Στέλνουν αστυνομικούς στα νησιά για ελέγχους: Τελεσίγραφο για lockdown – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

20
2335

Η μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά νησιωτικά θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό Βορρά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου), αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο ΕΣΥ

Μια ανάσα πριν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Μύκονος (για δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα) και η Ίος, καθώς η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης έχει περιορίσει δραματικά τις εναλλακτικές λύσεις ανάσχεσης του τέταρτου πανδημικού κύματος για τους ειδικούς. Απευθύνοντας δημόσια μια τελευταία προειδοποίηση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες πως τα δύο νησιά βρίσκονται πλέον «ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο», όπως καθολική απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

«Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και γνωστοποίησε πως «στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», δεδομένου ότι δεκάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνουν επί τόπου (30 άνδρες της ΟΠΚΕ και άνδρες της Ασφάλειας αναμένονται μόνο στην Ίο), για να επιτηρούν τα μέτρα.

Τα δύο δημοφιλή ελληνικά νησιά δεν είναι τα μόνα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες και για:

· τη Ζάκυνθο

· την Τήνο

· τη Λευκάδα

· την Σαντορίνη

· την Πάρο και

· τη Ρόδο.

Μολονότι η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις νησιωτικές περιοχές είχε προβλεφθεί στα σενάρια αντιμετώπισης που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά νησιωτικά θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό βορρά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου), αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο ΕΣΥ.

Οι υπερμεταδότες

Περιγράφοντας την αλυσίδα μετάδοσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε χθες πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νεολαίοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές. Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση (ένα άτομο κολλάει άλλο/α μέσα στην ίδια οικογένεια) ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Μια ακόμη διαδρομή μετάδοσης του ιού είναι αυτή μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Φοβού τους εφήβους

Ειδικά χαρακτηριστικά εμφανίζει το τέταρτο πανδημικό κύμα και στη Βόρεια Ελλάδα, αφού στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρούνται:

· πολλά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών (κάτω του εθνικού μέσου όρου των 25 ετών)

· σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε στους «ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες».

Διαφορετική αντιμετώπιση χρήζουν και οι ορεινές περιοχές της χώρας με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, αφού εκεί ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι υψηλότερος ηλικιακά, οπότε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να τηρούν αυξημένα μέτρα προστασίας σε κάθε περίπτωση, ιδίως όταν οι περιοχές αυτές υπολείπονται σε εμβολιαστική κάλυψη. Με αυτά τα δεδομένα, αρνητικές μεταβολές εμφανίζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, καθώς ανεβαίνουν επίπεδο (και άρα βαθμό επιτήρησης) αρκετές πλέον γεωγραφικές ενότητες. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3 (πορτοκαλί):

· Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου.

· Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.

Επίπεδο 2 (κίτρινο):

· Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας.

· Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης.

· Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου (με καθοδική τάση).

· Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών (με καθοδική τάση).

Επίπεδο 1 (πράσινο):

Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου.

Στα ύψη το Rt

Παράλληλα, αρνητικό ρεκόρ ως προς το δείκτη θετικότητας (άνω του μ.ο. 3,26%) εμφάνισαν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι:

· Πάρος (5,5%)

· Μύκονος (4,27%)

· Τήνος (4,2%)

· Ρέθυμνο (3,76%)

· Θήρα (3,40%), λόγω της θετικότητας της Ίου.

Επιστροφή στην μάσκα

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας έχει εντείνει τον προβληματισμό στους κόλπους των ειδικών, πολύ περισσότερο όταν αναμένεται η κορύφωση του τουριστικού ρεύματος με ορίζοντα το Δεκαπενταύγουστο. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται η επιτροπή είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για την Μύκονο και την Ίο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε ότι τα μέτρα στην Μύκονο και Ίο «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα», προσθέτοντας ακόμη πως «η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός…Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα». Ο ίδιος, μάλιστα, προέτρεψε «να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τη στιγμή που το φράγμα των 5 εκατομμυρίων έσπασαν χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Παράλληλα, να αποσαφηνίσει το ακριβές πλαίσιο επιστροφής των εκπαιδευτικών στα σχολεία ως προς τον εμβολιασμό σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, σε συνέχεια και της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στα μέσα της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών δεν θα είναι υποχρεωτικοί, αλλά οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται αναστολή των καθηκόντων τους.

Υπεραμυνόμενος του μέτρου της αναστολής για τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε χθες πως δεν είναι τιμωρητικό, αλλά προστατευτικό της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας πως «υπάρχει η ανάγκη ο μη εμβολιασμένος εκπαιδευτικός να παίρνει τα μέτρα του για να μη μεταδώσει τον ιό». Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός σημείωσε ότι οι δύο κατηγορίες αυτές (υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί) έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, ενώ απαντώντας για την αναστολή εργασίας, «η αναστολή αυτή είναι επ’ αόριστον. Διακόπτεται όταν ο υγειονομικός όταν αποφασίσει να εμβολιαστεί ή όταν ο εκπαιδευτικός αποφασίσει να προσκομίσει μοριακό τεστ. Το πότε θα λήξει η αναστολή εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας», σημείωσε, τοποθετώντας στα τέλη Οκτωβρίου τις επόμενες κυβερνητικές αποφάσεις.

Guardian: H Ελλάδα στέλνει αστυνομία στα νησιά για να ενισχύσει τους ελέγχους

police12

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη ο ελληνικός τουρισμός έχει πάει καλά από τότε που άνοιξε για να υποδεχθεί ξένους ταξιδιώτες σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα

Τα νησιά Μύκονος και Ίος μπορεί να «κλείσουν» καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα», αυξάνονται μεταξύ των νέων με τις ελληνικές αρχές να αναπτύσσουν αστυνομικές δυνάμεις στα hotspot της Covid καθώς η τουριστική περίοδος της χώρας κινείται σε υψηλή ταχύτητα εν μέσω της ανησυχητικής εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι αρχές προχώρησαν στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δύο νησιά, τη Μύκονο και την Ίο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους τοπικούς επιχειρηματίες που δεν συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας της νόσου.

Περίπου 186 αστυνομικοί βρίσκονται ήδη στη Μύκονο, ενώ πριν από ένα χρόνο, ήταν 56.

Χθες, άλλοι 30 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από αξιωματούχους ασφαλείας και μυστικούς πράκτορες, μετέβησαν στην ‘Ιο, το κυκλαδίτικο νησί μήκους 11 μιλίων, δημοφιλές στους νεαρούς τουρίστες που διασκεδάζουν στα μπαρ, τις ντίσκο και τα κλαμπ με ροκ μουσικής.

Τα νησιά του νότιου Αιγαίου της Ελλάδας απόκτησαν πριν από ένα 24ωρο σκούρο κόκκινο χρώμα στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Covid γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα ταξίδια από και προς αυτές τις περιοχές αποθαρρύνονται.

Η εφημερίδα «Guardian» σχολιάζει επίσης ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο ελληνικός τουρισμός έχει πάει σχετικά καλά τις 10 εβδομάδες, από τότε που η χώρα άνοιξε για να υποδεχθεί ξένους ταξιδιώτες με τους ξενοδόχους να αναφέρουν αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς .

Οι αφίξεις αυξήθηκαν στη χώρα κατά 130% από πέρυσι.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 25% του ελληνικού ΑΕΠ με μία στις πέντε θέσεις εργασίας να εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν θα πάμε από κορονοϊό θα πάμε από μάσκα με 42 βαθμούς 😂😂😂. Καλά αυτοί δεν είχαν πει ότι το καλοκαίρι εξασθενεί ο ιός; Και με 5 εκατομμύρια εμβολιασμενους παρακαλώ!

  • Ξεχνάς να αναφέρεις τους υπόλοιπους 6 εκατομμύρια ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ. Αν σου λέει κάτι αυτό…

   • Πέρσι που δεν ήταν κανείς εμβολιασμένος δε φορούσαμε μάσκες, γιατί και καλά είχε εξασθενήσει ο ιός με τις θερμοκρασίες. Αν σου λέει κάτι αυτό γίδι

    • Καρφίτσα... Προς Κως...εξακολουθείς να εκθέτεις τον εαυτό σου.

     Κάνεις τα πάντα να επιβεβαιώνεις την ΒΛΑΚΕΙΑ σου. Φέτος με την μετάλλαξη τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα. Και του χρόνου ακόμα περισσότερο διότι με κάτι βλακέντιους σαν του λόγου σου θα τα βρούμε ακόμα πιο σκούρα. Και εγώ, αν ζεις, θα στα ξαναχώσω.

 2. Καλά στην Ίο,αλλά εδώ είναι τόσοι που γεμίζουν ξενοδοχεία μικρά και διαμερίσματα.Αλλα δουλεύουν έξτρα σαν φύλακες, σεκιούριτι στον ιδιωτικό τομέα.

  • Δουλεύουν για εσένα που δεν κολλάς ασφάλεια σε άλλους εργαζομένους οπότε γεμίζει πάλι η πορτοφολα

   • Ότι αν ο δολοφόνος στα Γλυκά νερά τηλεφωνούσε στην αστυνομία και έλεγε ότι το έκανε ένα βρασμώ ψυχής θα έβγαινε έξω σε 4 χρόνια..αυτόν εννοείς;
    Ή τους επίορκους που συλλαμβάνουν κάθε μέρα;
    Θες να θυμηθούμε εδώ και δύο μήνες πόσοι έγιναν ρόμπα απ την Ζάκυνθο μέχρι τα συμβόλαια θανάτου στο κέντρο;
    Άστα αυτά κοπρόσκυλο, αλλού να τα λες, ακάματη.
    Ειδικά εσύ μόνο στον στρατό θα έκανες καριέρα ή κτηνοτρόφος.

   • Ούτε παραβίαση,ούτε αμφισβητήση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων,ούτε απειλή από κανέναν.
    Για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας ,ακούει κάθε μέρα στις ειδήσεις ,ακόμα και το χρυσόψαρο έμαθε.
    Για πες μας ραδίκι οι ένστολοι που δουλεύουν στα All Inclusive και στον ιδιωτικό τομέα,τα δηλώνουν;;;
    Βλάκα, βλάκα,ορισμός του βλάκα..στο ξενοδοχείο που δουλεύω,ο ασφαλίτης που είναι σε παράλληλη εργασία μαύρα τα παίρνει..
    Στο ξαναλέω ,μην προκαλείς.

   • Έχεις δηλώσει τα πάντα;την στάνη,τα ζα,τα ακίνητα ;απ τα 16 μου δουλεύω μέρα-νύχτα,δεν με ταιζεις εσύ,εμείς όλοι σε ταΐζουμε..θα έχεις ακούσει για το τι φταίει που πτώχευσε το Ελληνικό Δημόσιο..μιλάνε και οι ακαμάτηδες με τα τριήμερα ,με τις παροχές,τα έξτρα,την περίθαλψη.
    Γιαράβλαχο όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες ήταν και είναι υπερχρεωμένες,ΔΕΗ, Ολυμπιακή,Ολυμπιακά Ακίνητα, ΔΕΥΑΠ, Νοσοκομεία, Λιμάνια, Αεροδρόμια, ΕΛΤΑ,ΟΣΕ,για αυτό ξεπουλήθηκαν.
    Τα τεράστια ελλείμματα τα δημιούργησε ο Δημόσιος τομέας..Το κράτος δανειζόταν για να συντηρήσει τους αχαΐρευτους.Το Δημόσιο Χρέος ήταν που βούλιαξε την χώρα.Οταν τελειώσεις την φούχτα,άνοιξε κανα βιβλίο.
    Σου συστήνω τον ‘δρόμο προς την Άβυσσο’ του Γιάννη Λούλη 2011..αν κολλήσεις στην μεταγλώττιση ,το έχω και στην νοηματική.
    Κούτσουρο χωρίς όρια.

    • Το κρατος δανειζεται για να παει διακοπες ο εθνικος τουριστας που ψηφισες. Αν ξερεις στοιχειωδη αριθμητικη και αναγνωση διαβασε στα δημοσιευμενα ποθεν εσχες ποσα χρωστανε στις τραπεζες οι αριστοι που ψηφισες. Ποιος θα τις ανακεφαλαιοποιησει ξερεις αγραμματο σ//// ή παριστανες οτι δουλευεις στα ξενοδοχεις του μπαμπα και δεν πηγαινες σχολειο; Εργαζομενε του κ@λου

   • Για ανέλυσε μας τους λόγους που η κάθε Δημόσια Υπηρεσία και Δημόσιος Οργανισμός φαλίρησε

    Από μείον 200% έως μείον 300% μπήκε μέσα ο κάθε τομέας.τυχαίο; ξέρεις αριθμητική τούβλο;
    Τυχαίο είναι που οι κομματικοί στρατοί πτώχευσαν το Έθνος; πίτουρο;
    πιάσε διάβασε τις εκθέσεις Οικονομικών της Βουλής βλάκα, φασίστα κοπρίτη που κάνεις και υποδείξεις..από ΔΕΚΟ μέχρι Αεροδρόμια , μέχρι τις παροχές των Δ.Υ.,όλα αυτά στο 210% του ΑΕΠ.εδω οι κολοσσοί του Ιδιωτικού τομέα και πουλήθηκαν για μερικά εκατομμύρια χρέη προς τράπεζες..πες και ένα ευχαριστώ σ όλους που σε συντηρούν κοπρίτη, Ραγιά.

  • Με μεταλλαξη που εχει πολλα κρουσματα αλλα δεν πεθαινει κανενας; Εγω βλεπω οτι ο ιος αποδυναμωνεται με τις μεταλλαξεις και αυτο λενε και οι επιστημονες εξαλλου. Καρφιτσα ειναι το μεγεθος του εγκεφαλου σου μαλλον. Κανε κανα εμβολιο μηπως μεγαλωσει λιγο. Γιδι ε γιδι

 3. ταχουνε ολα χυμα και τωρα που κλεινουμε θα στειλουν αστυνομικους να τα ελεξουνε κοροιδιες

 4. Εκτος απο αστυνομια και στρατο μηπως σκεφτηκατε να φερετε γιατρους? Εχω μπερδευτει.. . Αν αρρωστησω να παω στο αστυνομικο τμημα?

  • Οχι να επιδειξεις ατομικη ευθυνη και να κατσεις σπιτι σου να ψοφησεις μονος σου μη χαλασεις τις διακοπες του Κουλη

 5. Οι αστυνομία κάνει την αδιάφορη όταν την καλούν για ενδοοικογενειακή βία οι γείτονες και μετά πουλάει μούρη και ελέγχους εκεί που την παίρνει.

 6. Κι αλλα 3χιλιαρα; Δεν φτανουν τα ……που παιρνουν 3 χιλιαρικα μισθο και ολα τα εξοδα πληρωμενα για να πινουν φραπε ενα 8ωρο στο ΚΥΤ,στο Προκεκα,στο λιμενικο,στελνουν κι αλλους…μπανανια μπεεεε

 7. Συμπολίτες μας ξημερώματα κάλεσαν το 100 για επίθεση που δέχθηκαν από μαστουρωμένους

  νεαρούς Ολλανδούς σε ομάδα των 10 ατόμων, αλλά κανείς δεν πέρασε .τα έσπασαν και αχρήστευσαν ότι βρήκαν..στην διάθεση όποιου θέλει την μαγνητοφωνημένη κλήση..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.