ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός του Προφήτη Ηλία στο μεσόβουνο | κ. Ιερεμίας: Ειδωλολατρία υπάρχει και στις μέρες μας

2
4061

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη στη Μινιέρα (μεσόβουνο) εψάλη με μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος και εφέτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία, ο οποίος κήρυξε  τον Θείο λόγο και μίλησε για τον ολοζώντανο Προφήτη Ηλία, αλλά και την ειδωλολατρία της εποχής μας με τον υπέρμετρο εγωισμό του ανθρώπου που αγνοεί τον Θεό και την πνευματική ζωή.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς: π. Κυριάκος Παρασκευαδάκης, π. Ιωάννης Σταυρόπουλος, ο εφημέριος του ΙΝ Αγίου Παύλου Λινοποτίου όπου υπάγεται το ιερό εξωκλήσι και ο στρατιωτικός ιερέας, ο καλλιφωνότατος π. Σωφρόνιος ο οποίος  ήταν στο αναλόγιο των ιεροψαλτών.

Τον χορό των Ιεροψαλτών διηύθυνε ο πρωτοψάλτης και χοράρχης Μιχάλης Ανδρέου μαζί με τον Ιατρό Δημήτρη Τσάμπαλλα.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ και ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής (τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε να μεσολαβήσει ώστε να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος).

Ο π. Κωνσταντίνος τέλος ευχαρίστησε ονομαστικά όσους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί άρτια ο φετινός εορτασμός καθώς και τους αφιερωτές που έφτιαξαν το προσκυνητάρι στην είσοδο, με την ευχή να ξεπεράσουμε σύντομα την περίοδο που βιώνουμε όλοι και του χρόνου να πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό πανηγύρι.

Η ενοριακή αδελφότητα μοίρασε και φέτος μαζί με τον άρτο καρπούζι σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε Θεία λειτουργία από τον π. Κωνσταντίνο

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα και ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης), το σημερινό El Istib, της περιοχής Γαλαάδ και άνηκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη στα χρόνια του βασιλέα Αχαάβ, που βασίλεψε στα 873 – 854 π.Χ. Ο Αχαάβ και μάλιστα η γυναίκα του Ιεζάβελ ήσαν άνθρωποι ασεβείς κι εναντίον τους ήταν ο πόλεμος του προφήτη Ηλία. Η Ιεζάβελ, που δεν ήταν ισραηλίτισσα και γινόταν αιτία να νοθεύεται η πίστη από ειδωλολατρικά έθιμα, αυτή λοιπόν κυνήγησε πολύ τον προφήτη Ηλία, γι’ αυτό κι εκείνος αναγκαζόταν διαρκώς να φεύγει και να κρύβεται. Η Ιεζάβελ κυνηγούσε τον προφήτη Ηλία, όπως η Ηρωδιάδα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Ηλίας εμφανίζεται σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον Ισραήλ με βασιλιά τον Αχαάβ. Η παρουσία του ήταν δυνατή επιτελώντας θαυμαστά σημεία στον Ισραήλ. Χωρίς δισταγμό και με τόλμη και θάρρος κατέφυγε στον βασιλιά Αχαάβ, απεσταλμένος εκ του Θεού, προμηνύοντάς του για τα τρία χρόνια ανομβρίας που θα έπλητταν τον τόπο. Κατόπιν εντολής του Θεού, φεύγει ο Ηλίας και πηγαίνει να κρυφτεί στο χείμαρρο Χορράθ, όπου εκεί του έφερναν ψωμί το πρωί και το βράδυ κρέας τα κοράκια.

Ο Θεός επέτρεψε στο πρόσωπο του Ηλίου να επιτελέσει θαυμαστά γεγονότα ένεκα και της θερμής πίστις που είχε. Αυτή του η πίστις τον έκανε να κατεβάσει 3 φορές φωτιά από τον ουρανό κάνοντας τους Ισραηλίτες να πουν «ἀληθῶς Κύριος ὁ Θεός, αὐτὸς ὁ Θεός»[9]. Επίσης, σταμάτησε την βροχή για τρία συνεχή χρόνια και ανάστησε νεκρούς, όπως το νεκρό υιό της Σεραφθίας χήρας. Με την φωτιά έκαψε τους 100 στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Ένα άλλο θαυμαστό γεγονός που επιτέλεσε είναι με την ανησυχία της χήρας γυναικός από τη Σαρεπτά που δεν είχε ψωμί και την ενθύμισε ο προφήτης το λόγιο του Θεού ότι το πιθάρι με το αλεύρι δεν θα αδειάσει και το λάδι στο δοχείο δεν θα λιγοστέψει, μέχρι την ημέρα που θα στείλει ο Κύριος βροχή. Έτσι, η γυναίκα άκουσε τον Ηλία με αποτέλεσμα ούτε το αλεύρι ούτε το λάδι να τελειώσουν για αρκετές ημέρες. Το τελευταίο θαύμα που επιτέλεσε «ο ένσαρκος άγγελος» ήταν ο χωρισμός του Ιορδάνη ποταμού.

Τρεις από τις θαυμαστές του προφητείες που εκπληρώθηκαν ήταν η τριετής ξηρασία, η καταδίκη του βασιλιά Αχαάβ και ο θάνατος του Οχοζία.

Ο Ηλίας έζησε και έδρασε κατά το θέλημα του Κυρίου κι έτσι ο Θεός τον πήρε στους ουρανούς μέσα σε ανεμοστρόβιλο. Καθώς ανέβαινε στους ουρανούς με άρμα από φωτιά και πύρινα άλογα, άφησε να πέσει από πάνω του ο μανδύας του και τον μάζεψε ο Ελισσαίος. Ο Ελισσαίος χρίσθηκε διάδοχος του Ηλία από τον ίδιο τον Ηλία, κατόπιν υποδείξεως από τον Θεό.

Ο Ηλίας και ο Ενώχ είναι οι μόνοι άνθρωποι οι οποίοι αναλήφθηκαν στους ουρανούς χωρίς να γευθούν θάνατο, παραμένουν ζωντανοί για να αντιμετωπίσουν τον Αντίχριστο στα έσχατα χρόνια.

Ἀπολυτίκιον
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κ. Ιερεμια για τους Ταλιμπάν Χριστιανούς πότε θα μιλήσετε;Σας συμφέρει να υπάρχουν;Δεν νομίζω,κακό κάνουν στην εκκλησία .

    • Ο ορθόδοξος χριστιανός ποτέ δεν μπορεί να ονομάζεται Ταλιμπάν .Εξαρτάτε τι εννοείς ,μήπως εσύ θέλεις μια πίστη που να σου τα επιτρέπει όλα?????? Δεν θα την βρεις στους ορθοδόξους ,ο χριστιανός νηστευει δεν κατακρίνει πηγαίνει στην εκκλησία κ πολλά άλλα που τα γνωρίζεις προφανώς αν τώρα θέλεις ναι σε όλα ψάξε για άλλη θρησκεία .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.