ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Κερμετέ | Το τάμα του π. Αναστασίου απ’ όταν ήταν 14 ετών | κ. Ναθαναήλ: Ορθοδοξία & Ελλάδα

18
4779

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με πολύ κόσμο, ευλάβεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν απόψε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο, στον Κερμετέ της Κω.

Τα Θυρανοίξια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος (εκτός από τον εφημέριο π. Αναστάσιο Γιώτη) από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τους ιερείς: π. Φώτιο (κατά σάρκα πατέρα του π. Αναστασίου Γιώτη) π. Νικόλαο Γρύλλη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον στρατιωτικό ιερέα π. Σωφρόνιο.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Θεοδόσιος Τριανταφύλλου, οι γονείς του π. Αναστασίου και όλοι οι εθελοντές – δωρητές οι οποίοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην αποπεράτωση του ιερού παρεκκλησίου σε χρόνο ρεκόρ την περίοδο του κορονοϊού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Αναστάσιος Γιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αθόρυβου αλλά τόσο δυναμικού σε πνευματικό έργο και διδασκαλία που μένει στο χρόνο, Εθνομάρτυρα και Ισαποστόλου πατροΚοσμά του Αιτωλού. Έκανε μνεία επίσης στον μακαριστό Ναθαναήλ τον Α’ και τη σημασία που έδινε στην περιοχή με την ανέγερση αρχικά του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ αλλά και την παρακαταθήκη του που ήταν να περάσουμε στις νέες γενιές τη σημασία των εννοιών Ορθοδοξία και Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την ονομασία του Κερμετέ επειδή οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν από την αρχαία Κέραμο της μικράς Ασίας, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί από το Κερμετές προέκυψε το Πλατάνι… και δεν έχω δει και το πλατάνι».

Ο π. Αναστάσιος Γιώτης, συγκινημένος, αναφέρθηκε στο τάμα του απ’ όταν ήταν 14 ετών το οποίο έτυχε να εκπληρωθεί στην Κω και να συμπέσει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21: «βλέπετε μπροστά σας ένα 14χρονο παιδί. Ήταν η χρονιά που ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος ιερέας και σύμφωνα με ένα έθιμο στο χωριό της μητέρας μου, στην πανήγυρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  οι κάτοικοι «χτυπάνε» (σε πλειστηριασμό) την εικόνα του Αγίου» (για να πάει ως ευλογία στο σπίτι της οικογένειας που πλειοδοτεί). Εκείνη τη χρονιά πήγε με θαυμαστό τρόπο στην οικογένεια του π. Αναστασίου. Τότε ο π. Αναστάσιος έκανε ένα τάμα «όταν μεγαλώσω θα κτίσω ένα ναό του Αγίου Κοσμά. Όταν το εκμυστηρεύτηκε στους συγχωριανούς του, του είπαν ότι «απαγορεύεται από τη στιγμή που υπάρχει ναός να κτίσεις και δεύτερο». «Ο Θεός όμως τα οικονόμησε έτσι ώστε να γίνω τελικά Ιερέας στην Κω…(ο ΠατροΚοσμάς σύμφωνα με το συναξάρι του αλλά και διηγήσεις παλαιοτέρων από γενιά σε γενιά είχε διδάξει και στα Δωδεκάνησα, περνώντας από την περιοχή μας). ‘Όταν με ρωτάνε «από που είσαι», λέω πρώτα από τον Κερμετέ και μετά από τα Γιάννενα…» κατέληξε συγκινημένος ο π. Αναστάσιος αναφερόμενος στα 12 χρόνια της διακονίας του ως εφημέριος στην περιοχή και τη μεγάλη οικογένειά του, όλους τους ανθρώπους που κατέκλυσαν το προαύλιο του ναού.

Ευχαρίστησε δε ονομαστικά όλους τους εθελοντές και δωρητές με μία εικόνα του Αγίου Κοσμά ως ευλογία. Στον Σεβασμιώτατο έκανε δώρο (αν και ξέρει όπως είπε ότι όταν το «βαρεθεί» θα πάει στο εκκλησιστικό μουσείο) ένα πολύ όμορφο εγκόλπιο με την εικόνα του πατροΚοσμά.

Επίσης, σε όλους τους προσκυνητές μοιράστηκαν μικρές εικόνες με το απολυτίκιο του Αγίου.

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ.

Βιογραφία

Εὔκοσμος ὤφθης κόσμος, ὦ Κοσμᾶ μάκαρ,
Κόσμον λόγοις σοῖς αἵμασι τ᾽ αγλαΐσας.

18 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΠΛΑΤΑΝΙ είναι. Ας σκεφτόμαστε και λιγάκι ωσάν ΕΛΛΗΝΕΣ. Το έχουμε λησμονήσει εδώ και χρόνια. Η ΕΛΛΑΔΑ μας έχει ανάγκη. Και ο Αγιος Παϊσιος δεν είναι τυχαίο που μας θυμίζει τα λόγια του Αγίου Κοσμά. ΗΓΓΙΚΕΝ επιτέλους η ΩΡΑ? Ας έχουμε πάντα την ευλογία του ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ.

    • ΜΕΓΑ και ΘΕΙΚΟ και ΤΡΑΝΟ το ΕΡΓΟ του Αγίου ΚΟΣΜΑ. Με ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα πολυφορεμενο σάκο έκανε τα αμετρητα χιλιόμετρα και σε απότομα κακοτραχαλα πανύψηλα βουνά. Και αυτά που είδαν τα μάτια του δεν περιγράφονται. Με την ΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΡΑΣΗ και ΧΑΡΗ μας έδειξε το μελλον μας. Εμείς ομως το βλέπουμε? Περα βρέχει. Δυστυχώς… Ευτυχώς όμως για εμας, μας έστειλε σαν δεύτερη ευκαιρία στο κατόπιν Του τον Άγιο ΠΑΙΣΙΟ να μας υπενθύμιση τα λόγια Του. Ας ελπίσουμε να πιάσουν τόπο οι διδαχές Του.

  1. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε ότι θα χαλάσει η αρμονία μεταξύ κλήρου και λαού, κληρικοί θα είναι οι χειρότεροι και ασεβέστεροι όλων και οτι οι παπάδες θα χαλάσουν την θρησκεία.Μακαρι να μην ισχύσουν αυτά για την Κω. Για να τα είπε ο Προφήτης κάπου θα συμβούν οπωσδήποτε. Πάντως σύμφωνα με την Απόστολική Περικοπή που άκουσα χθες Κυριακή έλεγε ότι τα έργα του καθενός η φωτιά θα δείξει αν έχουν βάσεις.Ευχομαι σε όλους να περάσουν αλώβητοι μέσα από την φωτιά αυτή έστω και με μερικά εγκαύματα στην χειρότερη περίπτωση.

  2. Πατέρα ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ σε γνώρισα σε δύσκολους χώρους που μόνο εμείς γνωρίζουμε ηυπομονή σού δύναμη για όλους μας

  3. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να είναι βοήθεια μας αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι το λιγότερο για γέλια να μιλάς για έναν τέτοιο άγιο μαρτυρά και τα έργα να είναι ακριβώς τα αντίθετα, διαβάστε αυτά που έλεγε, μάλλον μελετήστε και μετανοειστε

  4. Μην ξανακούσω κερμετες,άκου……..κερμετες!Πλατανι ρε παιδιά, ΠΛΑΤΑΝΙ!!! Άξιος Πάτερ Αναστασιε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ