ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Σε τίποτα δεν θύμιζε προηγούμενες χρονιές η εορτή των Εισοδίων Θεοτόκου στην Κέφαλο | Το μήνυμα του Σωτήρη Μαραγκού

5
2389

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Βασίλης Στάμος

Σε τίποτα δεν θύμιζε άλλες χρονιές ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης για την Κέφαλο εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό ναό του χωριού.

Ο Εσπερινός φέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών που όλοι βιώνουμε τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένου από τον Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο και τον π. Ιωάννη.

Συγκινημένος ο  Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση και τις προσευχές τις εκκλησίας μας για όλο τον κόσμο.

Η εορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα κατά την Παράδοση της Αγίας Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνει λόγο στις έγγραφες παρακαταθήκες του, για την εορτή.Στην καρδιά της Ορθοδοξίας μας, την Κωνσταντινούπολη, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθιερώνεται γύρω στα τέλη του Ζ΄ ή τις αρχές του Η΄ αιώνα.Η είσοδος της Παναγίας μας στο Ναό αποτελεί κορυφαίο γεγονός στο Θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου. Η Θεοτόκος εισέρχεται στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου άπαξ του ενιαυτού εισήρχετο ο Αρχιερεύς για να προσφέρει το θυμίαμα και παραμένει εκεί μέχρι λίγο τον Ευαγγελισμό της, υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τιμά την Θεομητορική αυτή εορτή στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή.Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου καθώς επίσης και για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.Τούτα τα Εισόδια είναι πολυσήμαντα: όπως οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου Την οδηγούν στο Ναό, κατά τον ίδιο τρόπο η Θεομήτωρ εισάγει τον καθένα από εμάς στον ιερό χώρο της Παρουσίας και της Λατρείας του Θεού.Το θυγάτριον του Θεού, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, εισοδεύει στα Άγια των αγίων, ενώ η Ίδια αποτελεί τον καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος και την Κιβωτό της Σωτηρίας.Η εορτή των εισοδίων της Θεοτόκου, είναι παράλληλα και το προανάκρουσμα της «μητρόπολις των εορτών», δηλαδή των Χριστουγέννων. Και αυτό διότι το πρωί στη ακολουθία του όρθρου θα ακουσθούν οι καταβασίες των Χριστουγέννων.

Πανηγυρικά θα ακούσουμε τους ιεροψάλτες μας, να λένε το Χριστός «γεννάτε δοξάσατε». Θα ακούσουμε τον ιερό υμνωδό να μας προσκαλεί «Χριστός εξ’ ουρανού απαντήσατε». Χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια εποχή αστάθειας και πολλών προβλημάτων.

Ένα μήνυμα που γλυκαίνει και γεμίζει ελπίδα τις καρδιές των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Γιατί όμως στην εορτή των εισοδίων, σε μια Θεομητορική εορτή να ακούμε για πρώτη φορά ύμνους και λόγια που αφορούν την Γέννηση του Κυρίου;

Διότι όπως η Παναγία μας, ετοιμάστηκε μυστικά μέσα στα Άγια των Αγίων όπως ήδη προαναφέρθηκε στα παραπάνω κείμενα για να γίνει ο Νέος Παράδεισος, για τον Νέο Αδάμ τον Χριστό μας, έτσι και εμείς αυτή την περίοδο, πρέπει πλέον να ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε τον Γεννηθέντα Κύριο, όχι βέβαια στις βιτρίνες των καταστημάτων και κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά μέσα στις καρδιές μας, στην ψυχή μας.

Γιατί τότε και μόνο τότε αν υποδεχτούμε κατάλληλα τον Χριστό εντός μας, θα μπορέσουμε να γευτούμε την χαρά και την πληρότητα που φέρνει η παρουσία Του στην ζωή μας.

Σωτήρης Μαραγκός: Με την βοήθεια της Παναγίας να ξεπεράσουμε γρήγορα την έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι

Με την ευκαιρία της σημερινής διπλής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Ενόπλων δυνάμεων ο Περιφερειακός σύμβουλος – Πρόεδρος της Φυτώριο Α.Ε και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σωτήριος Μαραγκός, απέστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Με την ευκαιρία της σημερινής, διπλής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Ενόπλων μας δυνάμεων, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και με την βοήθεια της Παναγίας μας να ξεπεράσουμε γρήγορα την έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι.

Ειδικά για την Ορθοδοξία μας, όπως και για την Κέφαλο η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Επικοινώνησα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ναθαναήλ εκφράζοντάς του τον σεβασμό και τις ευχαριστίες για την Αρχιερατική χοροστασία στον πανηγυρικό εσπερινό.

Κατανοώ και σέβομαι πλήρως τα αυστηρά μέτρα με την ευχή και την προσδοκία του χρόνου να έχει ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση και να εορτάσουμε αυτή την μεγάλη ημέρα με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.

Εορτάζουν, όμως, και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με αυταπάρνηση και θάρρος υπερασπίζονται την Πατρίδα μας από τον Έβρο έως την Κρήτη κι από το Ιόνιο μέχρι το Καστελλόριζο.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Σωτήρης – Ευστάθιος Μαραγκός

Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου»

ΦΩΤΟ από τον περσινό εορτασμό από τον καλό φίλο Σωτήρη Χριστοδούλου (πατήστε πάνω στο μπλε σηματάκι του f για να τις δείτε όλες):

 

ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΑΣ!!!

Δημοσιεύτηκε από Sotiris Xristodoulou στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Παπαψαλτης είναι ο παπας της καρδιάς μας σεμνός αγαπητός. Διαβαζει ψαλει καταλαβαίνουμε τα πάντα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ