ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Παράσταση διαμαρτυρίας ΕΚ & Σωμ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω στα γραφεία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας (Υπόμνημα)

5
2038

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ και στο κέντρο της Κω προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι του Εργατικού κέντρου βορείου συγκροτήματος Δωδ/σου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω.

Απέστειλαν μάλιστα υπόμνημα προς τον Διοικητή του ΟΑΕΔ  κ. Σπ. Πρωοψάλτη τονίζοντάς του ότι οφείλει να υπακούσει στα αιτήματα των συνδικάτων  για :

-Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς δουλειά, στο ύψος των 600ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Την στελέχωση  του ΚΠΑ2 Κω με μόνιμο προσωπικό ,για να σταματήσει επιτέλους η τεράστια καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων

 

Ολόκληρο το υπόμνημα:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

Πορφυρίου 21, Κως – Τηλ/Φαξ: 2242022394

email: [email protected]  [email protected]

fb: @ergatiko.kentro.bsd

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προς:

-ΚΠΑ2 Κω

Προϊστάμενο/η

 

-Διοικητή ΟΑΕΔ

κ. Σπυρίδων Πρωτοψάλτη

 

Κοιν:

-Υπουργείο Εργασίας

-Υπουργείο Τουρισμού

-ΜΜΕ

Κως 20/01/2021

 

κ. Διοικητά,

Στην περιοχή ευθύνης του Εργατικού Κέντρου Β.Σ.Δ. & του Σωματείου Ξεν/λων Σερβιτόρων , ιδιαίτερα στο νησί της Κω  ο κύριος όγκος των εργαζομένων, απασχολείται στον κλάδο του τουρισμού εποχιακά (ξενοδοχεία, επισιτισμός, τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας αεροδρομίου, υπηρεσίες εστίασης, μεταφορές).

 

Όπως γνωρίζετε τη σεζόν του 2020 πολλοί εργαζόμενοι δεν απασχολήθηκαν αφού αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που δεν επαναλειτούργησαν.

Εργαζόμενοι σε  ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επαναλειτούργησαν ή δεν επαναπροσλήφθηκαν έκαναν χρήση του δικαιώματος τους για καταβολή της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού. Είστε γνώστης του προβλήματος πως το δικαίωμα αυτό  δεν είχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, εστίαση κ.α. ,μένοντας στην ουσία χωρίς εισόδημα.

Με απόφαση της κυβέρνησης όσοι συμπλήρωσαν τον αριθμό 50 ενσήμων δικαιούνται το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 3 μηνών. Σε αυτή την απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας αεροδρομίου, υπηρεσίες εστίασης, μεταφορές που είτε δεν  επαναλειτούργησαν είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας.

Mε βάση λοιπόν το διαμορφωμένο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων καταργούνται και οι παροχές των ανέργων γίνονται φιλοδωρήματα από τα οποία αποκλείεται το 90% περίπου των ανέργων στη χώρα μας.

Ο ΟΑΕΔ ένας νευραλγικός οργανισμός για την επιβίωση των ανέργων , με κυβερνητικές αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια μετατρέπεται από στήριξη των ανέργων σε στήριγμα των εργοδοτών.

Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση , οι άνεργοι-εργαζόμενοι εξασφαλίζουν στην εργοδοσία το τσάμπα εργατικό δυναμικό που απαιτούν και που τους δίνεται απλόχερα και μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Η ανεργία δεν είναι επιλογή μας.

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι μας αποτέλεσμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται, είναι απαράδεκτο να εγκαταλείπονται χωρίς εισόδημα εν μέσω πανδημίας και να τους στερείται το δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι.

Ο ΟΑΕΔ με τις εισφορές των εργαζομένων πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει και τον οποίο δημιουργήθηκε,  τη στήριξή των εργαζομένων όταν μένουν άνεργοι.

Ως Διοικητής του ΟΑΕΔ να απαντήσετε  ευθέως:

τι μέτρα διατίθεστε να πάρετε , τι παρεμβάσεις να κάνετε και τι θέση θα κρατήσετε, στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των σωματείων , που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους για την πραγματική στήριξη των ανέργων;

Κύριε Διοικητά του ΟΑΕΔ οφείλετε  να ακούσετε τα αιτήματα των συνδικάτων  για :

-Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς δουλειά, στο ύψος των 600ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Την στελέχωση  του ΚΠΑ2 Κω με μόνιμο προσωπικό ,για να σταματήσει επιτέλους η τεράστια καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων.

 

Για τις Διοικήσεις

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω

 

Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τραγική ειρωνεία….Είμαστε 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο νησί και είμασταν δεν είμασταν 30 άτομα εκει! Τελικά μόνο από τον καναπέ μας ξέρουμε να μιλάμε μου φαίνεται. Ελπίζω κάτι να γίνει γιατι θα πεινασουμε άσχημα μέχρι τον Ιούνιο χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση που εμείς εκλέξαμε.

  2. kai giaftous pou den pernoun epidi h epixirisi den einia xaraktirismenh epoxikh epixirisi na pite skotothikame to kalokairi me mistous pinas gia na min paroume anergia ton ximona kai na sinexisoume na piname

  3. Τι 600 ευρώ το μήνα ρε είστε σοβαροί? Αντί να ζητήσετε όλοι να παίρνουν ανεργία όσο καιρό δε δουλεύουν όπως παλιά κι οδ8 3 μήνες ζητάνε 600 ευρώ. Ο ελληνάρας πήρε το καλοκαίρι 534 κι έλεγε γιατί να ψάξω δουλειά κι εσείς λέτε για 600

  4. Τι άλλο πρέπει να γίνει να πάνε οι κύριες του ΚΚΕ σπίτι τους;Έχουν διαλύσει το σωματείο;Τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν;Μόνο το κόμμα τους .Για πιο λαό και εκ μέρους ποιων εργαζομενων μιλάει το ΚΚΕ;Ένα κόμμα 100 χρόνων που ο Βελόπουλος μόνος του πέρνει τα ίδια ποσοστά.Αρκετά εμπόδια έχετε βάλει στο λαό και τι χώρα.Απαλαχτε μας πια από την παρουσία σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ