ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με δέος, κατάνυξη & μεγαλοπρέπεια η εορτή του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες | κ. Ναθαναήλ για τα αυστηρά μέτρα: «Ντρέπομαι τόσο, ντρέπομαι τόσο… Αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά»

47
5132

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και επισημότητα ξεκίνησε απόψε ο καθιερωμένος διήμερος εορτασμός της μεγάλης εορτής στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες.

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής εψάλη χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τον π. Σακελλάριο Ζουλουφό, τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά, τον π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου, τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και τον π. Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών με τους Γ. Σανιδά, Μιχάλη Γκινή, Γ. Μαστορόπουλο κ.α. (στην αρχή και τον π. Σακελλάριο).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Γ. Μανουράς, ο Αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής, ο πρ. Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο πρ. Περιφερειακός σύμβουλος Δ. Χαματζόγλου, ο τοπικός σύμβουλος Σεβ. Παρβέρης, ο πρ. Διοικητής του ΝΑΣ Κω ΙΓ Καρδαράς ο οποίος βρέθηκε εκτάκτως στο νησί και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο επίσης ευχήθηκε έτη πολλά μιας και το βαφτιστικό του όνομα είναι Δημήτριος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο ιστορικό χωριό των Χαϊχούτων που ερήμωσε και στον προστάτη του Άγιο Δημήτριο, εκφράζοντας την χαρά του που θα μείνει απόψε εκεί (για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της εορτής που θα ξεκινήσουν στις 7πμ) και που σιγά σιγά αρχίζουν να ξαναχτίζουν σπίτια και να μένουν άνθρωποι στην περιοχή ξαναζωντανεύοντάς την.

Επίσης, μίλησε με πόνο ψυχής εκφράζοντας  τη λύπη του για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι και την αυστηρότητα των μέτρων στους ναούς που όμως είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε όλοι. «Λέω πολλές φορές στον εαυτό μου, κοίτα καημένε πόσα χρόνια προσπάθησες να σε αγκαλιάσει ένας άνθρωπος, να σου φιλήσει το χέρι, να γεμίσεις μια εκκλησία… κι έρχεται τώρα μια στιγμή και λες εσύ ο ίδιος:

«μην φιλάς, μην αγκαλιάζεις, απαγορεύεται το χειροφίλημα, όταν δίνω το αντίδωρο αφού έχω απολυμάνει εκείνη τη στιγμή για να φανεί και να είναι επίσης επίκαιρη η απολύμανση. Μην φιλάτε λέω στον Χριστιανό το χέρι, μην πλησιάζεις. Λέω στον Ιερέα είμαστε πολλοί μέσα στο ναό, άσε μερικούς έξω στην αυλή και… ντρέπομαι τόσο, ντρέπομαι τόσο!! Αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο, τον Μυροβλήτη και Θαυματουργό αναφέροντας μερικά από τα χαρακτηριστικά θαύματά του:

Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

Από την Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής:

 

47 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βοήθεια μας ο Άγιος Δημήτριος και χρόνια πολλά σε όλους τους Δημητρηδες & τις Δημητρουλες 🤗🤗🤗🤗🤗🤗

 2. Ο Αγ.Δημητριος φανερωσε τον Ρασπουτιν…
  δυο ξενοι…μεσα σε ενα συνδυασμο ευκαιριας….
  οι 2 τελευταιες φωτο του λογου το αληθες…
  που ειναι ο Ρασπουτιν οεο???

  • Σφυριτσακια ψιτ..ακια και αγ…τα πλασματακια, σας γλεντα ο νικηταρας. Γιατι ειναι ανθρωπος ρεεεεεε.
   Χρονια πολλα σε ολους και ολες που γιορταζουν μαζι μου σημερα. Σε οσους σε αυτο το ρεπορταζ θεωρουν οτι παιζουν πολιτικα, θα τους πω οτι ο θεος τους εγκατελειψε. Οπως και ο κοσμος βεβαια

   • Πως ταιριαζει η πρωτη σου προταση ….με τον Θεο..και με το ρεπορταζ……
    .Ο Αη Δημητρης ..ο μυροβλητης….

 3. Κακώς ντρέπεται για την αρώστια, δεν ευθύνεται αυτός. Αυτό πρέπει να το λεει για την επισκευή των εκκλησιών

 4. Ποσοι γνωριζουν ποιος και ποτε διανοιξε το δρομο απο ασωματο προς χαιχουτες; ρωτηστε τους παλιους ασφενδιανους. Το ποια ασφαλτοστρωσε το δρομο απο πλατανι μεχρι ασωματο-ζια ειναι γνωστο.

 5. Μην ντρεπεσαι απλα να εισαι περηφανος που κανεις το σωστο.Μην δινεις βημα σε ανθρωπακια να το παιξουν πιο Χριστιανοι απο αλλους ,μεταλαβενουν και βγαινοντας εξω βριζουν.Ελεος.Το 2020 η εκλησια εχει αλλους ρολους πολυ σημαντικους .Δεν αρκει το χειροφιλημα παπα μου να δειξει καποιος τη πιστη.Ας γινει καλος ανθρωπος να σεβεται τον συναθρωπο να βοηθαει στο προβλημα του διπλα και οχι να χαιρεται .Το ποσες φορες πας εκλησια κοινονισεις δεν μετραει για να πας στο……. παραδεισο .

  • Που το βρήκες εσύ γραμμένο ότι δεν μετράει πόσες φορές θα πας εκκλησία η πόσες θα κοινωνήσεις; Κάναμε όλοι την θρησκεία στα μέτρα μας όλα μα όλα είναι αμαρτία κ να βγαίνεις έξω που μόλις κοινωνήσεις να βρίζεις κ όταν δεν πας στην εκκλησιά είναι αμαρτία ,μην λέτε πράγματα που δεν είναι αλήθεια.

 6. οι παπάδες και το προσωπικό τους είναι οι οφίσιαλ σπόνορζ του κοβιντ?

  Όταν φοράς μάσκα, προστατεύεις τον άλλον. Οι πιστοί, τους σέβονται (φορώντας μάσκα). Αυτοί, γιατί τόσο ξεδιάντροπα αδιαφορούν για τον νόμο και, κυρίως, για τη ζωή των πιστών τους? Οι υπεύθυνοι πιστοί, που έχουν οικογένειες με ευάλωτα άτομα, που αρκετοί από τους/ις ίδιους/ες είναι ευάλωτα άτομα, πώς ανέχονται μία τόσο αλαζονική, ανεύθυνη και θανάσιμα επικίνδυνη στάση?

  • Δεν είναι αλαζονική η στάση των ιερέων ,δεν μπορείς να καταλάβεις ;φορωντας την μάσκα μέσα στην εκκλησία είναι σαν να προσβάλουν την δύναμη την Χάρι του Θεού ,όταν κάποιος μπαίνει στην εκκλησία τον προστατεύει ο Χριστός ,αυτή είναι η αλήθεια ,αλλά δεν την καταλαβαίνουν όλοι.

   • βλάσφημοι και προσβλητικοί που προστατεύουν τους συνανθρώπους τους και τους κληρικούς; Η στάση των παπάδων δεν είναι προσβλητική απέναντι στην ίδια τη ζωή; Τί άτομα είστε εσείς; Σε τί διαφέρετε με τους ακροδεξιούς, τους χρυσαυγίτες, τους αναρχικούς, τους φανατικούς μουσουλμάνους και εβραίους, τους Ιεχωβάδες, αφού πιστεύετε ακριβώς το ίδιο; Εσείς, που καταλαβαίνετε τα θεία, καταλαβαίνετε τί είναι ντροπή;

    • Τι σχέση έχει ο φανατισμός η ακροδεξιοι κ οι χρυσαυγιτες ; Με το θέμα της πίστης που ενώ λέγεστε χριστιανοί στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε την δύναμη του Χριστού ,αν πιστεύεις τα πιστεύεις όλα όπως ακριβώς τα ακούς στο Ευαγγέλιο ,αν όχι δηλώνεις άθεος κ τελειώνεις εδώ .Δεν γίνεται να κάνουμε στα μέτρα μας την θρησκεία η θεία κοινωνία είναι ο ίδιος ο Χριστός που σφαγιάστηκε ,αυτό συμβολίζει το κρασί κ το ψωμί που είναι μέσα.Ειναι δυνατόν να μεταδίδει ασθένεια ;Τόσα χρόνια οι ιερείς μεταλαμβανουν λεπρούς φυματικόυς καρκινοπαθείς ,τίποτα δεν κόλλησε κάνεις .Που είναι η πίστη σας;

    • δεν μολύνονται λόγω θείου συμβολισμού. Το κουταλάκι τί σχέση έχει με το σώμα και το αίμα του χριστού; Επίσης, πού είναι οι φυματικοί και οι λεπροί που κοινωνούν τον 21ο αιώνα; Έχετε γείτονα φυματικό ή λεπρό; Στατιστικά στοιχεία του μεσαίωνα έχετε; Οι παπάδες, παπαδιές και ψάλτες, το άγιο όρος, στα μοναστήρια γιατί όλοι αυτοί κόλλησαν κόβιντ; Τί λέει η πίστη σας γι’ αυτό;
     Πίστευα σε καιρό πανδημίας ο φιλεύσπλαχνος κλήρος θα ήταν πρώτος στη μάχη για την προστασία της ζωής του ευάλωτου Έλληνα πιστού. Τί πίστη να μείνει μετά από την ανευθυνότητα και αδιαφορία που βλέπουμε καθημερινά;

     Η δημόσια υγεία και η ζωή του Έλληνα είναι τα πιο σημαντικά αγαθά που πρέπει να προστατέψουμε αυτή τη στιγμή.

     Οι καρκινοπαθείς, κύριε/α μου, δεν είναι φυματικοί ή λεπροί.

     Ακροδεξιοί, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, ακραίοι αλλόθρησκοι, όλοι έχετε τις ανάλογες δικαιολογίες σας να μη φοράτε μάσκα. Γι’ αυτό είστε το ίδιο επικίνδυνοι.

    • Για την εποχή που υπήρχαν αυτές οι ασθενειες κύριε μίλησα ,όσο για την αγία λαβίδα ,κ όχι κουταλάκι που το λέτε εσείς είναι απλό μπαίνοντας μέσα στην θεία κοινωνία απαλλασσεται καθαγιάζεται κ δεν μεταφέρει ασθένειες .Στο Άγιο όρος μας μπορεί να έχει κορωνοιο προφανως από επισκέπτες ,κ όχι από την θεία κοινωνία ούτε μέσα από την εκκλησία ,εξάλλου δεν πέθανε κανένας μοναχός .Πω πω άγνοια !!!

    • γι’ αυτό σας ρώτησα αν έχετε στατιστικά στοιχεία από τον μεσαίωνα, τότε που υπήρχαν αυτές οι αρρώστιες και θέριζαν τους χριστιανούς.

     Αφού λοιπόν επιτρέπει ο θεός να μπαίνει ο ιός στις εκκλησίες, στα μοναστήρια και στο ιερότατο άγιο όρος: όλοι μάσκες – κλήρος και πιστοί.

     Το παράλογο σκεπτικό σας – να μην μολύνεσαι με το κουταλάκι λόγω θείας παρέμβασης, αλλά να σε μολύνει ο ίδιος ο παπάς ή ο πιστός δίπλα σου που περιμένει να μεταλάβει, είναι απολαυστικό.

     Δεν πέθανε κανένας μοναχός γιατί σε μία τόσο μικρή κοινωνία, είχαν άμεση και ολοκληρωτική καραντίνα (εξάλλου, δεν πεθαίνει όποιος κολλάει, π.χ. υγιή άτομα, μη ταλαιπωρημένα) και δέχθηκαν άμεση ιατρική περίθαλψη.

     Η χρυσή λαβίδα, των εκατοντάδων ευρώ, τί σχέση έχει με τις άγιες γραφές τον ταπεινό και φτωχό Χριστό μας;
     https://www.ekivotos.com/el/250ml-d-251-03259-23232

     Πολλά συγχαρητήρια επιμορφωμένε και, κυρίως, φιλεύσπλαχνε πιστέ που βάζετε στην ίδια κατηγορία με τους λεπρούς και τους φυματικούς, τους καρκινοπαθείς. «Πω πω έγνοια!!!»

     Η κουτοπονηριά πώς απαλλάσσεται;

  • επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς φορώντας μάσκα, δε θα πάθει τίποτα ο παπάς με μια-δυο ώρες.

  • Δεν βάζω στην ίδια κατηγορία τους καρκινοπαθείς ,εδώ ταιριάζει η κουτοπόνηρα πας να διαστρεβλώσεις αυτά που γράφω ,σαν παράδειγμα το εθεσα ,εξάλλου δεν κολλάει αυτή η αρρώστια απλά κ μόνο ότι είναι άρρωστος κάποιος λίγο τρομάζεις ,με την θέα κ μόνο.Χωρις να είναι βέβαια κατακριτέο ,αφού κανείς δεν ευθύνεται για ότι έρθει στην ζωή του .

   • στην πρότασή σας «Τόσα χρόνια οι ιερείς μεταλαμβανουν λεπρούς φυματικόυς καρκινοπαθείς»; Το ξέρουμε ότι δικαιολογείτε την ανευθυνότητά σας χρησιμοποιώντας βλάσφημα τη θρησκεία, και αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι και η άμεση σχέση σας με όλους τους ακραίους αλλόθρησκους που χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο επιχείρημα για τη μη χρήση μάσκας. Φυγόπονε κουτοπόνηρε, αλλά ευαίσθητε.

  • Τώρα σε πείραξε που είναι χρυσή η αγία λαβιδα ; Κ μετά μιλάς για κουτοπόνηρια ; Ο Χριστός ήρθε στην γη φτωχός κ ταπεινός για να μας δείξει πως κάπως έτσι πρέπει κ εμείς να είμαστε κ όχι πονηρή στην καρδιά .Όμως από εδώ κ πέρα ναι θα τον προσέχουμε όπως του αρμόζει ,ναι με χρυση λαβίδα κ μόνο μπορεί να ακουμπάει στο σώμα κ το αίμα του Χριστού που σφαγιαστηκε σαν πρόβατο .Τώρα όμως θα τον τιμάμε όπως του αξίζει.

   • πάντα με πείραζε η μανία και η εμμονή πολλών ορθόδοξων με τα χρυσά, τα επίχρυσα, τους λίθους, τα ασημένια – όλα αυτά δηλ τα προσβλητικά Φλωρινιώτικα που είναι εντελώς αντίθετα με τη θρησκεία μας και την ταπεινή και απλή ζωή του Χριστού μας. Πού αναφέρει ο Χριστός ότι, παρά τον παραδειγματικό τρόπο (φτωχά και ταπεινά) ζωής του, πρέπει τώρα να τον τιμάμε με πλούτη, χλιδή και επιδείξεις? Πού είδατε κουτοπονηριά στα παραπάνω? Δείτε καλύτερα τις φωτογραφίες του άρθρου – προσέχετε όμως, ίσως τυφλωθείτε από τα χρυσά και την ανευθυνότητα.

    • Πάλι άουτ είσαι δεν γνωριζεις ότι αυτά που φοράνε οι ιερείς είναι έτσι φτιαγμένα από τους νόμους τις εκκλησίας ,δεν μπορούν να μην τα φοράνε δεν τους επιτρέπεται .Αλλά εσύ γιατί ζηλεύεις τόσο πολύ ; Γιατί εχεις αυτή την εμμονή με τον κλήρο; Γιατί ψαχνεσε να βρεις λάθη; Ξέρεις τι μας λείπει ;η αγάπη κ η ταπείνωση αν είχαμε αυτά τα δύο δεν θα κρίναμε τόσο εύκολα .

    • Σε ποιο ακριβώς κείμενο αναφέρονται τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ραβδιά και τα σκήπτρα με ασήμι, χρυσό και λίθους, τα χρυσά ποτήρια, κουτάλια, θυμιατά, οι τεράστιες χρυσές αλυσίδες τύπου-Κάνιε κλπ; Πού αναφέρουν οι γραφές για αιώνιο αφιέρωμα στον Λιμπεράτσε; Τους φάσιον νόμους οι ίδιοι οι παπάδες τους έγραψαν για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους και να δικαιολογήσουν όλη αυτή την άθλια και προσβλητική ψευτοχλιδή. Τί είδους ταπείνωση συμβολίζουν όλη αυτή η επίδειξη και η θεία πασαρέλα; Γιατί προσβάλλουν έτσι τον λιτό και φτωχό βίο του Χριστού μας και τις γραφές;

     Αγάπη δείχνουν οι πιστοί που φοράνε μάσκα – αγάπη για το συνάνθρωπο και τη ζωή.

     Φυσικό είναι να ζηλεύω τον κλήρο, αφού κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία επίπτωση (νομίζω στο Ιράν παρατηρείται κάτι αντίστοιχο). Επομένως, ναι, είναι πολύ εύκολο να κρίνεις κάποιον που βάζει σε θανάσιμο κίνδυνο μια ολόκληρη κοινωνία.

     Σε περίοδο πανδημίας, λοιπόν, εμμονή με τους ανεύθυνους γενικότερα, όχι μόνο με τον κλήρο.

   • αλλά απογοητευτική, όταν δεν τελειώνει με το πατριωτικό «‘αντε γεια ρεεεεε».

 7. Το χειροφίλημα Παπά μου δεν θα έπρεπε να το ζητάς, ούτε πριν, ούτε τώρα, ούτε μετά τον Κορονοιο

 8. χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί αποκεφαλισμούς, στο θάνατο γιαγιάδων θα κολλήσει;

  • Δεν έχουμε καμία σχέση οι ορθόδοξοι με αποκεφαλισμους όπως είναι οι ισλαμιστές ,απλά κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι εμείς πιστεύουμε στον Αναστημένο Χριστό με αποδείξεις κ όχι σε ένα Βούδα η σε ένα Μωάμεθ έχουμε το Άγιο φως που βγαίνει μέσα από τον Πανάγιο τάφο κάθε χρόνο αφού ψάξουν όλοι οι αιρετικοί τον πατριάρχη μας για τυχόν αναπτήρα η σπίρτα ,κ αφού δεν βρίσκουν κάτι επάνω του μπαίνει στο κουβούκλιο του Παναγίου τάφου ,κ μετά από λίγο σαν αστραπή τριγυρίζει στον ναό της Αναστάσεως τι άγιο φως κ ανάβουν οι πιστοί .Σε αυτον τον Θεό έχουμε εμπιστοσύνη κ δεν στηριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις.

   • Φυγόπονε, αφού είστε διατεθειμένος να μολύνετε Έλληνες γιαγιάδες και παππούδες πιστούς,

    (αφού ξέρουμε πλέον ότι ο ιός κυκλοφορεί και σε εκκλησίες, και σε μοναστήρια, και στο Άγιο Όρος), βάζοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, βασιζόμενοι μόνο στη φανατική θρησκοληψία σας, είστε λοιπόν ακριβώς το ίδιο αδίστακτος με τους αντίστοιχους φανατικούς αλλόθρησκους.

    • Την λέξη θρησκοληψία κ αδίστακτος δεν σας επιτρέπω να μου τις καταλογίζεται .

    • λόγω θείας παρέμβασης, βάζοντας άμεσα σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή του Έλληνα, είστε ο ορισμός του αδίστακτου θρησκόληπτου.

   • Καμία σχέση δεν έχει η μειοψηφία των ανεύθυνων ορθόδοξων με τους ψυχοπαθείς ακραίους ισλαμιστές που σκοτώνουν βλάσφημους αλλόθρησκους, με δικαιολογία το όνομα της θρησκείας τους. Οι λίγοι ανεύθυνοι ορθόδοξοι αδιαφορούν για τη ζωή των Ελλήνων πιστών, κυρίως ευάλωτων γιαγιάδων και παππούδων και άλλων ευπαθών ομάδων στη χώρα μας. Καμία σχέση δεν έχουν. Είναι χειρότεροι. Μήπως είστε πράκτορας κύριε;

    • Δεν σου επιτρέπω κύριε ,πράκτορας μπορεί να εισαι εσύ.Αναφερομαι μόνο για τον ιερό χώρο της εκκλησίας ,οπουδήποτε αλλού βεβαίως κ πρέπει να φοραμε μάσκες κ αυτό είναι μόνο η γνώμη μου ,δεν υποχρέωσα κανέναν να την ακολουθήσει μιλάω μόνο για τον εαυτό μου.Εσυ πάλι κάνε όπως νομίζεις .

    • έχουν μολυνθεί παπάδες, παπαδιές, ψάλτες, μοναχοί, αγιογράφοι, γαμπροί, νύφες κλπ. Επομένως, αφού δεν είμαστε πράκτορες αλλά ορθόδοξοι που σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και τη ζωή του, πρέπει να φοράμε όλοι μάσκες. Δεν είναι θέμα γνώμης, είναι θέμα τήρησης κανόνων της επιστημονικής κοινότητας σε καιρό πανδημίας.

  • «αλλα κιαλα» μάλλον είναι τα ελληνικά σας και, ίσως, τα επιχειρήματά σας. Δε φταίνε μόνο οι παπάδες και εσείς. Φταίνε όλοι οι ανεύθυνοι γενικότερα, που σε καιρό πανδημίας δεν τηρούν τα μέτρα και βάζουν σε θανάσιμο κίνδυνο τις γιαγιάδες και τους παππούδες (τις γιαγιάδες και τους παππούδες που φοράνε υπεύθυνα μάσκα για να προστατέψουν τους συνανθρώπους τους αλλά και τους ίδιους τους παπάδες). Άνται γηα ραι.

  • Είσαστε υποκριτές τον πολυτιμο εαυτό σας μόνο προστατεύεται ,κ όχι τον συνάνθρωπο όπως με κουτοπόνηρια λέτε .Αφού οι εμβολιασμενοι κ νοσούν κ μεταδίδουν .

 9. είναι το μυαλό. Διότι, χωρίς αυτό, ο άνθρωπος δεν θα γνώριζε την ύπαρξη του Δημιουργού του. Ας το χρησιμοποιήσουμε. Για να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία του συνανθρώπου μας. Τον οποίο πρέπει να αγαπούμε ως εαυτόν.
  Μακριά λοιπόν από φανατισμούς, προκαταλήψεις, μύθους. Αλλά και από επιθετικά ή υβριστικά σχόλια.

  • Αφού δεν πιστεύετε στην ύπαρξη του δημιουργού ,αν πιστεύατε ότι όλα τα διαφεντεύει ο θεός αυτός επιτρέπει η δεν επιτρέπει να πάθουμε κακό ,βέβαια κ θα τηρήσουμε το μέτρο με της μάσκες σε όλους τους χώρους ,αλλά μέσα στην εκκλησία να είναι προερετικο αυτή είναι η γνώμη μου.

   • Ο Θεος μας εδωσε ελευθερη επιλογη. Σου εδωσε το δωρο της ζωής και μυαλο για να την προστατευσεις. Αν εσυ δεν τιμας τη ζωη που σου εδωσε και δεν θες να την προστατευσεις, τοτε μη φορας μασκα. Αυτο ομως σημαινει οτι δεν σεβεσαι τω δωρο Του. Τη ζωη σου και τη ζωη των αδελφων σου.

 10. Χρόνια Πολλά σε όλους και όσες εορτάζουν!Διαπιστώνω εδώ και καιρό αντιπάθειες και μίσος από ομάδα συνανθρώπων μας προς ιερείς και πιστούς οι οποίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν εκκλησία.Ειναι πολύ απλό,εάν δεν αγαπάς το Χριστό,μείνε σπίτι στην μιζέρια και τον εαυτό σου!Οι Άγιοι δεν μολύνουν,μάλιστα αναβλύζουν μύρο και θεία αρώματα!Δυστυχώς ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στους πιστούς και πολλοί εξαφανίστηκαν τάχα για τον ιό,όχι από έλλειψη πίστεως.Ο Χριστός Αγάπη Εστί!Ψάξτε την ειρήνη μέσα σας και μετά στους άλλους!

  • Διαπιστώνουμε εδώ και καιρό την κουτοπονηριά μερικών επικίνδυνων πολιτών

   Όπως βλέπετε και εσείς, οι περισσότεροι πιστοί έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, σεβόμενοι τη ζωή των συνανθρώπων τους, του κλήρου και της δημόσιας υγείας. Συνεχίζουν και πηγαίνουν στην εκκλησία, φορώντας όμως μάσκα και τηρώντας τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί λόγω πανδημίας. Αγαπούν και τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Όποιος δε φοράει μάσκα λοιπόν, υπεραγαπά τον εαυτό του, αδιαφορεί για τη ζωή οποιουδήποτε άλλου και για τον λόγο του θεού για σεβασμό προς τη ζωή (αφού η μάσκα προστατεύει τους γύρω και όχι τόσο αυτόν που τη φοράει). Όταν δύσοσμα αναβλύζουν η ανηθικότητα, η έλλειψη ντροπής, ο εγωισμός κλπ. από μερικούς ανεύθυνους, η αντιπάθεια προς αυτούς είναι δικαιολογημένη και η κριτική απαραίτητη (έτσι μόνο θα σωθούν οι ζωές των Ελλήνων). Και οι ακραίοι αλλόθρησκοι (ακραίοι ιεχωβάδες, μουσουλμάνοι και εβραίοι) τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν με εσάς για να μη φοράνε μάσκα – πρέπει η περηφάνια για τους ομοϊδεάτες σας να αναβλύζει από μέσα σας.

   • Μεγάλες κουβέντες κ ανούσιες βλάσφημοι κ προσβλητικοι μεσαίωνας η καραμέλα του χλιαρου χριστιανού κ από εσάς αναβλύζει ξεκάθαρα η απιστία .

    • αναβλύζουν τα επιχειρήματά σας. Το «άντε γεια ρε» ξεχάσατε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ