Εμβόλια: Οι καθυστερήσεις πάνε πίσω το πρόγραμμα εμβολιασμών – Πόλεμος για τα εμβόλια: Το «αλαλούμ» φέρνει έως και 60% μείωση των εμβολιασμών στην ΕΕ

3
707

Το «αλαλούμ» με τα εμβόλια φέρνει έως και 60% μείωση των εμβολιασμών στην ΕΕ – Τα νέα χρονοδιαγράμματα για τη χώρα μας – Τι περιμένουμε από AstraZeneca, Pfizer και Moderna

Ο «πόλεμος» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες και η αποτυχία ορισμένων εξ αυτών, όπως η AstraZeneca και η Pfizer, να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και στον αριθμό των δόσεων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί (και προπληρωθεί) από τις χώρες-μέλη της Ένωσης, δημιουργεί νέα δεδομένα, επηρεάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών ανά τη «Γηραιά Ήπειρο».

Εκτός… νυμφώνος, δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει η Ελλάδα, με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις ελλείψεις που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται, να… σπρώχνουν προς τα πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στη χώρα μας, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω για την Pfizer και την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων –αναμένεται να λάβει την Παρασκευή, με τους επικεφαλής της εταιρείας να διατείνονται, μετά τον «πόλεμο» και τις απειλές από την ΕΕ, ότι δεν… αδίκησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιελάμβανε τα εξής:

Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 1.500.000

O προγραμματισμός, ωστόσο, έχει αλλάξει, καθώς, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων που έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις έως τα τέλη Μαρτίου έχουν αναθεωρηθεί. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την AstraZeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερο και από τα μισά εμβόλια που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα:

Pfizer

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.880 δόσεις της Pfizer.
Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις (159.200 περισσότερα)

Moderna

Εχουν φθάσει ήδη στη χώρα 8.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχουν φθάσει στη χώρα 20.000 δόσεις.
Τον Φεβρουάριο αναμένονται ακόμη 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις.

ΑstraZeneca

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 410.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Μαρτίου 330.000 δόσεις.

Άρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα αναμένει:

Pfizer/Biontech: 1.415.000 (Περισσότερα κατά 159.200)
Moderna: 240.000 (αμετάβλητο)
Astrazeneca: 740.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου (-760.000 από την αρχική εκτίμηση)

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, με τους 168.809 να αφορούν την πρώτη δόση και 7.880 την δεύτερη. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως χθες η Ελλάδα παρέλαβε άλλες 100.000 δόσεις από την Pfizer. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Με βάση τους χθεσινούς εμβολιασμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

Εμβόλια: Τώρα η AstraZeneca λέει ότι θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

ertt

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων – Νωρίτερα, αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωνε επισήμως ότι η AstraZeneca αρνείται να προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ – Η εταιρεία λέει ωστόσο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας

«Μύλος» με τα εμβόλια. Η AstraZeneca αναφέρει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τα εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Επιτροπής αργότερα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Associated Press, η απάντηση της εταιρείας ήρθε μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η εταιρεία αποχώρησε από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε καθοριστεί, για να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων. Η Κομισιόν πάντως ασκούσε πιέσεις στην AstraZeneca να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, εξέταζε τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην εταιρεία.

Η συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή. Είχε προηγηθεί μια «εκρηκτική» συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot την Τρίτη το βράδυ, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση, αλλά μάλλον μια «καλύτερη προσπάθεια» για να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.

Πόλεμος για τα εμβόλια: Το «αλαλούμ» φέρνει έως και 60% μείωση των εμβολιασμών στην ΕΕ

dsfdsf

Με την αξιοπιστία της να έχει πληγεί σημαντικά από τις καθυστερήσεις, η ηγεσία της ΕΕ αμφισβητεί την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και απειλεί ένδικα μέσα – Εξετάζεται η επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία

Σε σοβαρή κρίση, με πολλαπλές και ποικίλες παρενέργειες, οδηγείται η Ενωμένη Ευρώπη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση του προσυμφωνημένου αριθμού δόσεων για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μολονότι η ασυνέπεια καταλογίζεται αποκλειστικά στις φαρμακοβιομηχανίες, η ανεπάρκεια των εμβολίων πλήττει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα στη σύναψη των αρχικών συμφωνιών. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει και δεν φτάνει σήμερα, προκειμένου να σώσει την παρτίδα και τα προσχήματα για την ολιγωρία την οποίαν επέδειξε το προηγούμενο καλοκαίρι. Τότε που άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ κ.α.) έσπευδαν να κλείσουν συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ η ΕΕ συσκεπτόταν.

Παρόλ’ αυτά, η ΕΕ έχει προκαταβάλει 336 εκατ. ευρώ μόνο στη Βρετανό-σουηδική AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της. Οι 31 εκατ. εξ αυτών θα έπρεπε να παραδοθούν -σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται στη σχετική σύμβαση- το πρώτο τετράμηνο του 2021. Υπό τις κρατούσες συνθήκες, με την AstraZeneca να δηλώνει αδυναμία τήρησης των προθεσμιών, η ΕΕ κινδυνεύει να περικόψει το πρόγραμμα εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της έως και κατά 60%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που προορίζονταν για την Ιταλία, προβλέπεται να παραδοθούν λιγότερα από τα μισά (3.4 εκατ. δόσεις) έως τον Απρίλιο. Αντιστοίχως και στην Αυστρία, από τα 2 εκατ. δόσεις, αναμένεται να δοθούν μόλις 600.000.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ. Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις 5 εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι τεράστιο και μόνο κατά ένα μέρος του αφορά στην καθαυτό υγειονομική θωράκιση της ΕΕ. Η αντιπαράθεση της Ενωμένης Ευρώπης με εταιρείες όπως η AstraZeneca είναι σκληρή και γίνεται δημοσίως, αναδεικνύοντας συστημικές αδυναμίες -κάτι που απολαμβάνουν οι Ευρωσκεπτικιστές κάθε είδους, εφόσον μπορούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στην αναποτελεσματικότητα και το διαφαινόμενο φιάσκο της ΕΕ.

Η ΕΕ, μέσω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και της Κύπριας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, καθιστά σαφή στην AstraZeneca ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής και κατανόησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί επιτάχυνση της παραγωγής και ταυτόχρονα πλήρη αναφορά για το πόσα εμβόλια έχουν εξαχθεί από την ΕΕ σε άλλες χώρες.

«Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις εκ μέρους της εταιρείας δεν ήταν ικανοποιητικές» δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου. Τονίζοντας ότι «επιζητούμε τη διαύγεια σε όλες τις συναλλαγές και την απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ. Το σχέδιο της AstraZeneca να μας παρέχει λιγότερες δόσεις από ότι έχει συμφωνηθεί, δεν είναι αποδεκτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει την εξέλιξη και την παραγωγή του εμβολίου. Τώρα θέλει να δει το αποτέλεσμα».

Υπερθεματίζοντας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πέτερ Λίεζε, σχολίασε σχετικά ότι «η AstraZeneca έχει δεσμευτεί βάσει συμβολαίου από τον περασμένο Οκτώβριο για την παραγωγή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων για την ΕΕ. Προφανώς όμως η εταιρεία αυτή παραδίδει εμβόλια, χωρίς καμία καθυστέρηση, σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Η αστεία δικαιολογία ότι μόνο στην ΕΕ υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πουθενά αλλού, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στο να μεταφερθούν τα εμβόλια από τη Βρετανία στην ΕΕ».

Ένα μικρό βήμα προς την επιτάχυνση της παραγωγής και διάθεσης των εμβολίων, πιθανώς ό,τι χρειαζόταν για να κατευναστεί η οργή των Βρυξελλών προσωρινώς, αποτελεί η έκτακτη συνεργασία της AstraZeneca με τη γαλλική Sanofi. Ο συνεταιρισμός αυτός θα παρασκευάσει 100 εκατ. δόσεις -αλλά όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2021.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΧΑΧΑΧΑΧΑ πήγαν Δημόσιοι Υπαλληλοι (των Βρυξελλών) να κάνουν συμφωνία με ιδιωτική εταιρία
  άμα δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου έτσι την πατας, δυστυχώς μας πιάνει και εμας

 2. Δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται η αλήθεια.
  Πώς είναι δυνατόν τόσο μεγάλες εταιρείες όπως η Pfizer που έχει αξία 200 δις δολάρια να πέφτει τόσο έξω στους υπολογισμούς της;

 3. Το αλαλούμ ξεκίνησε πρώτα στην Ευρώπη.
  Κράτη μέλη το έπαιζαν χαλαροί και μάγκες.
  Άλλοι έκαναν γύφτικα παζάρια.
  Όλοι τους γνωρίζουν ποσοι είναι οι κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε. Επί δύο και λίγο παραπάνω, έχεις ετοιμη την παραγγελία.
  Όπως γράφει και φίλος στην σελίδα, αυτές οι Εταιρείες είναι λύκοι στις μπίζνες, δεν τους πιάνεις.
  Πήραν τις παραγγελίες και το χρήμα και τώρα περίμενε.
  Οι υπάλληλοι της Ε.Ε. σιγά που θα κάτσουν να σκάσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ