Αρχική Πρωτοσέλιδο Ξεκινούν τα ταξίδια εξωτερικού από τη Γερμανία | Ποιές είναι οι χώρες...

Ξεκινούν τα ταξίδια εξωτερικού από τη Γερμανία | Ποιές είναι οι χώρες | Πότε ξεκινούν για Ελλάδα – ΕΟΔΥ: Έτσι θα γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος Covid-19 στα τουριστικά καταλύματα

2
1701

Σταδιακά θα επιτρέπονται τα ταξίδια από τη Γερμανία εντός της Ευρώπης και των ακτών της Μεσογείου της Β. Αφρικής.

Οι Γερμανοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στις παρακάτω χώρες χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους:

 • Επιτρέπονται ήδη τα ταξίδια προς την Εσθονία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία (επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς την ηπειρωτική χώρα) και την Κροατία. Οι ταξιδιώτες στην Κροατία θα πρέπει να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ο τηλεφωνικός αριθμός και το e-mail τους
 • Από τις 3 Ιουνίου επιτρέπονται τα ταξίδια προς την Ιταλία
 • Από τις 15 Ιουνίου οι Γερμανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Δανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ελλάδα (στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης)
 • Από τις 21 Ιουνίου είναι εφικτά τα ταξίδια προς τις Βαλεαρίδες καθώς μερικά ξενοδοχεία στην Playa de Palma θα υποδεχθούν 5000 Γερμανούς μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.
 • Από τις 27 Ιουνίου επιτρέπονται τα ταξίδια στην Τυνησία
 • Τέλος, από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιούνται ταξίδια προς την Ισπανία και τη Μάλτα.

Ωστόσο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ισχύει καραντίνα 14 ημερών, σαν αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατεί διεθνώς, από την λίστα των 29 χωρών που ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, και της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ότι μέχρι 15/6  θα γίνεται τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα και όσοι είναι θετικοί θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ όσοι είναι αρνητικοί σε κατ’ οίκον καραντίνα για 7 ημέρες και ότι από 15/6, το τέστ θα είναι υποχρεωτικό μόνο για όσους προέρχονται από τη λίστα αεροδρομίων υψηλού κινδύνου με βάση την EASA.

Πιο αναλυτικά, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τις 15 Ιουνίου για 30 ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο touristik-aktuell.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική απαγόρευση είχε τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Μαρτίου και θα αντικατασταθεί από ξεχωριστές οδηγίες για κάθε χώρα. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν δεδομένου ότι οι ρυθμοί μετάδοσης του κορωνοϊού δεν να χειροτερέψουν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, δηλώνει ότι δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και ξεκαθάρισε ότι η ταξιδιωτική οδηγία δεν πρέπει να μεταφραστεί ως πρόσκληση, καθώς σε μερικά κράτη, όπως η Βρετανία, εφαρμόζεται 14ημερη καραντίνα για τις αφίξεις.

Οι χώρες που έχουν επιβάλλει περιορισμούς εισόδου για τους Γερμανούς τουρίστες δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της άρσης της απαγόρευσης. Αυτό ισχύει και για την Ισπανία, η οποία θα δεχθεί πιλοτικά στις Βαλεαρίδες 5.000 Γερμανούς από τις 22 Ιουνίου, και τη Νορβηγία. Σε αυτές τις χώρες η απαγόρευση εισόδου θα ισχύει τουλάχιστον έως τον Ιούλιο.

Η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την άρση των περιορισμών αναμένεται να έχει ληφθεί εντός των επόμενων 2 εβδομάδων.

– Πηγή:  money-tourism.gr

Photo by Samuele Giglio on Unsplash

«Ανοίγει» και η Ολλανδία τα εξερχόμενα ταξίδια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,…

ΕΟΔΥ: Έτσι θα γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος Covid-19 στα τουριστικά καταλύματα|ΟΔΗΓΙΕΣ|ΑΡΧΕΙΟ

Ενημερωτικό Υλικό για Ιατρούς Τουριστικών Καταλυμάτων | Covid-19

eody

Οδηγίες προς τους γιατρούς για διαχείριση ύποπτου κρούσματος Covid-19 σε τουριστικό κατάλυμα, δίνει με ενημέρωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ενόψη της επαναλειτουργίας του Τουρισμού στην χώρα.

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρονται λεπτομερώς τα γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα τουριστικά καταλύματα, η χρήση των προστατευτικών μέσων και με εικόνες, ενώ ορίζεται και η έννοια της στενής επαφής (υψηλός κίνδυνος έκθεσης) με κρούσμα COVID-19 σε ξενοδοχείο.

Οι οδηγίες

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν ως εξής:

«O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία.

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ή με επιμολυσμένες επιφάνειες). Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, είναι 5-6 ημέρες, (εύρος 2 -14 ημέρες). Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Η κλινική εικόνα της νόσου περιλαμβάνει πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα, δύσπνοια, φαρυγγαλγία, καταβολή, ρίγη, μυαλγία, κεφαλαλγία, αοσμία και αγευσία. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών που χρήζουν νοσηλεία σε νοσοκομείο (βλ. σχετικό ΦΕΚ). Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού  (π.χ. αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα), αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς, αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας κλπ).

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μοριακό εργαστηριακό έλεγχο (PCR). Τα κλινικά δείγματα λαμβάνονται από ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις  του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (δείγματα ρινοφαρυγγικού και στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος).

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα με βάση την επιδημιολογική εκτίμηση θεωρείται ως ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με άλλες χώρες. Όμως, τα τουριστικά καταλύματα ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες διασποράς του ιού και επομένως αναζωπύρωσης της επιδημίας. Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ιατρών που συνεργάζονται με τα τουριστικά καταλύματα σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19.

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα τουριστικά καταλύματα
 • Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός/αερισμός καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι και αντισηπτικό διάλυμα, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
 • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης) [Παράρτημα 1]. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
 • Χρήση αντισηπτικού διαλύματος που θα διατίθεται σε κοινόχρηστους χώρους.
 • Σχολαστική τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής όπως κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
 • Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση > 1,5 μέτρο) και ιδιαίτερα με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
 • Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας (απόσταση > 1,5 μέτρο).

Συστηνόμενος Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 περιλαμβάνει[Παράρτημα 2,3]:

 • απλές χειρουργικές μάσκες
 • γάντια μιας χρήσης
 • αδιάβροχες ρόμπες με μακριά μανίκια μίας χρήσης,
 • προστατευτικά γυαλιά
 • θερμόμετρα
 • μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3)

ΜΑΠ υψηλής προστασίας συστήνονται (μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες μιας χρήσης ρόμπες) για ιατρούς και προσωπικό καθαρισμού που θα ασχοληθεί με το καθαρισμό δωματίου ασθενή με COVID-19.

(βλ. Covid 19: Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας (ΕΑΠ) & Σειρά Εφαρμογής του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας Covid-19)

Οδηγίες για χρήση μάσκας σε ξενοδοχείο

Η χρήση της μάσκας συνιστάται:

Οι οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας περιγράφονται στο Παράρτημα 4.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19

Εάν ένας επισκέπτης ή υπάλληλος του ξενοδοχείου παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 1. Καλείται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα για αξιολόγηση του περιστατικού.
 2. Αν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, διακομίζεται προς την οικεία μονάδα υγείας, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης περιστατικού COVID-19 από τις υγειονομικές υποδομές της περιοχής πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά του ασθενή (ΕΚΑΒ, πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) στην πλησιέστερη μονάδα υγείας όπου μπορεί να το διαχειριστεί.
 3. Αν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται από τον ιατρό δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID.
 4. Εφόσον το περιστατικό αξιολογείται ως πιθανό COVID-19 από τον εξετάζοντα ιατρό, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
 5. Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου.
 6. Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.
 7. Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID, μεταφέρεται στο ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας αν παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα (βλ. Αντιμετώπιση Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID-19 Εκτός Νοσοκομείου) και αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εκτός νοσοκομείου ή μεταφέρεται σε υγειονομική μονάδα η οποία θα φιλοξενεί τους ασθενείς με COVID-19 αν χρήζει νοσηλεία. Αν δεν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, αντιμετωπίζεται στο χώρο του ξενοδοχείου με τις οδηγίες του εξετάζοντος ιατρού.
 8. Ο ασθενής μεταφέρεται με ΜΑΠ με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.
 9. Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
 10. Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για επεμβάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
 11. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
 12. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Οδηγίες για λήψη δείγματος για την εργαστηριακή διερεύνηση για SARS-CoV-2

Ο ειδικός στυλεός και το σωληνάριο με το υλικό συντήρησης και μεταφοράς κλινικών δειγμάτων του αναπνευστικού για τον έλεγχο του SARS-CoV-2 είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο για ιούς γρίπης. Όλα τα δείγματα που συλλέγονται για την εργαστηριακή διερεύνηση κρουσμάτων υπόπτων για λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσματικά και κατά συνέπεια οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη συλλογή, συσκευασία, αποθήκευση και μεταφορά τους πρέπει να εφαρμόζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης διασποράς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στο παθογόνο. Οι επαγγελματίες υγείας που συλλέγουν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο από ύποπτα κρούσματα θα εφαρμόζουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκα FFP2, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπα με μακριά μανίκια) (βλ. Οδηγίες για την εργαστηριακή διερεύνηση για το νέο κορωνοϊό
SARS-CoV-2) [Παράρτημα 5].

Πώς  ορίζεται η στενή επαφή (υψηλός κίνδυνος έκθεσης) με κρούσμα COVID-19 σε ξενοδοχείο;

 1. Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
 2. Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
 3. Άτομο που είχε επαφή με άτομο στο ίδιο δωμάτιο με το ύποπτο κρούσμα
 4. Άτομο που είχε επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο» με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρα και για ≥ 15 λεπτά
 5. Άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρα και για ≥ 15 λεπτά
 6. Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19 , άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής.

Διαχείριση στενών επαφών κρούσματος COVID-19

Αν ένας επισκέπτης ή υπάλληλος του ξενοδοχείου αξιολογηθεί ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 συστήνονται τα εξής:

 • Απομόνωση σε τουριστικό κατάλυμα που ορίστηκε ως ξενοδοχείο/χώρος καραντίνας στην περιοχή.
 • Σίτιση στο δωμάτιο και το άτομο σε απομόνωση να μη χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου.
 • Το προσωπικό του ξενοδοχείου να αποφεύγει να εισέρχεται στο δωμάτιο, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.
 • Κατά την είσοδο στο δωμάτιο, συστήνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας και γαντιών.
 • Κατά την έξοδο από το δωμάτιο, τα χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκα απορρίπτονται και ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Συστήνεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε περιορισμένος -κατά το δυνατόν- αριθμός προσωπικού να έρχεται σε επαφή με το άτομο σε καραντίνα.

Τονίζουμε ότι οι οδηγίες μπορεί να τροποποιούνται σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας και με βάσει τις αποφάσεις/εγκυκλίους των αρμόδιων Υπουργείων.

Παράρτημα 1
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών;
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών;
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής του αλκοολούχου αντισηπτικού;
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής του αλκοολούχου αντισηπτικού;

Παράρτημα 2

COVID-19 – Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας (ΕΑΠ)
COVID-19 – Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας (ΕΑΠ)

Σημείωση: Η παραπάνω εικόνα με τον ΕΑΠ προέρχεται από αντίστοιχη εικόνα του CDC (πηγή: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/COVID-19_PPE_illustrations-p.pdf)

Παράρτημα 3

Σειρά εφαρμογής (ένδυσης) του ατομικού εξοπλισμού προστασίας
Σειρά εφαρμογής (ένδυσης) του ατομικού εξοπλισμού προστασίας
Σειρά αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας - Α' τρόπος
Σειρά αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας – Α’ τρόπος
Σειρά αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας - Β' τρόπος
Σειρά αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας – Β’ τρόπος

Χρήσιμες διευκρινήσεις

Πριν την εφαρμογή του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας η αφαίρεση όλων των προσωπικών αντικειμένων (ρολόι, δαχτυλίδια, κοσμήματα, κινητό κλπ) είναι επιβεβλημένη.

Η χρήση σκούφου ως εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τον COVID-19 είναι προαιρετική εκτός αν παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις που η χρήση του απαιτείται (π.χ. τοποθέτηση Κεντρικού Φλεβικού Καθετήρα). Συνήθως χρησιμοποιείται από άτομα με έντονο όγκο ή/και μεγάλο μήκος μαλλιών. Τα μαλλιά θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένα πάνω στο κεφάλι πριν τη χρήση του σκούφου. Ο σκούφος φοριέται μετά τη μάσκα και την οφθαλμική προστασία και αφαιρείται πριν την αφαίρεση των γυαλιών, με κίνηση προς τα πίσω και ακολουθεί υγιεινή χεριών.

Η αφαίρεση του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας θα πρέπει να γίνεται σε ασφαλές μέρος και σε απόσταση >2μ από τον ασθενή (ή στον προθάλαμο, αν υπάρχει). Σε κάθε περίπτωση η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας αφαιρείται εκτός θαλάμου νοσηλείας του ασθενή. Όλος ο Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας απορρίπτεται στα μολυσματικά απορρίμματα. Αν τα γυαλιά πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν πρέπει να απορριφθούν σε ειδικό δοχείο και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό, απολύμανση ή/και αποστείρωσή τους .

Οι κινήσεις κατά την αφαίρεση του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές και θορυβώδεις κινήσεις. Προσοχή στις επιμολύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι: η χρήση επιπλέον Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας χωρίς να συστήνεται από τους αρμόδιους φορείς, αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης κατά την αφαίρεσή του.

Μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο αφαίρεσης του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας μπορεί να υπάρχουν, αρκεί ο μολυσμένος εξοπλισμός να ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΑΙ με γυμνό χέρι, να ακολουθεί μετά την αφαίρεση κάθε είδους προστασίας υγιεινή των χεριών, να αφαιρείται η μάσκα τελευταία και να μην αγγίζονται οι βλεννογόνοι οφθαλμών, ρινός και στοματικής κοιλότητας με χέρια που δεν έχει άμεσα προηγηθεί υγιεινή των χεριών.

Τα παπούτσια εργασίας θα πρέπει να είναι πλαστικά, χωρίς τρύπες στην άνω επιφάνεια.

Παράρτημα 4

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

 1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ
 2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
 3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

 • επιλογή του σωστού μεγέθους
 • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
 • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
 • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
 • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
 • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
 • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
 • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
 • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
 • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας
Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

 Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Παράρτημα 5

Ρινοφαρυγγικό επίχρισμα / στοματοφαρυγγικό επίχρισμα

 • Χρησιμοποιείτε μόνο στειλεούς με συνθετικό άκρο/βύσμα (όχι βαμβάκι ή calcium alginate) και στέλεχος πλαστικό ή μεταλλικό.
 • Μη χρησιμοποιείτε ξύλινους στειλεούς καθώς ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που μπορεί να αδρανοποιήσουν ορισμένους ιούς και να παρεμποδίσουν τη μοριακή ανίχνευση τους με PCR.
 • Προτιμότερη είναι η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος αλλά και το στοματοφαρυγγικό επίχρισμα είναι επίσης αποδεκτό.
 • Εάν συλλέγονται και τα δύο επιχρίσματα (ρινοφαρυγγικό και στοματοφαρυγγικό) από τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να τοποθετούνται μαζί στο ίδιο σωληνάριο ώστε να αυξηθεί η ευαισθησία της δοκιμασίας και να περιοριστεί η χρήση πόρων δοκιμής.

Λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

Λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος
Λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος
 • Εισαγάγετε το στειλεό με λεπτό άκρο και εύκαμπτο στέλεχος (μεταλλικό ή πλαστικό) στο ένα ρουθούνι παράλληλα προς την υπερώα (όχι με φορά προς τα πάνω) έως ότου συναντήσετε αντίσταση ή έως ότου το μήκος του στειλεού που έχει εισαχθεί, να είναι ισοδύναμο με την απόσταση από το αυτί έως το ακρορρίνιο του ασθενούς. Στο σημείο αυτό, η άκρη του στειλεού έχει έρθει σε επαφή με το ρινοφάρυγγα.
 • Αφού τρίψετε απαλά και κάνετε λίγες περιστροφικές κινήσεις με το στειλεό, αφήστε το στειλεό στη θέση του για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να απορροφήσει τις εκκρίσεις και στη συνέχεια αποσύρετε τον αργά, ενώ τον περιστρέφετε.
 • Δείγματα μπορούν να συλλεχθούν και από τις δύο ρινικές κοιλότητες χρησιμοποιώντας τον ίδιο στειλεό.
 • Βυθίζετε αμέσως το άκρο του στειλεού στο σωληνάριο με το υλικό μεταφοράς ιών και κατόπιν σπάζετε ή κόβετε τον στειλεό στο ύψος του λαιμού του σωληναρίου, αφήνοντας το άκρο στο σωληνάριο και κλείνετε το σωληνάριο.
Εισαγωγή δείγματος στο υλικό μεταφοράς
Εισαγωγή δείγματος στο υλικό μεταφοράς

Λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος

 • Λάβετε δείγμα από το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και τις αμυγδαλές, αποφεύγοντας την επαφή του στειλεού με τη γλώσσα, τα δόντια και τα ούλα.
 • Βάζετε το στειλεό στο υλικό μεταφοράς όπως περιγράφεται παραπάνω.
 • Από τον ίδιο ασθενή, μπορείτε να πάρετε δύο κλινικά δείγματα, ήτοι ρινοφαρυγγικό και φαρυγγικό επίχρισμα. Στην περίπτωση αυτή και οι δύο στειλεοί συλλογής, μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο σωληνάριο μεταφοράς.

– Πηγή: money-tourism.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ……Σοβαρευτειτε!
  Μια απλη γριπη ειναι!
  Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει!
  Θα πεινασουμε!

  • Άσε Μπάρμπα Σούλη, εσύ αποκλείεται να πεινάσεις. Εσύ έχεις κάνει την κουμπάνια σου
   με γλίνα για όλο το χειμώνα!!😂

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ