ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Κω | Α. Μαρκόγλου: 3,3 εκ. ψυχές μαρτύρησαν 1,5 εκ πρόσφυγες στην Ελλάδα και αρκετές χιλιάδες στον υπόλοιπο κόσμο

5
1840

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα επισημότητα τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής και της γενοκτονίας των Ελλήνων της μικράς Ασίας σήμερα στην Κω, με Δοξολογία που έγινε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένου από τον π. Κωνσταντίνο και τον π. Αναστάσιο, στον παλιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Αρρεναγωγείου

Παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, του Επάρχου Γ. Καμπανή, του Προέδρου του Δημ. συμβουλίου Γ. Καλλούδη, του Αντιδημάρχου Π. Αβρίθη, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχου Γ. Μανουρά , του Ιμάμη Κω κ. Δαμάδογλου, του Λιμενάρχη Ι. Καρατζιούνη, της Διοικητού του 5ου ΣΑ Κω Διονυσίας Ζούπη, εκπροσώπων των λοιπών ένστολων αρχών και φορέων, του Μ. Καζαμία από τον Σύλλογο παλαιών πολεμιστών, μελών του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων Κω, της Προέδρου του ΒΑΚΟΥΦ Κω Ε. Κοτζαογλάν κ.α.

Ο καθηγητής και ιστορικός ερευνητής Αλέκος Μαρκόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «ο Ηρόδοτος», μίλησε για τη θλιβερή αυτή επέτειο με την συμπλήρωση 98χρόνων από τις 14 Σεπτεμβρίου 1922, επέτειο της Μικρασιατική Καταστροφής.

Η καταστροφή της Σμύρνης που έγινε μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά κυρίως στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ιωνική γη.

Πριν την Μικρασιατική καταστροφή οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υπολογίζονταν σε 5,5 εκατομμύρια. Περίπου 3,3 εκ. ψυχές μαρτύρησαν, ενώ οι πρόσφυγες που δέχτηκε η Ελλάδα ήταν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έφυγαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο των ηρώων.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποτέ ξανά μην τους αφήσουμε να κάνουν τα ίδια ,το παίζουν δήθεν πολιτισμένοι αλλά δεν μπορούν με τίποτα να κρύψουν την καταγωγή αλλά κ τα φιλοπολεμικα τουςαισθηματα ,όπως κ το μίσος τους προς τους Έλληνες ,τόσα χρόνια τρώγονται με εμάς θέλουν να αφανίσουν την Ελλάδα ζηλεύουν κ κλέβουν κάθε τι Ελληνικό την ιστορία μας την θρησκεία μας ,πήραν κομμάτια από την παλαιά κ την Καινή διαθήκη κ έφτιαξε ο Μωάμεθ την σαρκολατρικη δαιμονική τους θρησκεία ,όταν όλα τα κράτη της γης ζούσαν σε σπηλιές οι Έλληνες είχαν σπίτια .Όλες οι επιστήμες από την Ελλάδα ξεκίνησαν είναι λοιπόν το φως του κόσμου ,κ τα μάτια όλων είναι πάνω μας .Όλοι θέλουν να αρπάξουν από ένα κομματάκι Σκοπιανοί Βούλγαροι Αλβανοί τι να πει κανείς για τους Αλβανούς εδώ τρώνε κ πίνουν κ κ τον Μογγολο υπερασπίζονται ,τώρα όμως ήρθε η ώρα που θα δοξαστει η Ελλάδα.Αυτα δεν είναι δικά μου λόγια τα έγραψε ο Άγιος Παισιος .

  2. Στα σχολεία του ελληνικού κράτους προβλέπεται ημέρα μνήμης για τους Εβραίους που εξολόθρευσαν οι Γερμανοί, για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν προβλέπεται.
    Ο εχθρός εντός των πυλών είναι πιο επικίνδυνος!

  3. Όλα καλά και ωραία αλλά για τους Βορειοηπειρώτες που ακόμα και τώρα κρατάνε τον ελληνισμό και την ορθοδοξία σ ένα κράτος,που έγινε κράτος επειδή έπρεπε να γίνει με συμφωνία των μεγάλων κρατών,και έστελνε εξορία η ακόμα χειρότερα φυλακή όσους έλεγαν είναι Έλληνες τίποτα. Απλά τους λέτε Αλβανούς . Δε μάθατε ακόμα να ξεχωρίσετε βορειοηπειρώτες από Αλβανούς που κι εδω γεννημένοι να είναι πάλι καλά ελληνικά δε μιλάνε μιας καξ σπίτι τους μιλάνε αλβανικά.

  4. Όσο και αν προσπαθούν να μας αφανίσουν ο ελληνισμός πάντα επιβιώνει και επιτέλους σας έθνος ξυπνάμε. Ποτέ δεν ξεχνάμε τα ματωμένα χώματα της Ιονίας του Πόντου, της Καππαδοκίας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ