ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα & επισημότητα ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Παύλου Κω – Η στιγμή του σεισμού στη Ρόδο

3
3465

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Ξ. Αγρέλλη-Γ. Κιάρης – Χ. Χριστοφή

Με πολύ κόσμο η Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Παύλο  Κω

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Παύλου στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό. Η Εκκλησία γέμισε ασφυκτικά από ευλαβείς προσκυνητές.. Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αγκύρας κ.κ. Ιερεμία και πλαισιωμένου από τους εφημέριους Ιερού Ναού, μαζί με πολλούς συλλειτουργούς. Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρακολούθησαν ο κ. Κόνσολας και ο κ Μαραγκός. Για μια ακόμη χρονιά η Εκκλησία της γειτονιάς μας πλημμύρισε από κόσμο που ήρθε για να τιμήσει την χάρη των Ισαποστόλων Πέτρου και Παύλου . Οι ακτές της Κω, είχαν την ευλογία να σταματήσει για μια μέρα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και να κυρίξει τον Θείο Λόγο στους κατοίκους του νησιού μας κατά την Αποστολική του μεγάλη περιοδεία. Ξανθίππη Αγρέλλη

Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Μάλιστα, την ώρα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου έγινε αισθητός ο σεισμός (5.4 Ρίχτερ) στη Ρόδο με τους προσκυνητές να πανικοβάλλονται και να σπεύδουν να βγουν εκτός του ναού.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης και το σύνολο των ιερέων της πόλης, ενώ στο χορό των ιεροψαλτών ήταν οι πρωτοψάλτες Ι. Πεταλάς και Ν. Ματσούκας με  ιεροψάλτες άλλων ναών της πόλης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γ. Καλλούδης, ο Αντιδήμαρχος Στ. Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κ. Ζαχαρός,  ο Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ Δ. Κουλέτσης και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στα βήματά του Αποστόλου Παύλου στην μιάμιση μέρα που έμεινε στην Κω», όπου ήρθε  προερχόμενος από Μίλητο  (εικάζεται ότι πρέπει να έφτασε περίπου στην ακτή του Σκανδαρίου όπου υπήρχε παλαιοχριστιανικός Ναός στο Όνομά του) και στη συνέχεια στη μεγάλη συναγωγή των περίπου 20χιλ. πιστών Ιουδαίων που είχε τότε η Κως των περίπου 160χιλ. κατοίκων συνολικά, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, αλλά και στο Ζηπάρι όπου υπάρχουν δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές στο όνομά του, βαφτίζοντας στα εκεί βαφτιστήρια- όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος – και να θεμελιώσει τον παλαιοχριστιανικό Ναό στο Σκανδάρι (τα ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στον Άι Γιώργη τον Πετρουμιανό) λίγο πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σε ανάμνηση της επίσκεψής του εκείνης χτίστηκε πολλά χρόνια αργότερα η σημερινή εκκλησία του Αγίου Παύλου Κω και αναφέρθηκε στο Άγιο Λείψανο του Αγίου Παύλου που είναι τοποθετημένο στην Εικόνα του υποδηλώνοντας την ζωντανή παρουσία του ανάμεσά μας.

Αξιοσημείωτη η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στα ευτράπελα με την αρχαιολογία η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε προσέγγιση στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, όπως του Αγίου Γαβριήλ στο Ψαλίδι ενώ επιτρέπει να υπάρχουν… αγελάδες στο χώρο.

Όπως και η επισήμανση του για τον ΙΝ του Αγίου Νικολάου που ανοικοδομήθηκε από τους φασίστες Ιταλούς, μετά τον σεισμό του ’33, επισημαίνοντας την αδυναμία της σημερινής διοίκησης και όλων μας για την επισκευή των δύο μεγάλων ιερών ναών της πόλη… (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή αυτή,ανάμεσα στις φωτογραφίες των ιδρυτών του Ναού του Αγίου Παύλου είναι και ο Παππούς μου,επίτροπος για πολλά χρόνια.Όλα τα μυστήρια των αδελφών μου,εμένα και μικρής και μεγάλης Οικογενείας μου καθώς και γνωστών και φίλων μου τελέσθηκαν στον Ναό της ενορίας αυτής,αλλά το κτύπημα των καμπανών ανά περίσταση ήταν τόσο ‘φιλικό’ στα αυτιά και την ψυχή μου,που απορώ γιατί μας το στερούν τα 3-4 τελευταία χρόνια.Γιατί δεν κτυπάει όσο παλιά αυτή η μελωδική καμπάνα του κωδωνοστασίου όπως γίνεται εκ της ιδρύσεώς του?Υπάρχει μια ΕΠΙΣΗΜΗ (Πέραν των φημών) αιτιολογία?Δεν χρειάζεται μόνο να λειτουργείτε αγαπητοί ‘Πατέρες’..το ‘κάλεσμα’ του Ναού ‘φιμώθηκε’ για πάντα….’ένα τεράστιο έθιμο που γαλούχησε γενιές και γενιές θυσιάστηκε για κάποια αργύρια.. άντε και του χρόνου γκιαμί.

  2. Συγχαρητήρια στην ενορία του Αγίου Παύλου μας και ιδιαίτερα στον ακάματο εργάτη της πατέρα Περικλή Κιάρη ο οποίος φροντίζει κάθε φορά να μας ευχαριστεί αλλά και να μας συνετίζει για το καλό της ενορίας.Αξίζει επίσης κάθε επαίνου για την προσφορά του το Γιαννάκη μας,ο ψάλτης μας που μας βοηθάει να προσευχηθούμε αλλά και να ακούσουμε ωραίες βυζαντινές μελωδίες!

  3. Ευχαριστουμε για τις αψογες μελωδιες που μας χαρισες φιλε Ιωαννη μαζι με τους αξιους συνεργατες σου!Να εισαι παντα καλα και ο Αγιος Παυλος να σου δινει δυναμη και υγεια να τον υμνεις για πολλα ακομα ετη!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ