Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Υποναύαρχος Φενέκος στο MEGA : Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες όλο...

Υποναύαρχος Φενέκος στο MEGA : Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο | «Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις | Μονομαχία στο Αιγαίο με drones

4
1112

Oruc Reis : Θρίλερ με την πορεία του – Πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Συνεχίζει η Τουρκία, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο νωρίτερα σήμερα βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στο Καστελλόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Oruc Reis : Θρίλερ με την πορεία του – Πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Συνεχίζει η Τουρκία, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο νωρίτερα σήμερα βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στο Καστελλόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελλόριζου.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis, στις 15.10

Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά, από το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Υποναύαρχος Φενέκος στο MEGA : Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βάλει  η πορεία του Oruc Reis, το οποίο πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, διατηρώντας αμείωτη την τουρκική προκλητικότητα.

Υποναύαρχος Φενέκος στο MEGA : Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βάλει  η πορεία του Oruc Reis, το οποίο πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, διατηρώντας αμείωτη την τουρκική προκλητικότητα.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέλυσε την χθεσινή ομιλία του Ερντογάν αλλά και το tweet του υπουργού Μεταφορών με χάρτη ερευνών που είδε το φως της δημοσιότητας και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1982.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο το Oruc Reis έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής πια δεν έχει μεγάλη σημασία το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis καθώς η Τουρκία παρανομεί από τη στιγμή της έκδοσης της Navtex.

«Βέβαια αν αποδειχθεί ότι εντός της υφαλοκρυπίδας, που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά δεν είναι οριοθετημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό αέριο προφανώς η πρόκληση πάει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν δικαιώνεται η Τουρκία γιατί μετά από δικαστική επίλυση του θέματος, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα είναι να κατοχυρώσει τις θέσεις της» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Σε ετοιμότητα τα ελληνικά πλοία

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε από την μεριά του ότι τα ελληνικά πλοία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα αλλά όχι στην ανάπτυξη που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης εκτιμά ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τόσο το φυσικό αέριο. «Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος» τόνισε ο κ. Πολίτης και συμπλήρωσε «Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής του Μακρόν και δοκιμάζει και τα όρια της Μέρκελ.

Όποια και να είναι τα εμπορικά συμφέροντα των Γερμανών, η συνοχή της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό θέμα από τις εμπορικές επενδύσεις. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Στο Αιγαίο έχουμε πλεονέκτημα».

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε αντίθετα η δημοσιογράφος των Παραπολιτικών Χριστίνα Πολίτη η οποία θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. «Μέχρι τις αμερικανικές εκλογές δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πάρει τηλέφωνο να πιέσει τον Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει καθυστερήσεις και η Άγκυρα δεν υπολογίζει την Μέρκελ. Είναι σε κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και ανησυχούν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κορύφωση της προκλητικότητας των Τούρκων».

Όσον αφορά την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο κ. Φενέκος θεωρεί ότι η Τουρκία αν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο θα το είχε ήδη κάνει. «Είναι επιφυλακτική η Τουρκία. Φοβάται την επιχειρησιακή ικανότητα των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει πόλεμο. Πιέζει για να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Υφαντής τόνισε ότι: «Έχει υπάρξει απόφαση που σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στο Καστελλόριζο. Αυτό που με ανησυχεί είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία συνεχίσει προς τα δυτικά και παραβιάσει την οριοθετημένη ζώνη. Τότε θα είμαστε πολύ κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτή για μας είναι η κόκκινη γραμμή».

Ελλάδα – Τουρκία : Μονομαχία στο Αιγαίο με drones

Η Τουρκία ποντάρει πολλά στην ενεργοποίηση των ιπτάμενων κατασκόπων και χρησιμοποιεί πολλά κόλπα προκειμένου να «εισβάλει» από αέρος στον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται με συστήματα εδάφους που «τυφλώνουν» τους τουρκικούς… υπερκατάσκοπους

Ελλάδα – Τουρκία : Μονομαχία στο Αιγαίο με drones

Ενας πόλεμος από το… μέλλον, μια κρυφή μάχη «αναίμακτης» επικράτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο. Πρόκειται για τον «πόλεμο των drones», των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτουν και οι δύο χώρες.

Και δεν είναι τα… παιχνίδια που βλέπουμε να κυκλοφορούν πολλές φορές, αλλά για ισχυρά όπλα κατασκοπείας που μπορούν να μετατραπούν ακόμη και σε φονικές μηχανές.

Οι κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγχουν τα σύνορα, αλλά και να κάνουν και αποστολές όπως η πρόσφατη στο Καστελλόριζο.

Εκεί όπου στις 26 Σεπτεμβρίου τουρκικό drone φαίνεται να έριξε μπαλόνια με κόκκινη μπογιά πάνω στην ελληνική σημαία ενώ έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια.

Επρόκειτο για μια «επίθεση» η οποία έγινε στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου στον οποίο δείχνουν να ποντάρουν πολύ οι γείτονες.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε κι έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, η παρουσία drones πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η τουρκική πλευρά δείχνει έτοιμη να αναβαθμίσει τον «ψηφιακό πόλεμο» με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με… παράτολμες αποστολές.

Ειδικά τώρα που το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε σε νέες συλλήψεις στρατιωτικών και η πολεμική αεροπορία έχει έλλειψη από έμπειρους πιλότους.

Ομως, και η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται με drones τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και με συστήματα εδάφους που «τυφλώνουν» τους… υπερκατάσκοπους της Τουρκίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η τουρκική πλευρά ποντάρει πολλά στην ενεργοποίηση των ιπτάμενων κατασκόπων και χρησιμοποιεί πολλά κόλπα προκειμένου να «εισβάλει» από αέρος στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ενας τέτοιος τρόπος είναι η χρησιμοποίηση αλιευτικών σκαφών που ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα. Οι Τούρκοι επιστρατεύουν μικρά ή μεσαία UAVs, όπως είναι η σωστότερη ονομασία για τους «ιπτάμενους κατασκόπους», τα μεταφέρουν με τα ψαράδικα και με «βάση» τα διεθνή χωρικά ύδατα τα ρίχνουν στη μάχη του Αιγαίου.

Οι ίδιοι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται σε περιοχές όπου μπορούν να φωτογραφίζουν κινήσεις στα νησιά, καταγράφουν σημεία που τους ενδιαφέρουν στρατιωτικά και γενικώς επιχειρούν να αναδείξουν μια κυριαρχία στο Αιγαίο.

Μάλιστα, στην κρίση στον Εβρο, οι πληροφορίες λένε ότι παίχτηκε ένας πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών UAVs, παρά το γεγονός ότι τα δεύτερα υπερτερούν σε τεχνολογία.

Το Πεντάγωνο ενίσχυσε την άμυνα στα σύνορα με drones και θερμικές κάμερες που ελέγχουν τα πάντα, ακόμη και τις πτήσεις που επιχειρούν τουρκικά αεροσκάφη.

Η περίπτωση του Καστελλόριζου, με την προσβολή της ελληνικής σημαίας, έβαλε σε σκέψεις τις ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί πολλές φορές οι αποστολές αεροσκαφών από την Τουρκία μπορούν να γίνουν απρόβλεπτα, με σκοπό να «προσβάλλουν» κυρίως την ψυχολογία.

Αλλωστε, η φωτογράφιση και καταγραφή στοιχείων στο ελληνικό έδαφος δεν σημαίνει ότι μαθαίνει η Τουρκία κρατικά μυστικά.

Αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο προσπαθεί να «μάθει» τις κινήσεις των Τούρκων στον τομέα αυτό ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.

Ο στόχος της Ελλάδας

H Ελλάδα ετοιμάζεται να αναπτύξει στόλο με 7 αρχικά και άλλα 8 στη συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Θα αποκτηθούν από το Ισραήλ με leasing και για το θέμα αυτό υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικές συζητήσεις.

Πρόκειται για UAVs τύπου Heron, που είναι τελευταίας τεχνολογίας και θα έχουν την έδρα τους στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σκύρο.

Σε πρώτη φάση θα έρθουν 3 Heron και στη συνέχεια άλλα 4 τα οποία καθυστέρησαν λόγω του lockdown στο Ισραήλ.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ.

Ισραηλινοί ειδικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για να δουν τη βάση στη Σκύρο αλλά και για να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων και είναι ειδικά για την επιτήρηση των συνόρων αλλά και για αποστολές που συνδέονται με έρευνα – διάσωση και διαχείριση καταστροφών.

Διαθέτουν ραντάρ θαλάσσης και έναν οπτικό – ηλεκτρικό αισθητήρα για να μπορούν να πετάξουν και τη νύχτα.

Επίσης διαθέτουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να συνδέονται με δορυφόρο και μπορούν να χρησιμοποιούν και οπλικά συστήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη 15 UAVs. Σε 8 υπολογίζονται τα γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sperwere του Στρατού Ξηράς. Εξι UAVs διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα ελληνικής κατασκευής Πήγασος ΙΙ Block 1, έχοντας ως βάση τους από τον Αύγουστο του 2017 την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Αλλα 4 ίδιου τύπου είναι δε υπό κατασκευή και θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Πέρυσι παρουσιάστηκε στη Λάρισα και το αμερικανικό drone MQ-9 Guardian της εταιρείας General Atomics Aeronautical System, το οποίο μπορεί να πετά για 40 ώρες συνεχόμενα.

Η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει δική της παραγωγή UAVs. Χρησιμοποιεί ήδη μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία.

Εκτιμάται ότι διαθέτει ένα στόλο από 100 τύπου Anka αλλά και ορισμένα οπλισμένα τύπου Bayraktar.

Πέρυσι η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία ΤΑΙ – Turkish Aerospace Industries παρουσίασε το αεροσκάφος Aksungur που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρόλους αναγνώρισης, επιτήρησης και προσβολής χερσαίων στόχων.

H Τουρκία διαθέτει επίσης έναν στόλο UAV που έχουν ονομαστεί «kamikaze drone γιατί ακριβώς πηγαίνουν στον στόχο και εκρήγνυνται.

Λέγεται ότι αυτά τα αεροσκάφη ήταν που άλλαξαν τις ισορροπίες στη Λιβύη επιτιθέμενα στα στρατεύματα του στρατηγού Χαφτάρ.

H Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ, που κατασκεύασε drones δεύτερης γενιάς, δηλαδή drones που εκτός από το να καταγράφουν πληροφορίες, μπορούν να σκοτώσουν.

Στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα, τονίζουν πάντως ότι μπορεί τα drones να είναι ιδανικά για τον υβριδικό πόλεμο που θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο, όμως, αυτός δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι απροστάτευτη.

Αφενός γιατί τα drones είναι ευάλωτα σε περιόδους πολεμικής σύρραξης και μπορούν να καταρριφθούν σχετικά εύκολα.

Και αφετέρου διότι υπάρχουν στο έδαφος ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να μπλοκάρουν, να καταρρίψουν ή απλά να «τυφλώσουν» τους κατασκόπους του εχθρού.

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

    • Σε λίγο καιρό θα το φυσάνε κ δεν θα κρυώνει ,δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην Μικρά Ασία μέχρι να διαλύσει αυτό το έθνος που για να φτιαχτεί έκλαψαν πολλές μάνες που τους άρπαζαν τα παιδιά τους για να φτιάξουν γενίτσαρους στρατό δηλαδή ,κ χαρέμια για αναπαραγωγή κ να ικανοποιούν τις ορέξεις τους οι ηγεμόνες κ οι Σουλτάνοι .Κ έχουν το θράσος να αναφέρονται συνεχώς στον Θεό ,ποιος θεός θα ευλογούσε ένα τέτοιο έθνος; Έφτασε το τέλος για αυτή την χώρα κ λυπαμε μόνο αυτούς που έχουν καλή προαίρεση, αλλά όπως γράφει ο Άγιος της εποχής μας ο Άγιος Παισιος το ένα τρίτο θα σωθει,άλλοι θα σκοτωθούν κ άλλοι πάνε από εκεί που ήρθαν στην Μογγολία τους .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ