κ. Ναθαναήλ από Ασώματο για Αγιά Σοφιά: Κάποιοι θέλουν να γυρίσουν την ιστορία εκατοντάδες χρόνια πίσω |Οι δαιμονισμένοι Γαδαρηνοί: Τα «παράδοξα» του Ευαγγελίου της Κυριακής

1
1260

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ε’ Κυριακή Ματθαίου, Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 (εορτή Πρόκλου και Ιλαρίωνος, Βερονίκης, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και των εν Λειψώ μαρτυρησάντων πέντε Αγίων) και ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και στην Θεία λειτουργία στον ΙΝ Ασωμάτων Ασφενδιού, όπου ιερούργησε ο π. Σακελλάριος.

Με πόνο ψυχής ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνάει ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας και η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία μετά την απόφαση να γίνει τζαμό το σύμβολο της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες, η Αγία του Θεού Σοφία.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε αυτές τις δύσκολες ώρες τη σημασία και τη δύναμη της προσευχής και της μετάνοιας από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

κ. Ναθαναήλ: Κάποιοι θέλουν να γυρίσουν την ιστορία εκατοντάδες χρόνια πίσω…

Οι δαιμονισμένοι Γαδαρηνοί: Τα «παράδοξα» του Ευαγγελίου της Κυριακής

Ένα «παράδοξο» που συναντάται στις πρώτες κιόλας γραμμές έχει να κάνει με τη θεότητα του Χριστού. Και συγκεκριμένα παράδοξο είναι οι δαιμονισμένοι να αναγνωρίζουν στον Υιό του Θεού τη θεότητα. Διαβάζουμε σχετικά: «Και εφώναξαν, ‘’Τι έχεις μαζί μας Ιησού, Υιέ του Θεού;’’» (Ματθ. 8, 29). Βλέπουμε πως τα δαιμόνια που είχαν κυριεύσει τους δύο ανθρώπους έχουν επίγνωση ότι αυτός που στέκεται μπροστά τους ήταν ο Υιός του Θεού, δηλαδή ο Χριστός. Την ίδια ομολογία με τα δαιμόνια για τη θεότητα του Χριστού κάνει και ο απόστολος Πέτρος. Διαβάζουμε πάλι στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Ο Σίμων απεκρίθη ‘’Συ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζωντανού Θεού’’» (Ματθ. 16, 16).

Εύλογα γεννιούνται κάποια ερωτήματα. Αφού τα δαιμόνια αναγνώρισαν τον Υιό του Θεού γιατί δεν πίστεψαν σ’ Εκείνον; Γιατί δεν σώθηκαν αφού τον αναγνωρίζουν ως Υιό του Θεού; Ποια είναι η διαφορά της ομολογίας του Πέτρου από εκείνη των δαιμονίων αφού παραδέχονται το ίδιο ακριβώς πράγμα; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά εντοπίζεται στη σχέση πίστης και γνώσης. Τα δαιμόνια γνωρίζουν και δέχονται ένα γεγονός. Αυτό της θεότητας του Χριστού

Τα δαιμόνια γνωρίζουν αλλά δεν πιστεύουν. Ο Πέτρος γνωρίζει και πιστεύει. Και εκείνο που σώζει κατά τους λόγους του Χριστού είναι η πίστη. Μπορεί να έχω μία αντίληψη περί ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης χωρίς να θέλω να παραδεχτώ (εγωισμός) ή και χωρίς να γνωρίζω (άγνοια) την προέκταση και τη σωτηριώδη σημασία που έχει.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΑ 500 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΠΙΧ..
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΩΝΙ…..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.