ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Για 1η φορά στα χρονικά εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αμανιού χωρίς κόσμο | Τα κομπιάσματα του Σεβασμιωτάτου «υπέρ των εμποδιζομένων…»

1
2144

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς κόσμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φόρα στα χρονικά φέτος, λόγω της πανδημίας, ο διήμερος εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αμανιού.

Στην σημερινή Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξήρχε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού ναού π. Ιωάννη Καραγιάννη και τον π. Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη.

Έψαλλαν: ο αειθαλής κυρ Βασίλης Γιακουμής και ο Ιεροψάλτης του ναού Αναστάσιος Γιακουμής.

Χαρακτηριστικό ήταν το κόμπιασμα του Σεβασμιωτάτου βλέποντας τον άδειο ναό, όταν έψαλλε στις καταβασίες, στον Όρθρο το «Χριστός γεννάται δοξάσατε»,  στο «Κύριε, κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε», αλλά και στις διάφορες δεήσεις, όπως και στην Μεγάλη είσοδο (Άγια) «μνησθείη Κύριος ο Θεός ημών και των εμποδιζομένων συμμετασχείν εις την αναίμακτον ιερουργίαν ταύτην».

Στο κήρυγμά του αμέσως μετά την Ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα και το περιεχόμενο της σημερινής Θεομητορικής εορτής.

Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων,  η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Ο επί 55 και πλέον χρόνια επίτροπος του ιερού ναού κ. Γιάννης Κασιώτης μας έλεγε ότι πρώτη φορά στα χρονικά του παλαιού αυτού ναού (εικάζεται από παλαιό τέμπλο του και το ψηφιδωτό δάπεδο που πρόσφατα αναδείχθηκε με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου, ότι είναι περίπου της ίδια χρονολογίας με τον Ασώματο και την «παλιά» Παναγιά Αντιμάχειας, δηλ πριν το 1800) πραγματοποιείται εορτή χωρίς κόσμο, με την ευχή και την ελπίδα να είναι και η μόνη…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νάι ζούμε πράγματα που δεν τά φανταζόμασταν ποτέ……Κάποιος όμως πού πιστεύει πραγματικά δεν πειράζει πού Δεν ήρθε……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ