ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα & μεγαλοπρέπεια η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης Κω | κ. Ιερεμίας: Η Παναγία είναι πάντοτε βοηθός μας, να έχουμε μετάνοια και πίστη για να μας σκεπάζει

0
2783

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννιά ημέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας (Παναγίτσας) Φανερωμένης στην  πόλη της Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε  ο  Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας (ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον εσπερινό στον ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας) ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο, συμπαραστατούμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ της Παναγίας, τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Αναστάσιο Γιώτη και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Γεώργιο Σακέλλη και Ιωάννη Πεταλά.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Κω Σταμάτης Καμπουράκης, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ κ.α.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών, προσέρχονταν από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στη Χάρη Της.

Το πρωί εψάλη Όρθρος και τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία (φωτό-βίντεο)

Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της). Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.