσμᾶν τὸν ἰσαπόστολον, Αἰτωλίας ἀγλάϊσμα, τὸν παιδεύσαντα τὸ δοῦλον Γένος ἐνθέως καὶ συντρέξαντα εἰς τὴν ἀνάστασιν τούτου ἐν ὕμνοις τιμήσωμεν.
Μια διόρθωση αν μου επιτρέπετε Πλατανι εδω και χρόνια και όχι κερμεντες
ΠΛΑΤΑΝΙ είναι. Ας σκεφτόμαστε και λιγάκι ωσάν ΕΛΛΗΝΕΣ. Το έχουμε λησμονήσει εδώ και χρόνια. Η ΕΛΛΑΔΑ μας έχει ανάγκη. Και ο Αγιος Παϊσιος δεν είναι τυχαίο που μας θυμίζει τα λόγια του Αγίου Κοσμά. ΗΓΓΙΚΕΝ επιτέλους η ΩΡΑ? Ας έχουμε πάντα την ευλογία του ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ.
Πολυ σωστα.
Συμφωνώ Πλατανι και ΟΧΙ κερμεντες!
ΜΕΓΑ και ΘΕΙΚΟ και ΤΡΑΝΟ το ΕΡΓΟ του Αγίου ΚΟΣΜΑ. Με ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα πολυφορεμενο σάκο έκανε τα αμετρητα χιλιόμετρα και σε απότομα κακοτραχαλα πανύψηλα βουνά. Και αυτά που είδαν τα μάτια του δεν περιγράφονται. Με την ΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΡΑΣΗ και ΧΑΡΗ μας έδειξε το μελλον μας. Εμείς ομως το βλέπουμε? Περα βρέχει. Δυστυχώς… Ευτυχώς όμως για εμας, μας έστειλε σαν δεύτερη ευκαιρία στο κατόπιν Του τον Άγιο ΠΑΙΣΙΟ να μας υπενθύμιση τα λόγια Του. Ας ελπίσουμε να πιάσουν τόπο οι διδαχές Του.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε ότι θα χαλάσει η αρμονία μεταξύ κλήρου και λαού, κληρικοί θα είναι οι χειρότεροι και ασεβέστεροι όλων και οτι οι παπάδες θα χαλάσουν την θρησκεία.Μακαρι να μην ισχύσουν αυτά για την Κω. Για να τα είπε ο Προφήτης κάπου θα συμβούν οπωσδήποτε. Πάντως σύμφωνα με την Απόστολική Περικοπή που άκουσα χθες Κυριακή έλεγε ότι τα έργα του καθενός η φωτιά θα δείξει αν έχουν βάσεις.Ευχομαι σε όλους να περάσουν αλώβητοι μέσα από την φωτιά αυτή έστω και με μερικά εγκαύματα στην χειρότερη περίπτωση.
Πλατάνι.
Μου αρέσει που αναφέρεται και
στο ποιοί ευθύνονται για τον θάνατο του.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΑΝΙ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ – Π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ
https://www.youtube.com/watch?v=BtoCE2cHfhE
Αδελφέ μου πάντα ΆΞΙΟΣ ΆΞΙΟΣ
Πατέρα ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ σε γνώρισα σε δύσκολους χώρους που μόνο εμείς γνωρίζουμε ηυπομονή σού δύναμη για όλους μας
ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ….. ΑΚΟΥ ΚΕΡΜΕΤΕΣ!!!! ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΦΕΣΙ
ΠΛΑΤΑΝΙ ΚΑΙ OXI ΚΕΡΜΕΤΕΣ ΕΛΕΟΣ
https://orthodoxfathers.com/Agios-Kosmas-Aitolos-Didaches/Prophiteies-diaphores
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙ
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να είναι βοήθεια μας αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι το λιγότερο για γέλια να μιλάς για έναν τέτοιο άγιο μαρτυρά και τα έργα να είναι ακριβώς τα αντίθετα, διαβάστε αυτά που έλεγε, μάλλον μελετήστε και μετανοειστε
Μην ξανακούσω κερμετες,άκου……..κερμετες!Πλατανι ρε παιδιά, ΠΛΑΤΑΝΙ!!! Άξιος Πάτερ Αναστασιε!
Αλλά η μασκουλες…μασκουλες…… είμαστε για πολλά κλάματα
Κατά τα άλλα σεβασμό στον Άγιο…..