ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Λουκουμάδες Αγίου Ανδρέα: Το πιο γλυκό και σιροπιαστό έθιμο του χρόνου! (Πως ξεκίνησε)

1
4785

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Δεν υπάρχει σπίτι η γειτονιά που να μην γιορτάζει αυτές τις μέρες σύμφωνα με τα παμπάλαια παραδοσιακά έθιμά μας. Ιδιαίτερα σήμερα του Αγίου Ανδρέα όλα τα σπίτια μοσχοβολούν από το άρωμα φρέσκων αφράτων λουκουμάδων.Το έθιμο μας επιβάλλει να είναι το γλύκισμα της ημέρας.

Άγιος Ανδρέας-30 Νοεμβρίου γιορτή : Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς λουκουμάδες, ως αντίδωρο της συμμετοχής τους στην πανήγυρη. Πώς προέκυψε όμως το ἐθιμο.

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους.

Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Το περιστατικό αναφέρεται σε κάποιο κείμενο απόκρυφου ευαγγελίου.

Αλλά και στα μετέπειτα χρόνια την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα γινόταν και γίνεται ολονυχτία στην εκκλησία Του, για να αντιμετωπιστεί η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρυπνίας, έπρεπε οι πιστοί να τρώνε κάτι που θα τους κρατήσει δυνατούς. Από τότε ξεκίνησε το έθιμο αυτό που κρατάει αιώνες έως και σήμερα

Έτσι λοιπόν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και σε όλες τις Ορθόδοξες ενορίες και κάθε σπιτικό, τηρώντας την Παράδοση αιώνων, κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει λουκουμάδες με μέλι σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χρόνια πολλά Χαρούλα μου,βοήθεια μας ο Άγιος Ανδρέας και του χρόνου με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μπράβο στο ΟΒΕΛΙΞ κ ΚΑΜΕΛΙΑ και σε όλο τον κόσμο που τιμάει τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ