ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλούς προσκυνητές & αμέτρητες φανουρόπιτες ο εορτασμός του Αγίου Φανουρίου στο Μαστιχάρι | κ. Ναθαναήλ: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να γνωρίζει τον Άγιο Φανούριο & να μην του έχει ζητήσει κάτι

20
2537
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με την προσέλευση πάρα πολλών πιστών πραγματοποιήθηκε απόψε ο αρχιερατικός εσπερινός στο ιερό εξωκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στο Μαστιχάρι.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος πλαισιωνόταν  από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο και τους ιερείς: π. Νικόλαο, π. Ηλία, π. Αντώνιο και π. Κωνσταντίνο.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Η. Σαράγια.

Με διαφορετικό τρόπο εορτασμού φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών και των απαγορεύσεων. Οι πιστοί με μάσκες εντός και εκτός ναού, γέμισαν το εσωτερικό του ναού με τις φανουρόπιτες που έφεραν προς τιμήν του Αγίου.

Σε όλους ήταν αισθητό το κενό από το άλλοτε γεμάτο κέφι πανηγύρι που ακολουθούσε αμέσως μετά συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου απ’ όλο το νησί έως αργά ελπίζοντας να είναι η πρώτη και τελευταία χρονιά της μη πραγματοποίησής του.

Στον βίο και τα θαύματα του Αγίου Φανουρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος.

Βιογραφία
Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ».Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του. Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν: να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα· να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή· να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης· να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια· να είναι κλεισμένος στη φυλακή· να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα· να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες· να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται· να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής· να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο· να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους· να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του.Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Φανουρίου είναι το εξιστορούμενο στη συνέχεια. Τα χρόνια εκείνα εξουσίαζαν την Κρήτη οι Ενετοί, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την παρουσία Ορθοδόξου Αρχιερέως στη μεγαλόνησο. Τέσσερεις άνδρες για να λάβουν τη χειροτονία ταξίδευσαν από την Κρήτη στην Κορώνη της Πελοποννήσου και κατά την επιστροφή αιχμαλωτίστηκαν από τους Αγαρηνούς, οι οποίοι φόνευσαν τον ένα και τους άλλους τρεις μετέφεραν στα Παλάτια (Μίλητο).

Όταν ο πνευματικός τους πατήρ, ονόματι Ιωνάς, πληροφορήθηκε το γεγονός, ταξίδεψε μέχρι τη Ρόδο και εκεί διαπραγματεύθηκε την απελευθέρωσή τους με τον άρχοντα Γεώργιο Πετρανή, ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με τους τούρκους των Παλατίων. Λόγω όμως πολεμικών αναταραχών στην περιοχή η προσπάθεια να αφεθούν ελεύθεροι έγινε δυσχερέστερη. Ο Ιωνάς, κατά την εκκλησιαστική συνήθεια, επισκέφθηκε τον μακάριο Νείλο και εκείνος του έκανε λόγο για τον Άγιο Φανούριο και τα θαύματά του, προτρέποντάς τον να επικαλεστεί την αντίληψη και βοήθειά του για το πρόβλημα που τον απασχολούσε. Πράγματι ο πνευματικός έπραξε όπως τον προέτρεψε ο Μητροπολίτης και μετά μερικές μέρες έφθασε μήνυμα από τα Παλάτια ότι οι εξελίξεις ήταν θετικές. Οι αιχμάλωτοι Ιερείς με θαυμαστό τρόπο αφέθηκαν ελεύθεροι και ο πνευματικός τους πατήρ Ιωνάς από ευγνωμοσύνη προς τον Μεγαλομάρτυρα, επιστρέφοντας, μετέφερε στην Κρήτη αντίγραφο της Εικόνας του και τελούσε έκτοτε πανηγυρικά τη μνήμη του.

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται μνεία της μητέρας του, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο.

Σημείωση: Η αναφορά στο Νέο Λειμωνάριο ότι η εικόνα του Αγίου βρέθηκε το 1500 μ.Χ., είναι μάλλον λανθασμένη, διότι ο επίσκοπος Ρόδου Νείλος έζησε τον 14ο αιώνα μ.Χ.

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. πού είναι οι μάσκες, η υπευθυνότητα, η αγάπη και ο σεβασμός προς τη ζωή του συνανθρώπου μας;

  • Είδαμε την υπευθυνότητα των επίσημων επιστημόνων του ελληνικού κράτους που έσκυψαν κ……λο, μπροστά στην Tui, μαζί με τους υπεύθυνους πολιτικούς μας…την υπευθυνότητα των, Τσιόδρα, Σύψα, Χατζή, με τις «κωλοτούμπες » τους και όλα αυτά καταγεγραμμένα στις κάμερες…Είδαμε την υπευθυνότητά σου εσένα σχολιαστή, που καταπίνεις αμάσητα όσα σου προσφέρει η » δημοκρατική» αυτή Κυβέρνηση που ορθός λέγεται «Νέα Δημοκρατία γιατί όντως έχει κάτι το Νέο αυτού του είδους η Δημοκρατία, είναι λίγο χειρότερη από την δικτατορία. Λέμε τον Ερντογάν ότι ελέγχει τον Τύπο στην Τουρκία. Που ακούστηκε στην Ελλάδα να » κατεβαίνει» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση γιατί έχει αντίθετη άποψη από τα κυβερνητικά φερέφωνα;;; που είναι η ελευθερία του λόγου;;; Υπευθυνότητα και να μην πω….Ασε φίλε ή φίλη ότι και αν είσαι.. συνομωσία είναι οι καταγεγραμμένες δηλώσεις των ανωτέρω που φαίνεται ολοφάνερα ότι όταν άλλαξαν τα όσα λένε ότι γίνεται καθαρή ανάγνωση on camera;;;;;

 2. Δέσποτα γιατί οι πνευματικοί τής Μητροπόλεως δεν έρχονται καί στα χωριά μας γέροι γριές που να γυρίζουν με τα μέτρα της πανδημίας

 3. Και εγώ ετοίμασα!
  Ζήτησα να μου φανερώσει λεφτά και sexy γκόμενες!
  Eleoc πιστεύετε ότι μία πίτα θα πείσει τον μάγο της φυλής σας να ξεπεράσετε το Αλτσχάιμερ…

   • Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι αφελής, υποκριτής και κουτοπόνηρος, να πιστεύω πως υπάρχουν Άγιοι με ιατρική ειδικότητα. Άλλος για την μνήμη άλλος για τα μάτια άλλος για το χέρι και άλλος για τη θάλασσα. Οι οποίοι όχι μόνο κατά εσάς υφίστανται αλλά θέλουν και μπαξισι τάματα, ευρώ,πίτες, φιλιά και κτερίσματα ώστε να πιάσει το μαγικό που εξειδικεύονται. Εσείς που προσκυνάτε εικόνες, ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης δεν είστε κάτι περισσότερο από ειδωλολάτρες που χρειάζεστε το θαύμα για να εξαργυρώσετε την πίστη σας.

    • Είσαι υποκριτής και κουτοπόνηρος γιατί κρύβεσαι αγαπητέ ή αγαπητή ΧΟΥΙΤΙΑ… Γράψε επώνυμα με το κανονικό ονοματεπώνυμό σου…Και μόνο αυτό φτάνει για μένα…Και φυσικά σεβαστές οι απόψεις σου πάντοτε..

  • Και κηρύττουν,κραδενοντας κοφτερή και απαστράπτουσα χαντζάρα… καλύτερα φανουρόπιτα αριστεροσυμμορίτη…παρά πιλάφ παϊλντί..

   • Υπάρχουν και χειρότερα δε λέω. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να φιλάμε ακρωτηριασμένα κεφάλια. Ώπα για μια στιγμή…. το κάνουμε…ευλογησον την τίμια καρα… Το επίπεδο της εκκλησίας είναι αντίστοιχο του εκάστοτε λαού της.

    • Μιλάς για σκήνωμα, ξεχνάς τις γενοκτονίες, όπως και τις τιμωρίες, όπως ορίζει η προηγμένη θρησκεία, κάτι λιθοβολισμούς για μοιχεία, κόψιμο χεριού για κλοπή,βιασμό ομαδικό για αίτηση διαζυγίου, στέρηση ελευθερίας ανηλικων..πρόωρες αγοραπωλησίες ανηλίκων, αναγκαστικό λογοδόσημο απ το δημοτικό.. που να φτάσουμε τέτοια πρόοδο με την ταπεινή φανουρόπιτα…

 4. Άθρησκος ή Θρησκευόμενος ( ή αν προτιμάτε άθεος ή ένθεος) αν δεν κατανοήσεις ή εστω παρακολουθήσεις την ΘΡΗΣΚΕΙΑ δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις τι θα πει ΜΥΣΤΗΡΙΟ και συνάμα δεν θα μπορείς να αντιληφθεις και να γνωρίσεις την ΤΕΧΝΗ, οποιασδήποτε μορφης.

  Γι’ αυτό μην κατηγορείτε και αρνείστε να γνωρισέτε την θρησκεία, διότι είναι ένα από τα κλειδιά που θα σας κάνει να κατανοήσετε τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε από Θεό αλλά εξελίχθηκε από τον άνθρωπο, από την τέχνη του.

  • αρκεί να μην ενοχλεί τον άλλον. Αν το ότι ο κόσμος είναι μερικών χιλιάδων χρόνων, προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα (και η βρώμικη Εύα, υπεύθυνη για τα δεινά του κόσμου, προέρχεται από τα πλευρά του Αδάμ) ή δεν υπήρξαν ποτέ δεινόσαυροι κλπ, βοηθούν κάποιους να κατανοήσουν το μυστήριο της ζωής και να γίνουν κριτικοί τέχνης, κανένα πρόβλημα. Να αφήνει σε ησυχία όμως τον άλλον. Δεν είμαστε Ιεχωβάδες.

 5. Εμεις φταιμε που σας εχουμε σας ταιζουμε και σας ανεχομαστε.Δεν ντρεπεστε λιγο να μιλατε ετσι.Παλιο αντιχριστοι τουρκοσποροι.

  • Όχι δα και Τουρκόσπορος, εμείς στα μέρη μου του σφάξαμε όταν έπρεπε, εσείς ακόμα τους λούζεστε στον Κερμετέ… Άλλοι είναι οι νεοθωμανοί 73 ετών Έλληνες…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ