ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μεγάλος αριθμός προσκυνητών στην πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό, στο Δίκαιο για την εορτή της Μεταμορφώσεως

8
10450

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών πραγματοποίησε και φέτος την πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο, απόψε, για τη μεγάλη εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πλήθος προσκυνητών άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (μέχρι τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες, μιας και πολλοί προσκυνητές διανυκτερεύουν εκεί).

Τον Εσπερινό τέλεσε και φέτος ο Ιερέας της Ζιάς π. Ιωάννης Σταυρόπουλος μαζί με χορό Ιεροψαλτών: Ο πρωτοψάλτης της Ζιάς κ. Ευστάθιος Χριστοφιλογιάννης, ο ιατρός κ. Γιώργος Σανιδάς κ.α.

Η Θεία Λειτουργία -όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια- τελείται στις 12 τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά (γύρω στη μία και μισή ξεκινά για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί, (στο καταφύγιο και στους γύρω χώρους με υπνόσακους), ο δρόμος της επιστροφής με το φεγγάρι και φακούς.

Η ανάβαση από το πάρκινγκ όπου καταλήγει ο χωμάτινος δρόμος από την Κεφαλόβρυση στη Ζιά, διαρκεί περίπου μία ώρα πεζοπορική διαδρομή (λόγω και της κίνησης). Η διαδρομή ωστόσο, αν και λίγο κουραστική για τους περισσότερους, είναι μια τελετουργία και σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα και η αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής των 843μ, αλλά και το δέος λόγω της εορτής και της ιερότητας του χώρου.

Ιδιαίτερα σημαντική και φέτος η επίβλεψη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου παρουσία του Προέδρου Ασφενδιού και επιχειρησιακού συντονιστή Μιχάλη Γιωργαλλή σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Αν και δημιουργήθηκε θέμα με το τελεσίγραφο που έδωσαν ότι μετά τις 9μμ θα έγραφαν τα οχήματα που βρίσκονταν στο πάρκινγκ λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας στους δασικούς δρόμους, γεγονός που δυσαρέστησε πολλούς προσκυνητές (βίντεο).

Αξιοσημείωτη η παρουσία Πυροσβεστικών κλιμακίων σε όλα τα δάση της περιοχής.

Θαβὼρ ὑπὲρ πᾶν γῆς ἐδοξάσθη μέρος,
Ἰδὸν Θεοῦ λάμψασαν ἐν δόξῃ φύσιν
Μορφὴν ἀνδρουμένην κατὰ ἕκτην Χριστὸς ἀμεῖψε

Το ξωκκλήσι του Χριστού (Μεταμόρφωση Σωτήρος)

Στην κορυφή του όρους Δικαίου είχε χτίσει πριν το 1079 δυο κελιά ο Κώος Μοναχός Αρσένιος Σκηνούρης και ασκήτευε με ελάχιστους μοναχούς. Λίγο αργότερα χτίστηκε εκεί το εκκλησάκι του Χριστού και συγκροτήθηκε η Μονή του Σωτήρος Χριστού, η οποία το 13ο αιώνα έγινε Μετόχι της Μονής Πάτμου.

Το ναΰδριο της Μεταμορφώσεως είναι μονόχωρο, καμαροσκεπές κτίσμα με εξωτερικές διαστάσεις 4,80Χ3,30 μ. περίπου. Στην οροφή του ναού υψώνεται συνεπτυγμένος τρούλος, με διάμετρο πολύ μικρότερη από το πλάτος του ναού. Η τοιχοποιία είναι από αργολιθοδομή. Οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονται εσωτερικά με ασβεστοκονίαμα, κάτω από το οποίο παλαιότερα διακρίνονταν λείψανα από τοιχογραφίες.

Το ναΰδριο έχει υποστεί κατά καιρούς ανακατασκευαστικές επεμβάσεις. Η χάρη και η δεσπόζουσα θέση του προσελκύουν πάντοτε πλήθη εντοπίων και ξένων ιδιαίτερα κατά την ημέρα της εορτής του (6 Αυγούστου) και την παραμονή. Η θέα και από το εκκλησάκι είναι μοναδική.
Σύμφωνα με τον Καρπαθίου, το 1955 έπεσε κεραυνός πάνω στο εκκλησάκι, το οποίο είχε ήδη βλάβες, κι έτσι καταστράφηκε. Με πολλή προσπάθεια από την Εκκλησιαστική Επιτροπό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζιας και με συνεισφορά των ιερών ναών του νησιού, προσωπικά των ιερέων του νησιού, των ενοριτών και των τρόφιμων των Σχολών Ανταρτοπαίδων, τελείωσε η επισκευή τον Ιούλιο του 1955 και το ξωκκλήσι τέθηκε πάλι σε λειτουργία.

από photographybysophiakaragianni.blogspot.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με απαγόρευση και κάτσανε και πάνω. Καλά πάμε. Ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει από νόμους.

    • Καρφίτσα... Πάνω από την ΠΙΣΤΗ πρέπει να πρυτανεύει η ΛΟΓΙΚΗ.

      Ξεκινώ ότι και εγώ έχω ανεβη στην ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ μας. Όμως ας μας πει κάποιος αν έπιανε φωτιά αυτές τις επικυνδυνες μέρες που βιώνουμε, τι θα γίνονταν όλοι αυτοί στο βουνό? Ο καθείς για τους δικούς του λόγους ανεβαίνει κάθε χρόνο. Όμως τώρα ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ. Τα πράγματα είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ. Απλή λογική. Το κακό παραμονεύει σε κάθε δευτερόλεπτο. Ας ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ μέχρι να περάσει το κακό. Δυστυχώς κάθε χρόνο και χειρότερα. Και του ΧΡΟΝΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

  2. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, στους εορτάζοντες και εορταζουσες, στον Παπά- Γιάννη και η Χάρη του Χριστού να του χαρίζει πάντα υγεία και ευλογία. Μπράβο και σε όλο τον κόσμο που ανέβηκε να προσκυνήσει και του χρόνου με υγεία.

  3. ΕΞΑΙΣΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ -ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ- ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-

  4. Χρόνια πολλά και ευλογημένα !!!και του χρόνου !!!!Τι χαρά που είχαμε παιδιά μικρά τότε να ανέβουμε το μονοπάτι για την ΧάρηΤου Χριστού !!! Ας μας προστατεύει όλους !!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ