«Συναγερμός» από Τσιόδρα: Αυξητική τάση κρουσμάτων σε Αττική, Κρήτη, Ν. Αιγαίο | Νέο σποτ για τον εμβολιασμό: Οι διακοπές που έμειναν «όνειρο»

1
3141

Η αύξηση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις νεότερες ηλικίες – Oι βασικές εστίες μετάδοσης είναι οι συναθροίσεις και οι χώροι διασκέδασης – Μητσοτάκης: Το 99% όσων πεθαίνουν στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι – Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75% την προηγούμενη εβδομάδα

Την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας πρόκειται για την Αττική, την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο.

Η αυξητική τάση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις νεότερες ηλικίες. Μάλιστα όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμενέας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς οι ιχνηλατήσεις καταγράφουν ότι οι βασικές εστίες μετάδοσης είναι οι συναθροίσεις και οι χώροι διασκέδασης.

Μητσοτάκης: Ανεμβολίαστοι το 99% όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ – Έκκληση για εμβολιασμό

«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανα περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανα περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια. Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία  και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον Πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, o Β΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Κάρναβος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατ.Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου.

Νέο σποτ για τον εμβολιασμό: Οι διακοπές που έμειναν «όνειρο» όταν βρέθηκε κρούσμα στην παρέα

vaccine_-_spot

Το σποτ ανήρτησε στο twitter o πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε την υγεία μας – Στον εμβολιασμό των νέων στοχεύει το νέο μήνυμα

Το νέο σποτ του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό ανάρτησε στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Το νέο σποτ παρουσιάζει έναν νέο να ετοιμάζεται για διακοπές και δέχεται ένα sms. Στην πρώτη περίπτωση τον ενημερώνουν οι φίλοι του ότι tον περιμένουν στο λιμάνι για επιβίβαση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση του στέλνουν ότι μία κοπέλα στην παρέα βρέθηκε θετική και πρέπει να μείνει καραντίνα

«Η διαφορά στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Και η ανοσία όλων μας ξεκινά από την προσωπική ανοσία του καθενός από εμάς», αναφέρει ακόμη το σποτ.

Το σχέδιο για «εμβολιασμούς τώρα» – Το 4ο κύμα μας απειλεί στις… ξαπλώστρες

krousmata_xwris_main

Μόνη λύση η  εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας – Σκέψεις για «λουκέτο» με την πρώτη παραβίαση των μέτρων στις επιχειρήσεις – Παρέμβαση του πρωθυπουργού και νέα σποτ – Μεγάλο πρόβλημα σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Κόκκινος συναγερμός από τον  Σωτήρη Τσιόδρα

Σε πλήρη επιφυλακή έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ραγδαία επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο ενδεχόμενο κορύφωσης ενός νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν.

O αριθμός των νέων κρουσμάτων από ανακοινώθηκαν την Δευτέρα – 801 , ενώ επτά ημέρες νωρίτερα ήταν μόλις 362- αλλά και η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – έφτασαν τις 59, ενώ ο μέσος όρος του προηγούμενου  επταημέρου ήταν 39 – δίνει το μέτρο της ανησυχίας για την έλευση ενός  θερινού κύματος της πανδημίας, όπως προβλέπει άλλωστε το Ευρωπαϊκό CDC, στην τελευταία Έκθεσή του.

Η πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, η  μετάλλαξη Δέλτα,  έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι  ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό CDC να επικρατήσει  και εδώ. «Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη στην Κρήτη» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «εδώ και τώρα» επίσπευση των εμβολιασμών, σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυστηροποίηση ποινών και προστίμων στους «νυχτερινούς» παραβάτες

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για την τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται, είναι η αναστολύη λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη κιόλας παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν έως τώρα. Τους ελέγχους για την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η αστυνομία.

Επιπροσθέτως, υπάρχει σκέψη για ένα «ηθικό μπόνους» στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, θα ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι

Η απόλυτη εγρήγορση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύεται από τα στατιστικά δεδομένα, καθώς «όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, με την πανδημία να καλπάζει εκ νέου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθοδικής τάσης.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, μονόδρομο καθιστά για το Μέγαρο Μαξίμου τον εμβολιασμό η παρούσα φάση της πανδημίας, καθώς «το 99% -επαναλαμβάνω το 99%– των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας τόσο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προστασία από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όσο και τις τραγικές συνέπειες με τις οποίες κινδυνεύουν όσοι απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία.

Τα συντριπτικά αυτά ποσοστά οδηγούν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με τον Πρωθυπουργό να ζητά σήμερα τη δυναμική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο μάλιστα ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υστερούν κατά πολύ ως προς την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του εμβολιασμού. Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν τα Ιόνια νησιά, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως «θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού».

Καμπανάκι Τσιόδρα

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε όλες τουριστικές περιοχές για να διευκολύνουν την εμβολιαστική ροή, ενώ σε εφαρμογή τίθεται από αύριο ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με αφετηρία την Κρήτη. Για την τελευταία, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας πως στις περιοχές αυτές παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εστίασε στις νεαρές ηλικίες, που πλήττονται περισσότερο σε αυτή τη φάση από τον κορωνοϊό, κατά την παρουσίαση της πλήρους επιδημιολογικής εικόνας της χώρας στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση νέων ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πίσω στην μάσκα

Υπό αυτές τις συνθήκες, στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάσχεση ενός πιθανού, νέου κύματος δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και αυστηρότεροι περιορισμοί, οι οποίοι είχαν αρθεί το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην μάχη με την πανδημία. Υπό αυτό το πρίσμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφού «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα», όπως  ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση των νέων μέτρων στις μετακινήσεις, τα οποία τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή για τις νησιωτικές περιοχές και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς «δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία και την κοινωνία», επισήμανε η κ. Πελώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «κανείς δεν έχει πει να βγάλουμε τις μάσκες, οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνάθροιση (…) σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνάθροιση, η εισήγηση και η πολιτική είναι ότι οι μάσκες συνεχίζουν να φοριούνται, αυτό είναι βασικό μέτρο δημόσιας υγείας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει», περιέγραψε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων, οριζόντιων μέτρων το φετινός χειμώνα.

Ειδήσεις σήμερα:

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά τα λέει ο κ. Τσιοδρας. Βασικά να προσέχει και ο ίδιος, για να έχουμε ψάλτη στις παρακλήσεις το δεκαπενταύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ