«Oι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν για μια άσκηση αλεξιπτωτιστών που έγινε στην Κω» | Β. Χατζηβασιλείου: «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται»

14
2266

Η «ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

Διάβασα σε ηλεκτρονική στήλη στην iefimerida,gr της 4-10-2020 ότι οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν για μια άσκηση αλεξιπτωτιστών που έγινε στην Κω, επιμένοντας να εφαρμοστεί η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και ειδικά για εμάς ζητούν την εφαρμογή της διάταξης περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων, που προβλέπει η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, στην οποία όμως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν υπήρξε συμβαλλόμενο μέρος, συνεπώς τα όσα περί αποστρατικοποίησης αναγράφονται στη Συνθήκη είναι ένα ζήτημα που δεν την αφορά. Ισχύει, λοιπόν,  γι’ αυτήν ο νομικός όρος: res inter alios acta δηλ. κάτι που συμφωνείται μεταξύ συμβαλλομένων, δεν βλάπτει ούτε ωφελεί άλλους.

Η πρόβλεψη για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947  έγινε με αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Αλλά η έννοια της αποστρατικοποίησης έχασε κάθε λόγο ύπαρξής της με την ίδρυση του ΝΑΤΟ  και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Ελλάδα, μάλιστα, μετά την εισβολή και την κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία εφάρμοσε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει το δικαίωμα της άσκησης νόμιμης άμυνας για κάθε κράτος σε περίπτωση που δέχεται απειλή από άλλο κράτος. Από το 1974 η Τουρκία απειλητικά κινούμενη ανέπτυξε τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, γεγονός που οδήγησε και την Ελλάδα στη στρατικοποίηση των νησιών της. Για την Ελλάδα, λοιπόν, «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται».

Σε τι επιμένει σήμερα η Τουρκία; Στην αποστρατικοποίηση, έστω και μερική, των νησιών του Αιγαίου, αποσκοπώντας ουσιαστικά στην καταστροφή των ικανοτήτων άμυνας των ελληνικών νησιών έναντι της τουρκικής πολεμικής μηχανής στο σύνολό της. Δηλαδή, στη μετατροπή τους σε ομήρους της Τουρκίας και εν τέλει στην καθυπόταξη της Ελλάδας. Για μας τους Έλληνες η λειτουργία ολόκληρης της γραμμής των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελλόριζου, ως ενιαίου χώρου μάχης, είναι θεμελιώδες στοιχείο για την αποτροπή κάθε Τουρκικής απειλής.

Το Αιγαίο μπορούμε να το υπερασπιστούμε μόνο ως ολότητα και όχι ως ξεκομμένα νησιά, απομονωμένα μεταξύ τους. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα κατάλληλα όπλα και  τις σύγχρονες  ναυτικές δυνάμεις,  που να μπορούν να ασκήσουν την αναγκαία προβολή ισχύος σε όλο το εύρος του Αιγαίου. Χωρίς αυτές τις ικανότητες, η Τουρκία μπορεί να μας προκαλέσει ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο με τους όρους της στο Καστελλόριζο, επιβάλλοντας στη συνέχεια τις θέσεις της.

. Οι Τούρκοι, όπως έγραψα και άλλοτε, μόνο τη δύναμη των όπλων στα χέρια των Ελλήνων υπολογίζουν. Κάποτε έτρεμαν τους  πυρπολητές Μιαούλη και  Κανάρη και τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που με τον στόλο τους όργωναν το Αιγαίο. Θα θυμηθώ τα προφητικά λόγια  που έγραψε πριν από εκατό πενήντα χρόνια ο Βαυαρός Καθηγητής και θερμός λάτρης της Κω Ludwig Ross, μετά τη διαπίστωση που έκανε ο ίδιος πως ο Κανάρης εξακολουθούσε στο Αιγαίο να είναι το φόβητρο των Τούρκων και ότι «οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία σε μια θαλασσινή αναμέτρηση θα διατηρήσει την υπεροχή της». Και αυτή τη δυναμική παρουσία οφείλουμε πάντα να έχουμε εξασφαλισμένη.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι ακριβώς όπως τα λέτε είναι κύριε Χατζηβασιλείου, αλλά δυστυχώς πολλοί συμπατριώτες μας νομίζουν ότι με το να κρατήσουμε μια ουδέτερη ή ακόμα υποχωρητική στάση θα μας απαλλάξει ως για μαγείας από τις επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας. Η λογική ότι είμαστε μικροί και πάντα πρέπει να υποχωρούμε στους μεγάλους κάποτε θα πρέπει να σταματήσει.

  2. Ρε Μογγόλοι εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε μέσα στην χώρα μας; Κοντεύει ο καιρός που θα πάτε στην Μογγολία σας να γλυτώσει η ανθρωπότητα .

  3. Ας προσέχουμε μην την πάθουμε όπως την Κύπρο μας. Περίπου τα ίδια έλεγαν και τότε από το 1957 και η χουντάρα έβγαλε την μεραρχία τον Δεκέμβριο του 1967 και όλοι ξέρουμε τι έγινε το 1974.

  4. ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΙΛΗ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΕΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

  5. ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΜΕ, ΑΡΚΕΤΑ.ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο Κ ΦΛΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΟΙ ΚΟΙΛΙΑ ΣΑΣ.

  6. Άριστο και ωφέλιμο να διαβαστεί και να εμπεδωθεί από όλους μας! Συγχαρητήρια κύριε Χατζηβασιλείου.

  7. Τσιπρας:δεν υπαρχουν θαλασσια συνορα….
    -Συμφωνια Πρεσπων.Ντοπιος βουλευτης:υποστηριζει συμφωνια με τους Τουρκους(ιδια με των Πρεσπων)..
    Κουλης:μεσω ΥΠΕΞ ΙΣΤΟΡΙΚΗ η Συμφωνια των Πρεσπων…(επισκεψη Πομπεο)
    το τουρκικο ερευνητικο σκαφος 1 (ενα)μηνα στα Ελληνικα υδατα…
    παμε για διαβουλευσεις με τους Τουρκους…
    Ελλαδα γεια σου!!!
    Υ.Γ.κ.Χατζηβασιλειου σας ευχαριστω για την προσπαθεια που κανετε μηπως και ξυπνησουν καποιοι..

  8. Πάγκαλος :»Την σημαία απ τα Ίμια την πήρε ο αέρας.»…θελει η …τάνα να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά της.. μιλάνε όλοι, μιλάνε και τα πράσινα άλογα..οι πράσινες στάχτες, που πέρσι είπαν και για τον Κοτσυφά, ότι καλά τον φάγανε..ο τοπικός υπέρμαχος του ‘ μαζί τα φάγαμε..’ και του δόγματος τυροπιτά…ο κριτής των πάντων… εκεί στο 6% για πάντα…να διαβάζεις το ‘τέρας και γω ‘ και να καταβροχθίζεις με φούχτες τα ζολόφτ…στα λαγούμια είναι ο δικός σου με κλωτσιές.. διωγμένος.

  9. Πείτε στους Τούρκους πως στο χάρτη ειναι εικονική η παρουσία τους σε λίγο καιρό θα σβήσουν απο το χάρτη παντελώς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ