ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Το προσκυνητάρι του Πολιούχου της Κω Αγίου Νικολάου | κ. Ιερεμίας: Το θαύμα με την εικόνα του που έτρεξε αίμα & η ευχή του χρόνου να τον γιορτάσουμε χωρίς κορονοϊό & στον Μητροπολιτικό ναό

12
3862

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Το προσκυνητάρι του Αγίου Νικολάου του Πολιούχου της Κω που «πήρε πάνω του τον σεισμό» της 21ης Ιουλίου 2017 ήταν για άλλη μια χρονιά στημένο μπροστά στην κλειστή πόρτα του αυλόγυρού του για προσκύνηση στους πιστούς.

Ο πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε φέτος κεκλεισμένων των θυρών με τον π. Κωνσταντίνο Καματερό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία ο οποίος συνέψαλλε μαζί με τον Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο και κήρυξε τον Θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολιούχο Άγιο του Νησιού μας και τα πολλά θαύματά του.

Οι Άγιοι είναι οι σύντροφοι και οδηγοί της ζωής μας για να μας οδηγήσουν στον Θεό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος και στην θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου του στρειδά.

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου όρους, της οποίας είναι Προστάτης.
Η σχισμή 8 εκατοστών στο μέτωπο του Αγίου Νικολάου
δημιουργήθηκε  όταν οι μοναχοί ξεκόλλησαν το όστρακο
και έτρεξε αίμα το οποίο φαίνεται ακόμη και σήμερα.

Στο μέτωπο του αγίου Νικολάου υπάρχει κάθετα μία σχισμή οκτώ εκατοστών, πάνω στην οποία  είχε κολλήσει ένα μεγάλο «όστρακο» κατά το χρονικό εκείνο διάστημα, πού η εικόνα είχε μείνει στο βυθό της θάλασσας πρίν την ψαρέψουν μοναχοί – ψαράδες της Μονής και έτσι η εικόνα αυτή του Αγίου έλαβε την προσωνύμιο: «Αγιος Νικόλαος ο Στρειδάς ή Αστρειδάς».

Η παράδοση αναφέρει ότι «εξήχθη εκ τής θάλασσας, υπό τών αλιέων τής Μονής κατά τούς χρόνους τής ανιδρύσεως αυτής», και την ανέσυραν κατά τύχη  με τα δίχτυα τους αφού αυτά πιάστηκαν επάνω στο όστρακο.

Το όστρακο αυτό ήτανε κολλημένο επάνω στο μέτωπο του αγίου Νικολάου, στην εικόνα και όταν  προσπάθησαν πολύ προσεχτικά οι μοναχοί να το αποκολλήσουν μόλις το έκαναν αυτό, στο μέτωπο του αγίου έτρεξε αίμα και αυτό φαίνεται θαυματουργικά ακόμη μέχρι και σήμερα κάτι που βεβαιώνει έτσι το θαύμα της ανεύρεσης της εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα

Στο μέρος όπου τοποθετήθηκε η Εικόνα του Αγίου Νικολάου, όταν την βγάλανε οι μοναχοί  από  την θάλασσα, έρευσε με θαυματουργό τρόπο, γλυκό  νερό με το αγίασμα αυτό να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο βάθος του Αρσανά της Μονής  Σταυρονικήτα, κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς.

Εξ’ αιτίας αυτού του θαύματος ο πατριάρχης Ιερεμίας όρισε, να εορτάζει και να τιμάται η Μονή επ’ ονόματι του αγίου Νικολάου.Το δέ όστρακο αυτό, διατηρήθηκε σαν ιερότατο κειμήλιο με το μισό να βρίσκεται στην Μονή και το άλλο μισό το έκαναν, σύμφωνα με την παράδοση, εγκόλπιο – δώρο στον πατριάρχη Ιώβ τής Ρωσίας.

Τό πιο πιθανό είναι η εικόνα να ρίχτηκε στο βυθό από τούς Καταλανούς πειρατές μετά από μία επιδρομή στην περιοχή το 1306 και αυτό επιβεβαιώνεται και από την χρονολόγησή της στα τέλη περίπου του 13ου αιώνα ενώ ανελκύστηκε από ψαράδες – μοναχούς της Μονής το 1589, επί πατριαρχίας Ιερεμίου Β΄, έτσι η εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτή αυτή εικόνα του Αγίου Νικολάου έμεινε ανέπαφη στον βυθό της περιοχής του Αγίου όρους για 283 ολόκληρα χρόνια.
Η Μονή Σταυρονικήτα είναι 15η στην τάξη των Αγιορείτικων μονών με την ιστορία της να αρχίζει τον 10ο αιώνα, είναι ελληνική, κοινοβιακή από το 1968 και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε του χρόνου να εορτάσουμε την εορτή του Αγίου Νικολάου χωρίς κορονοϊό αλλά και στον επισκευασμένο Μητροπολιτικό μας ναό. Πράγμα δύσκολο, όπως τόνισε ο π. Κωνσταντίνος αλλά «έχει ο Θεός…»
Το πρωί στον Όρθρο και τη Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Ναθαναήλ (χωρίς λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του για πρώτη φορά…)

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Αληθεια ειναι οτι αν σκευτεις οι περισσοτερες εικωνες και καλα βρεθηκαν στη θαλασα.

  • Ποιος σας είπε κύριοι της κυβέρνησης κ εσείς στο ιερό κλήρο ότι μπορειτε να κρύβεστε πίσω από αποφάσεις κ φτηνές δικαιολογίες ,έχοντας τους ναούς ξεφραγο αμπέλι για αρουρεους κ γάτες ;αφήστε τον κόσμο να φτιάξει μονος του τους ναούς του αφού δεν είσαστε άξιοι τόσα χρόνια να τους αποκαταστήσετε ντροπή κ αισχος.

 2. Απορώ ντρέπεται κανείς άλλος βλέποντας τις εκκλησίες αυτές παρατημένες 4 χρόνια να μοιάζουν με ερείπια; Η δικαιολογία των ενστάσεων κτλ που λέγονται κατά καιρούς στα τοπικά ραδιόφωνα έχει καταντήσει πιο γραφική και από τον Αντιπτέραρχο δια βίου μάθησης Ιωάννη… ΔΗΜΑΡΧΕ έπρεπε να είχες παρέμβει χθες όχι ότι φταις εσύ αλλά για να πιέσεις.. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Χρόνια πολλά στο ταλαιπωρημένο Πολεμικό Ναυτικό μας !

 3. Ντροπή κ αισχος γιατι αργεί τόσο αυτή η απόφαση να φτιαχτούν οι εκκλησίες ;Καμία δθκαθο ολογια δεν είναι τόσο σοβαρή που να αφήνει να μπαίνουν ποντίκια κ γάτες μέσα στο ιερό ,κ εμείς απλός να περνάμε από έξω ξ να μην ντρεπόμαστε για την ασέβεια αυτήν.Σςβασμθοτατε πιέστε τους πολιτικούς η αφήστε στον κόσμο να φτιάξει με εράνους τις εκκλησίες του για άλλη μια φορά ντροπηηη .

 4. Δήμαρχε πίεσε,το λιμάνι τρία χρόνια καθόταν έτσι,είναι έργο της νομαρχίας,αλλά πιέσεις και φτιάχθηκε,ειδάλλως ακόμα έτσι θα ήταν,πίεσε και για τις εκκλησίες.

 5. ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΤΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ

 6. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ.ΕΣΧΟΣ,ΝΤΡΟΠΗ, ΑΝΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ,ΨΕΥΤΕΣ.

  • Τι ποσοστό του δώσατε στις εκλογές;;;;;
   Είχαν περάσει ήδη δυο χρόνια που ήταν έτσι οι εκκλησίες….
   Τι ποσοστό δώσατε στους Συριζαίους μπροστινούς;;;;
   Είχαν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια με το φύτεμα του χοτ σποτ…
   ΤΩΡΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ….Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.