Δείτε live – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους

11
1011

«Ζήτησα συγγνώμη γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη» – Είπε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ ψυχής: «Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και δομές» – «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό» – Δείτε βίντεο

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα». Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ευπρόσδεκτη, απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις, κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.

 

Δείτε live:

Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το έκανε γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος». Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι στην ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Χυδαία η ρητορική ορισμένων για τις εκκενώσεις

Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έγινε με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε. Είπε δε πως σώθηκαν αμέτρητες επιχειρήσεις και αμέτρητα σπίτια. «Βλέπουμε συνήθως αυτά που κάηκαν και όχι αυτά που σώθηκαν», είπε.

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση της χώρας σε εναέρια μέσα λέγοντας πως όχι μόνο είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της βοήθειας από άλλες χώρες. «Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν πετούν όλα μαζί». Ο πρωθυπουργός είπε παράλληλα πως έχει προβλεφθεί η αγορά ιδιόκτητων εναερίων μέσων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολύ σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος

Αποτελεί μεγάλη κουβέντα και το μήνυμα της πρόληψης είπε ο πρωθυπουργός. Δίνοντας δύο παραδείγματα, ο πρωθυπουργός είπε πως με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ματιού. Η Ιπποκράτειο Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές.

Στην συνέχεια είπε πως τα Βασιλικά Κτήματα ήταν προτεραιότητα να γίνει παρέμβαση για να μην υπάρχει ζημιά, «δεν το καταφέραμε», είπε και σημείωσε πως «λυπάμαι γι αυτό». Υλοτόμοι στα Βασιλικά Κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, είπε, γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις περιπτώσεις οικισμών που έχουν «μπει» ή είναι πολύ κοντά σε δάση. «Είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα. Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα».
Ειδήσεις σήμερα:

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τελικά τόν μόνο υπουργό που δέν στοχοποιούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι ο Πιερρακάκης.
  Γιατί δεν καταλαβαίνουν τι κάνει

 2. Διέλυε και καίγε τη χώρα, αλλά να μη βλέπουμε τη μούρη σου. Τέτοιος ψεύτης και πολιτικός απατεώνας δεν έχει ξαναγεννηθεί…

 3. Σε λίγα λεπτά ο Πτηνομορφος πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παραίτησή του μετά την αφόρητη πίεση της κοινωνίας και την παρέμβαση του Αλέξη. Αναλαμβάνει οικουμενική με πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Αντώναρο. Έκπληξη ο υπουργός πολιτικής προστασίας: η Ρένα Δούρου

  • Λαθεψες. Θα αναλάβει ο Γερουν Νταιζενμπλουμ, τσάμπα του φωνάζατε «κράτα γερά»;;
   Εσείς για την καρέκλα, τα δις σε μίζες και την λεηλάτηση των Ταμείων, όχι μόνο ένα ολόκληρο Έθνος κρατήσατε στα Μνημόνια αλλά και την χώρα ολόκληρη κάψατε. Όμως τα ΜΜΕ, η οργανωμένη εξαπάτηση και οι πληρωμενοι σχολιαστές σε ολο το διαδίκτυο, δε θα σας σώσουν πια.

 4. Ο Μητσοτάκης αντί να πάρει το παράδειγμα του Τσίπρα και μετά από πυρκαγιά να χαλαρώσει σε κότερο εφοπλιστή, βγήκε στα κανάλια, ζητούσε συγγνώμη και έδινε συνεντεύξεις σχετικά με το τι πήγε λάθος. Αλέξη, δείξε του πως γίνεται σε παρακαλώ σωστά η δουλειά

 5. Ο καλύτερος by far πρωθυπουργός της χώρας μας μετά τη μεταπολίτευση. Με τόσες δοκιμασίες και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Με σοβαρούς ανθρώπους δίπλα του να τον πλαισιώνουν, όχι ερασιτέχνες πολιτικαντηδες που φωνασκουν τάχα μου αλλά δε γνωρίζουν που βρίσκονται τα κεντρικά της Πυροσβεστικής και το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Παρά μόνο ξέρουνε σε ποιο έδρανο τους έχουν πει να κάθονται στη Βουλή για να τους πληρώνουμε. Ουστ! Συνέχισε γερά, Πρωθυπουργαρα μας. Σε πάμε με 1000 κι όσο σε βρίζουνε κάποιοι σε πάμε μέχρι θανάτου!!!! Είσαι και φανταστικός χαρακτήρας ανθρώπου! Άσε τα μυρμήγκια από κάτω να πετάνε τα σκουπίδια τους. Μην ακούς κανένα. Είσαι εξαιρετικός σε όλα τα δεινά που έχουν συμβεί. Το παλεύεις γενναία. Ευτυχώς είσαι εσυ κι όχι κανεις άλλος….. Θεός Φυλαξοι! Καλή Παναγία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.