ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους ναούς – Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου περιφορά του Επιταφίου στους ώμους του γύρω από το τετράγωνο του Σταυρού και στο Νοσοκομείο

33
5200

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε κλίμα κατάνυξης και με όλα τα μέτρα για την τήρηση της υγειονομικής ασφάλειας των πιστών , τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς.

Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021. Στην ακολουθία του επιταφίου στο Ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού Κω προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος κ. Καμπανής, ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος κ. Καμπουράκης, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ κ. Τριαντάφυλλος, ο Ταξίαρχος Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Θάνος, ενώ στο τέλος της ακολουθίας ακολούθησε η λιτάνευση του επιταφίου από τον Σεβασμιώτατο στο τετράγωνο γύρω από το ναό και στο νοσοκομείο.

Ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η περιφορά

 

Ο όρθρος του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου είναι αφιερωμένος στην ταφή του Χριστού. Αρχικώς γινόταν τα μεσάνυκτα, αλλά πλέον τελείται την ίδια ώρα με τους όρθρους των Νυμφίων, δηλαδή αρχίζει γύρω στις 7 μ.μ. της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής. Σε αυτόν θρηνητικά άσματα ψέλνονται ενώπιον του Επιταφίου, με χαρακτηριστικότερα τα «Ἐγκώμια», ενώ όλοι οι πιστοί κρατούν αναμμένα κεριά. Στην Ελλάδα, κατά την τρίτη και τελευταία στάσιν των «Εγκωμίων» ο ιερέας ραντίζει με ανθόνερο τον Επιτάφιο «Έραναν τον τάφο…» και τους πιστούς, συμβολίζοντας έτσι το άλειμμα του σώματος του Χριστού με αρώματα.

 

Ακολουθεί η Μεγάλη Δοξολογία και αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τις καμπάνες του ναού να ηχούν πένθιμα, σε ανάμνηση της κηδείας του Χριστού. Στις σλαβικές χώρες περιφέρεται μόνο ο Επιτάφιος  πάνω σε κοντάρια ή και στα χέρια, ενώ στην Ελλάδα καθιερώθηκε να περιφέρεται πάντοτε μέσα στο κουβούκλιο. Στις κοινωνίες με έντονη τη βυζαντινή επίδραση η περιφορά μπορεί να ακολουθήσει αρκετά μακρινή διαδρομή στις οδούς της ενορίας και σε αρκετές περιπτώσεις οι Επιτάφιοι διαφορετικών ενοριών συναντώνται σε μία κεντρική τοποθεσία, όπως μια πλατεία. Εκεί σταματούν για λίγο και ψάλλεται κοινό Τρισάγιον. Αντιθέτως, σε χώρες όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν μειονότητα, η περιφορά είναι απλώς τρεις γύροι του κτιρίου του ναού. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς ψέλνονται τα «Εγκώμια» και το Τρισάγιον, στη μελωδική μορφή που απαντάται στις νεκρώσιμες ακολουθίες. Οι πιστοί ακολουθούν κρατώντας αναμμένα κεριά. Όσοι δεν είναι σε θέση να λιτανεύσουν στέκονται συχνά στους εξώστες των σπιτιών τους ή στα πεζοδρόμια από όπου περνά η περιφορά, κρατώντας επίσης αναμμένα κεριά ή και θυμιατήρια, ενώ από τους εξώστες ραίνουν τον Επιτάφιο με ανθοπέταλα και ανθόνερο. Σε πολλά ελληνικά χωρία ο Επιτάφιος περιφέρεται και μέσα στο κοιμητήριο, ανάμεσα στους τάφους, ως υπενθύμιση της αιώνιας ζωής στους κεκοιμημένους. Στη νήσο Ύδρα, ο Επιτάφιος της ενορίας Καμίνι περιφέρεται και μέσα στη θάλασσα, ως ειδική ευλογία για όσους έχουν χαθεί στη θάλασσα. Σε μεγαλύτερες πόλεις εξάλλου, της πομπής προηγείται η μπάντα του δήμου παίζοντας πένθιμα εμβατήρια, ενώ αλλού συνοδεύεται από στρατιωτικά αποσπάσματα με τα όπλα τους σε θέση πένθους (με το στόμιο της κάννης προς το έδαφος).

 

Πιστοί περνάνε κάτω από τον Επιτάφιο

Στο τέλος της περιφοράς, ο Επιτάφιος επιστρέφει στο εσωτερικό του ναού. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, οι μεταφέροντες αυτόν θα σταθούν μόλις έξω ή μόλις μέσα από τη θύρα του ναού και θα τον κρατήσουν σε κάθετη θέση, ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στον ναό να περάσουν από κάτω του (συμβολίζοντας ότι μπαίνουν στον τάφο μαζί με τον Χριστό). Στην Ελλάδα ο Επιτάφιος μεταφέρεται κατευθείαν μετά στο Ιερό, όπου παραμένει επάνω στην Αγία Τράπεζα μέχρι το τέλος της ημέρας της Αναλήψεως, ενώ στις σλαβικές χώρες αποτίθεται πάνω στo φορείο πάνω στο μέσο του ναού και παραμένει εκεί μέχρι την Ανάσταση

Η περιφορά του επιταφίου και τα εγκώμια στον Ασώματο Ασφενδιού με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Χαλκιδιού και του Προέδρου Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλή:

Η περιφορά του πολύ όμορφου επιταφίου γύρω από το ναό στην Παναγία στο Λαγούδι:

33 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλή Ανάσταση και Καλή φώτιση !!!
  Σας βλέπει ο σατανάς με τις μάσκες στην μούρη μέσα στις εκκλησίες και να προσκυνάτε μ΄αυτή την μάσκα εικόνες, επιτάφιο και Ιησού Εσταυρωμένο και αας κοροϊδεύει !! κάνει πάρτυ!! Θλίβεται ο Κύριος! Κλαίει η Παναγιά μας για την κατάντια μας έξω και μέσα στις Εκκλησίες !! Οι παλαιοημερολογίτες δεν επιτρέπουν μάσκες μέσα στην Εκκλησία ! Σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν πετάξει μάσκες και εμβόλια !!! Στην Ορθόδοξη Ελλάδα το έχετε παρακάνει !!! ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ !!

    • Στο επόμενο σχόλιο σου, στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς, βάλε δίπλα στο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ και την λέξη Ταλιμπάν. Εσύ ο συγκεκριμένος με αυτές τις απόψεις, δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους Ταλιμπάν!! Μιλάμε εσύ ζεις ακόμα στον Μεσαίωνα!!

    • Εισαι σιγουρα Ελληνας; Γιατι βλεπω οτι ελληνικα δεν ξερεις να γραφεις. Μηπως εισαι Αλβανος;

  • Αν ακόμα πας στην εκκλησία και σκευτεσαι το πως φαίνεσαι και όχι το τι πιστεύεις δεν έχεις καμία θέση εδώ.Άντε να βρεις τους Ταλιμπάν μουσουλμάνους να κανείς παρέα.

  • Ξύπνα και εσύ ΚΟΠΑΝΕ που η ΠΑΝΑΓΙΑ μας θα μας κρινει από τις μασκες.

   Όταν ο χειρουργός με την μάσκα του είναι πάνω από τον ασθενή στο χειρουργείο και προσεύχεται ψυχή και σώμα στον Άγιο ΛΟΥΚΑ ,. ο άγιος του γυρνάει την πλάτη Του???. Σαν δεν ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ που πιστεύεις ότι η ΠΑΝΑΓΙΑ θα μας γυρίσει την πλάτη Της επειδή εσύ την βλέπεις παλαβή σαν και σένα. Γνωρίζει και βοηθάει να περάσουμε αυτό το ΧΤΙΚΙΟ. Αλλά πιο επικίνδυνο από το ΧΤΙΚΙΟ είσαι ΕΣΥ, ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΡΙΑ. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΥΠΟΜΟΝΗ αδελφοί ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

   • ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΜΑΘΕΙ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΥΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ. ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ Μ…….. ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΟΥΤΣΑ. ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

  • Ου να μου χαθείς οποίος η οποία είσαι που γράφεις ελεεινοτητες

   Ρε η ΠΑΝΑΓΙΑ μας θα μας τιμωρήσει επειδή » την κοροϊδεύουμε»?. Αν την κοροϊδεύαμε δεν θα την προσκυνουσαμε. Αλλά τέτοιος η τέτοια πανιβλακας που είσαι χρειάζεσαι εξορκισμο. Γιατί εσύ μόνο και κάτι άλλοι όμοιοι σου βλέπουν σατανάδες. Ουστ και πάλι.

   • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ. ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΤΑΖΕΙ ΧΟΛΗ. ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ ΣΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΛΙΘΕΙΟΤΗΤΑ.

    • Όταν μας βρίζετε που φοράμε μάσκα και μας λέτε ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ και σατανάδες με μασκες,το λιγότερο που μπορώ να σε χαρακτηρίσω είναι ότι είσαι ΒΛΑΚΑΣ με ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ και ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΗΣ. Εγώ δεν ρίχνω καμία χολή όπως λες. Απλα προφυλασω εκτός από τον εαυτό μου και ΣΕΝΑ τον ΑΝΟΗΤΟ. Γιατί το έχεις ανάγκη από μια προστασία.

   • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΕ. ΚΑΛΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ.

    • Δεν απαντας επειδη δεν ξερεις τι να πεις. Σε ξαναρωτω σε ποια χωρα πεταξαν τα εμβολια και τις μασκες οπως ισχυριζεσαι. Αλλα φυσικα δε θα απαντησεις παλι. Γιατι προκειται για καποια χωρα της φαντασιας σου. Ο Θεος θα σε καψει που προσπαθεις να παραπλανησεις.

  • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΔΕΛΦΕ !!! ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΣΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.

   • Έτσι ακριβώς είναι ,για όσους βολευονται έτσι με την σημερινή κατάσταση ,σας λέω λοιπόν ότι θα δώσουμε λόγο στον Χριστό ,ξ για τις αλλαγές που έγιναν στις εκκλησίες κ για πολλά άλλα .Εσείς που τρέμετε για την πολιτιμή ζωή σας ,κ όχι για τον συνάνθρωπο ας μην κοροιδευομαστε εσείς είσαστε υποκριτές βολεμενοι ,εγωιστές που ποτέ δεν σκεφτήκατε ότι την ώρα του θανάτου άλλος την κανονίζει ,όποιον αποφάσισε ι θεός να πάρει θα τον πάρει ,κοιτάτε να κρυφτητε στο λαγούμι σας ,αντί να στρέψετε το κεφάλιστον ουρανό κ να ζητήσετε βοήθεια από τον Θεό ,νομίζετε ότι μπορείτε να τα βγαλετε πέρα ανθρώπινος .Σε όλες τις πανδημίες ο κόσμος τότε έκανε λιτανείες παρακλήσεις για να πάρει ο θεός την αρρώστια από τον κόσμο .Ενώ εμείς τώρα οι πονηροί κλείνουμε τις εκκλησίες ενώ ταξιδεύουν στο αεροπλάνο οι άνθρωποι ο ένας κολλυταωστον άλλο όπως στα λεοφωρια στα μετρό στο σούπερ μάρκετ .Υποκρισία κ αθλιότητα από τον σημερινό άνθρωπο .

   • Συμφωνώ ,δυστυχώς το γράφουν εδώ κ χρόνια οι γραφές ότι πρώτοι θα πλανηθουν οι επίσκοποι ,ευτυχώς όχι όλοι ,φτάσανε να λένε πως τα εκτρωμενα μωρά ,τα κύτταρα των οποίων χρησιμοποιεισαν για τα εμβόλια ήταν του 1970 λες κ επειδή είχε γίνει παλιά η έκτρωση δεν ήταν αμαρτία δεν ήταν άνθρωπος που πέθανε δεν ήταν ψυχή .Όχι επίσκοπος ούτε άνθρωπος δεν λέγετε αυτός .

    • Και το μωρο κατσικακι που ντερλικωσες χθες ψυχη ειχε. Χριστιανη του κ…λου

 2. Δεν είστε σοβαρος!!!!!! Τι είναι αυτά που λέτε;;;;;; ο ιός είναι εδώ… Πεθαίνει κόσμος κι εσείς μιλάτε για αποκριες και παλαιοημερολογητες;;;;; και τα λέτε και δημόσια;;;;; τουλάχιστον απαράδεκτη η στάση σας μέρα που είναι….

 3. Αδελφέ και οι Γοχ τηρούν τα μέτρα ενημερώσου.. Δέσποτα αποστάσεις δεν βλέπω, μόνο στα χωριά ισχύουν τα μετρα

 4. Αν η μάσκα βρε καημένε σε κάνει να βλέπεις τον σατανά είσαι άξιος λύπης .
  Αν νομίζεις ότι χωρίς μάσκα πιστεύεις περισσότερο πάω πάσο που εγώ δεν γουστάρω να πάω να δω όλο αυτό το ψεύτικο ιερατείο να υμνεί τον λόγο του Θεού μέσα στο χρυσό μαγαζί τους.

  • ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΞΕΡΟΛΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΣΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΩΝ.

   • Εκ πρώτης θιγομαι εγώ σαν ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ που αυτοχαρακτηρίζεται έτσι. Σε δεύτερο τόνο σου προτείνω να πας πίσω στον ΜΕΣΑΙΩΝΑ να βοηθάς τους ομοίους σου να καίτε τις » ΜΑΓΙΣΕΣ» . Σαν δεν ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ λιγάκι με αυτά που λες. Να πας εκεί που σου πρότεινα. Εδώ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ.

 5. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΣΑΣ. ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ.

 6. Τι να πω; ποσο πια ποτισμενοι ειστε ολοι σας;
  Ότι και να πούμε πάλι κάτι θα βρείτε να δικαιολογησετε όλα αυτά που συμβαίνουν.
  Δηλαδή σας φαίνεται φυσιολογικό με μάσκες στους ναους; σας φαίνεται φυσιολογικό να ασπαζεστε τις εικόνες με μάσκες ε;
  Ποιος έχει προβλημα; πατε καλα;
  Πηγα εκκλησία με μάσκα αναγκαστικά αλλα ασπάστηκα χωρίς αυτήν.
  Τα βάζετε όλοι σας επειδή είπε τη γνώμη του? Καλα έκανε και εγω συμφωνώ απόλυτα.
  Οποιος φοβάται την ψευτοπανδημια σπίτι του γιατι πάει εκκλησια; είναι δυνατόν να κολλήσετε κατι στους ναους; στο σπίτι του Χριστού μας; για ποια ανευθυνότητα και βλακειες λετε; εσεις δεν πιστεύετε γιατι αν έστω και λίγο πιστεύατε δεν θα σκεφτόσασταν καν πως θα κολλήσετε κατι μεσα σ’αυτους.
  Απόσταση 2 μέτρων λεει, που;;;
  Στην εκκλησία όντως πηγα και το ειδα όλοι φοβισμενοι μη κολλήσετε λεπρα.
  Στα σούπερ μάρκετ πατε γίδια όμως και τρέχετε σα τα παλαβά για να προλάβετε χωρίς αποστάσεις ,εκεί κολλαει;.

  Το χειρότερο ον στη γη ο άνθρωπος, λυπάμαι.
  Ο Θεός να μας συγχωρέσει!!!!

  • Να σε συγχωρεσει εσενα που εισαι αμαρτωλη. Τοσοι ιερεις εφυγαν απο κορονοιο κι εσυ ακομα το δικο σου το τροπαριο. Ου να χαθεις δε ντρεπεσαι να βαζεις σε κινδυνο αλλους ανθρωπους και να παριστανεις την χριστιανη! Θα σε καψει ο Θεος! Και γιατι παρακαλω καταδεχθηκες να βαλεις μασκα στην εκκλησια αφου λες οτι σε βλεπει ο Θεος και σε κοροιδευει; Ας καθοσουν σπιτακι σου να προσευχηθεις! Αλλα ας τολμουσες να ρθεις χωρις να τη φορας και θα σου λεγα τι θα γινοταν. Ξυπνησαμε οι υπολοιποι και σας κανονιζουμε μια χαρα εσας τους δολοφονους! Για κοπιασε αν θελεις!

   • Αυτό που λέτε να μην βάζουμε σε κυνδυνο άλλους ανθρώπους ,δεν έχω ξανά ακουσει μεγαλύτερη υποκρισία ,μόνο τον τον εαυτό σας σκέπτεστε πρώτα από όλα κ κανέναν άλλο .Αυτό που λέμε κ προσπαθούμε να σας πούμε ,είναι ότι θα μπορούσε να λειτουργεί η εκκλησία ,όπως τα σούπερ μάρκετ όπως το αεροπλάνο όπως το τρένο κ αλλά ,δηλαδή με αποστάσεις μέσα κ έξω κ όχι να αλλάζουν ώρες να αλλάζουν την ανάσταση κ να εμπλέκεται η πολιτεία σε θέματα δογματικά .Τώρα σχετικά με τις μάσκες ,μέσα στις εκκλησίες ,λειτουργεί η θεία Χάρης κ δεν επιτρέπεται αυτό που γίνετε σήμερα ,είναι προσβολή προς το άγιο πνεύμα .Αλλά ο καθένας ας κάνει ότι του επιτρέπει η συνείδηση του .Όσοιλοιπον δεν γνωριζουν καλά την ορθοδοξία είναι υποχρέωση τους να διαβάσουν η να συμβουλευτούν ένα Γέροντα .Μου κάνει εντύπωση πόσο αδαής είναι ο κόσμος σε θέματα πίστης .

    • Καταλαβαίνεις τι γράφεις;Να λειτουργεί όπως το σούπερ μάρκετ αλλά χωρίς μάσκες.Για αυτό σκριβως το λόγο περνούν μέτρα.Επειδι υπάρχουν κάποιοι ηλίθιοι σαν εσένα που δεν καταλαβαίνουν Στη εκκλησία όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ασχετα με το τι φορούν.Η γιαγιά μου πήγαινε με ένα τσεμπέρι που καλύβες όλη τη μούρη της.Δεν ήταν πίστη;

    • Εγω σου λεω οτι αν εμφανιστεις χωρις μασκα στην εκκλησια θα καλεσω την αστυνομια. Και οταν σε μαζεψουν και φας και το προστιμο να τους πεις για το δογμα σου. Η πολιτεια εμπλεκεται και αλλαζει τις ωρες επειδη κατι ανοητοι σαν εσενα δεν αντιλαμβανονται την κρισιμοτητα της καταστασης. Εδω μας λες οτι η μασκα ειναι προσβολη στο Αγιο Πνευμα, εισαι σε θεση να τηρησεις αποστασεις και ορια ατομων; Αντε απο κει και τερμα οι συζητησεις. Να τα πεις στην αστυνομια τα υπολοιπα.

 7. Αυτοί που είναι αρνητές δεν έχουν χάσει άνθρωπο από την πανδημία. Μιλάνε εκ του ασφαλούς. Να μη συμβεί σε άνθρωπο αυτό. Εύχομαι να μην παίξει εδώ η παροιμία, εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ρθεις.

  • Οχι φιλε μου. Αν πρεπει να χαθει καποιος απο την πανδημια αυτοι ειναι οι αρνητες. Αδικο ειναι που χανονται οι αθωοι επειδη οι αρνητες τους βαζουν σε κινδυνο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.