Από τέλος Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

6
3070

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανάμεσα στα διαθέσιμα εμβόλια καθώς θα ενοποιηθούν τα δύο συστήματα  που έχουμε δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή  ενημέρωση

Στο πότε θα αποκτήσουν οι πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θέλουν να εμβολιαστούν αναφέρθηκε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων Phizer και Moderna από τη μία και AstraZeneca από την άλλη, τότε «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» εφόσον φυσικά υπάρχει επάρκεια.

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις. «Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επιλέξτε εμβόλιο, δεν έχει σημασία ποιο βάλατε πρώτα αρκεί να εμβολιαστείτε ξανά και ξανά και ξανά, πρόβατα, σας κάνουν ότι θέλουν, πλύση εγκεφάλου ότι έχετε και την δυνατότητα επιλογής, οτιδήποτε αρκεί να εμβολιαστείτε.

  • Από μικρά παιδιά δε κάνουμε εμβόλιο Ε? Αμ ήθελαν να μας κάνουν κάτι δε θα ξεκινούσαν από κει ?θα περίμεναν το 2021 να εμφανίσουν έναν πολύ ψεύτικο ιό και κατευθείαν το εμβόλιο για να έχεις να λες εσύ κι ο κάθε συνοσιομολόγος. Εσείς είστε τα πρόβατα πλέον .

  • Πρώτα ΤΙΜΩΡΕΙΣ τον εαυτό σου με τις βλακείες που λες. Πρώτος εσύ έχεις κάνει ΠΛΥΣΗ του δικού σου (αν έχεις) εγκεφάλου. Άσε στους υπόλοιπους να αποφασίσουν για πάρτυ τους. Και ψάξε να δεις ποιος είναι το ΠΡΟΒΑΤΟ.

 2. Σε 37 εκ εμβολιασμούς οι 17 περιπτώσεις θρόμβωσης είναι μηδενικό ποσοστό
  Note 1 το εμβόλιο της biontech Γερμανικό, της AstraZeneca βρετανικό
  Note 2 το εμβόλιο της biontech κοστίζει 30€, της AstraZeneca 7€

 3. Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους: Δεν θα επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες
  Είναι προφανές ότι η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.
  Αλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Οι 19 χώρες έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό της Astra Zeneca και ο τύπος αυτός μας λέει οτι δεν θα μπορούμε να επιλέξουμε. Ε! τότε δεν θα κάνουμε εμβόλιο κύριε τάδε απο την Κύπρο

 4. Σαν να είσαι στο αεροπλάνο με βλάβη που πέφτει και σου λένε..αν θες να σωθείς μπορείς να πέσεις μόνος .. Η να περιμένεις να γίνει η σύγκρουση στο έδαφος .. Και στις δύο επιλογες νεκρός είσαι.. Η επιλογή είναι δική σιυ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ