ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα η εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου | Η λιτανεία και το Τρισάγιο στον μακαριστό Ναθαναήλ

0
654
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Η εορτή και η λιτανεία της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας ο αεικίνητος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ναθαναήλ, στην γυναικεία Ιερά Μονή, όπου ο χρόνος σταματάει και ο επιβλητικός τρούλος του Αγίου Νεκταρίου, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα δύο  Ιερά Παρεκκλήσια.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκτάριου, χτίστηκε το 1968 και εγκαινιάσθηκε στις 22 Αυγούστου του 1971, γιορτάζει δε στις 9 Νοεμβρίου. Εκεί παράλληλα ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’ Δίκαιο και το γυναικείο ησυχαστήριο.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου κατασκευάστηκε το 1981 -1982 και βρίσκεται εντός του αυλόγυρου της Μοναστηριακής γυναικείας κοινότητας,

γιορτάζει δε, στις 28 Ιουλίου. Ο τρίτος Ναΐσκος, είναι αφιερωμένος ως Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ευρίσκεται ανάμεσα στις δυο άλλες Εκκλησίες και κατασκευάστηκε από το 1992-1993.

Το περίγραμμα των καμπαναριών, μαζί με τους γλυκούς ήχους της Κυριακάτικης καμπάνας, ξεχωρίζει, αγέρωχο και επιβλητικό.

Η Μοναστηριακή γαλήνια ατμόσφαιρα, είναι διάχυτη παντού, ενώ οι πολυπληθείς προσκυνητές, βιώνουν στιγμές προσευχής, ψυχικού μεγαλείου και ευλογημένης ημέρας, για Κυριακάτικη ανάπαυλα, αφού η ροή του χρόνου εδώ μοιάζει αργή και αλλοτινή.

Η ζωή στα κελιά των ολίγων αφιερωμένων μοναχών, που ξεχωρίζουν σαν λευκή πινελιά στο πλούσιο πράσινο, κυλάει με αργούς, ήρεμους ρυθμούς, με Χριστιανική αγάπη, αλληλεγγύη, περισυλλογή, προσευχή, νηστεία, αγρυπνία, υπακοή, ταπείνωση και συγχώρηση.

Οι πιστοί, τυλιγμένοι με την πρωινή δροσιά, αν και ζεστός ο Ιούλιος, ανάβουν τα κεράκια που οι φλογίτσες τους τρεμοσβήνουν στην Εικόνα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, που βρίσκεται στο προσκυνητάρι. Οι Βυζαντινοί, Κυριακάτικοι μελωδικοί ύμνοι, ακούγονται λες και αναβλύζουν από τις καρδιές των ψαλμωδών και των μοναχών.

‘Ευλογημένος ο άνθρωπος που έχει στηρίξει την πεποίθηση, την πίστη και την ελπίδα του στον Δημιουργό του’ . Τονίζει στο Κυριακάτικο μεστό κήρυγμά του, ο ποιμενάρχης μας κ.κ. Ναθαναήλ. Ο αξιοσέβαστος Δεσπότης, σκορπίζει σαν ψήγματα χρυσού, τα ανεκτίμητα λόγια του Ιερού Ευαγγελίου με αναφορά στον βίο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στις θερμές προσευχές και τις αγρυπνίες της οποίας υποκλίνονταν τα κυπαρίσσια της μονής.

Η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργούς τον Άγιο Καθηγούμενο της ιεράς μονής των Ιβήρων π. Ναθαναήλ, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο και τον π. Αναστάσιο, φθάνει προς το τέλος της.

Ψάλλουν οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες υπό τον καθηγητή Γ. Σακέλλη και τον πρωτοψάλτη Μ. Ανδρέου.

Ακολουθεί η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και των σεπτών Αγίων λειψάνων, που τα συνοδεύει το καθιερωμένο εθιμοτυπικό ‘κόλλυβο’ για την μνήμη της Άγιας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Η λιτάνευση συνεχίζεται, στον εσωτερικό χώρο του Μοναστηριού και καταλήγει στον τάφο του μακαριστού, αειμνήστου Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’ Δικαίου, του ιδρυτή του μεγάλου αυτού έργου, ανάμεσα σε τόσα πολλά άλλα που έκανε, στα λίγα χρόνια που ποίμανε την Ιερά Μητρόπολή του.

Άξιος συνεχιστής, πρέπει να παραδεχθούμε, ο διάδοχος του Ναθαναήλ Β’ Διακοπαναγιώτης. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια τέλματος της Μητροπόλεως, ανέλαβε ένας δραστήριος και χαρισματικός ποιμενάρχης. Μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε να νοικοκυρέψει τα της Μητρόπολης, να ζωντανέψει τις ξεχασμένες ενορίες, να ανακαίνιση Εξωκλήσια και Ναούς και να φροντίσει το γυναικείο Μοναστήρι καθώς και την παρακείμενη στέγη γερόντων.

Περνάμε μπροστά από μανουάλια και προσκυνητάρια, που έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα, για την λιτανεία και για το υπαίθριο προσκύνημα των πιστών. Με την συνοδεία των Βυζαντινών ύμνων, καταλήγουμε ξανά στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της θαυματουργού. Με το ευλογημένο Αντίδωρο, που μοίρασε ο Δεσπότης, στο ευλαβές εκκλησίασμα, επιστρέφουμε με πλούσιες καταγραφές στην μνήμη μας, στο σεβάσμιο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, οι συναισθηματικές παιδικές αναμνήσεις από τις επισκέψεις μας σε ανάλογα Μοναστήρια αβίαστα γίνονται έντονες.

Να προσθέσουμε δε, ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όπως και χτες μετά τον εσπερινό, προσφέρθηκαν γλυκίσματα μαζί με τον άρτο σε όλους τους προσκυνητές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.