Επιστολή Δημάρχου Κω στον Υπουργό Υγείας για λειτουργία ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Κω

37
2698

Την άμεση, πλήρη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) στο Νοσοκομείο Κω, ζητάει ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με στόχο την υγειονομική θωράκιση της Κω και την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας.

Ενημερώνει μάλιστα ότι ο Δήμος Κω προτίθεται να καλύψει για δύο χρόνια το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που θα προσληφθεί για τη λειτουργία της Μ.Α.Φ..

Ο Θεοδόσης Νικηταράς με την επιστολή του προς τον Υπουργό, την οποία κοινοποιεί επίσης στον Περιφερειάρχη και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη δρομολόγηση κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Κω.

Αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χωροθέτησή του στο «Λινοπότη» αλλά και στη δέσμευσή του, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να διαθέσει ο Δήμος Κω ένα εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανέγερση του.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι η ανόρθωση της τουριστικής οικονομίας, μετά το “lockdown”, απαιτεί συστράτευση δυνάμεων και δεσμεύσεις από όλους.

 

 

Σημείωση: ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά.

 

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για την πλήρη λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και δρομολόγηση κατασκευής Νέου Νοσοκομείου στο νησί της Κω»

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η μεταβατική περίοδος που διανύουμε μετά το “lockdown” απαιτεί συστράτευση δυνάμεων για την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και την ανόρθωση της οικονομίας. Όπως οι πολίτες επέδειξαν εξαιρετική πειθαρχία προς τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών του κράτους, που επίσης λειτούργησε εξαιρετικά καλά, η Πολιτεία πρέπει να δείξει τη δική της αρωγή στην επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων.

Η Κως είναι από τους μεγαλύτερους ελληνικούς τουριστικούς, με 1,5 εκ. επισκέπτες ετησίως και αυξητική τάση λόγω συνεχιζόμενων επενδύσεων. Στην επόμενη πενταετία οι αφίξεις υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 2 εκ. τουρίστες.

Η υγειονομική θωράκιση του νησιού μας αποτελεί προϋπόθεση στήριξης της τουριστικής οικονομίας, ειδικά στο πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία.

Η Κως, αδικημένη διαχρονικά στις επενδύσεις υποδομών δημόσιας υγείας, πέρα από τη βάσιμη επίκλησή της ως γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη, απαιτεί σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και σχεδιασμό για την άρση αυτών των δυσχερειών.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συστράτευση, ανάληψη ευθύνης από όλους και δέσμευση σε δύο ζητούμενα.

Πρώτον, να δεσμευτούμε όλοι ότι θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε άμεσα την εφετινή τουριστική περίοδο να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμβατές με τις απαιτήσεις των τουριστικών οργανισμών και των χωρών που αποτελούν το εφετινό target group.

Δεύτερον, να δεσμευτούμε όλοι ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή Νέου Νοσοκομείου, που θα υποστηρίξει την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η προηγούμενη διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» μας έχει παραδώσει την σχετική μελέτη σκοπιμότητας για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, όπου βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, βάσει διεθνών σχεδιαστικών προδιαγραφών, περιγράφεται αναλυτικά τι πρέπει να γίνει. Εκεί έχει γίνει πρόβλεψη και για την λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ήδη έχει λάβει απόφαση χωροθέτησης του νέου νοσοκομείου στην περιοχή «Λινοπότης» και ταυτόχρονα η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανέγερση του.

Ως Δήμαρχος έχω αναλάβει κάθε δέσμευση και ευθύνη. Χρέος δικό σας είναι να υπάρξει άμεσα και η δέσμευση της Κυβέρνησης, για τη δρομολόγηση του Νέου Νοσοκομείου.

Αυτό αποτελεί απαίτηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί μας, συμμεριζόμαστε την αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και των μονίμων κατοίκων του νησιού. Για αυτό σας υποβάλλουμε πρόταση αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν με την μορφή του κατεπείγοντος.

Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ο επιθυμητός στόχος. Γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο Οργανισμό του Νοσοκομείου, όμως υπό το βάρος των σημερινών δεδομένων, ανεξάρτητα ακόμα και από το γεγονός της πανδημίας,  εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Εάν υπάρχουν άλλου είδους κωλύματα, όπως ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων, πρέπει να το γνωρίζουμε άμεσα και η απάντηση πρέπει να δοθεί από τους έχοντες την θεσμική ευθύνη.

Η ρεαλιστική και άμεση λύση είναι η πλήρης στελέχωση, και λειτουργία σε 24-ωρη βάση, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με ταυτόχρονη εκπόνηση ειδικού σχεδίου διακομιδών σε μονάδα ΜΕΘ, εάν απαιτηθεί. Άλλωστε στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

 

Προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως η ΜΑΦ, πρέπει να γίνουν τα εξής:

 1. Το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τις 2 θέσεις ιατρών στην ΜΑΦ. Ο Δήμος Κω αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη διαμονής ιατρών.
 2. Η διοίκηση του νοσοκομείου να εξετάσει εάν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της ΜΑΦ με νοσηλευτές από άλλα τμήματα, σε 24ωρη βάρδια. Εάν δεν είναι εφικτό να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό.
 3. Η διοίκηση του νοσοκομείου να διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο της ΜΑΦ, απελευθερώνοντας τον από άλλες χρήσεις και να καταγράψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό. Το Υπουργείο να καλύψει όλες τις ανάγκες σε εξοπλισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ΜΑΦ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της με όλα τα παραπάνω.
 4. Να καταρτισθεί για την τουριστική-νησιωτική Ελλάδα, ειδικό στρατηγικό πρωτόκολλο γεωγραφικής διακίνησης νοσηλευόμενων ασθενών που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα να υπάρξει συνεργασία με τους οργανισμούς που παρέχουν ταξιδιωτική ασφάλιση για την διερεύνηση τρόπου κάλυψης περιστατικών ασθενών με Covid-19, εφόσον απαιτηθεί διασωλήνωση και μεταφορά τους σε ΜΕΘ.

 

Ο Δήμος Κω, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι έτοιμος να διαθέσει ότι απαιτηθεί για την προάσπιση της υγείας των συνδημοτών μου και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η πολιτική και οικονομική συνδρομή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του νησιού, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας, αποτελεί βασική αρχή με την οποία πορευόμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το κόστος μισθοδοσίας για δυο (2) έτη όλου του προσωπικού που θα προσληφθεί για αυτές τις ανάγκες, εφόσον το Υπουργείο αδυνατεί να τις καλύψει και εφόσον διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο.

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

οι πολίτες έμειναν σπίτι πειθαρχώντας στους νόμους και στις οδηγίες της Πολιτείας. Τώρα απαιτούν από όλους μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να επιτελέσουμε το καθήκον μας και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και το τουριστικό θαύμα της Κω, που έχτισαν με τους κόπους μιας ζωής.

Για αυτό θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία όλων σε επείγουσα τηλεδιάσκεψη, που θα προγραμματισθεί μετά από σχετική επικοινωνία, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας προς τον κοινό στόχο, την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην Κω.

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς   

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συγχαρητήρια Δήμαρχε, καίρια και εύστοχα όλα όσα θίγεις και ζητάς να γίνουν. Οι βουλευτές μας είναι αυτοί που πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνουν αυτά που πρέπει για φέτος έγκαιρα και να αποφασίσει να γίνει το νέο νοσοκομείο αλλιώς θα φάνε όλοι μαύρο από όλους μας.

  • Ξενοδόχας δεν είσαι, ο βολεμένος ...στο γραφείο τύπου σχολιάζει...

   Πρέπει ο τεμπελχανάς να δικαιολογήσει τα 2.500 ευρώ + υπερωρίες τον μήνα….

 2. Μακάρι το νησί μας να είχε δια παντός δήμαρχο τον κυριο νικηταρα.Λιμανι τελειωνει,δρομοι καινουργιοι,ποδηλατοδρομος,φωτισμοι,καθαριοτητα,και προπάντων έναν άνθρωπο που εμπνέει σεβασμό σε ολους.Και ένα μυστικο,δεν τον ψήφισα.

  • Μέχρι δέκα την κάθε καθισιά του με λιβάνισμα του ανίκανου ΤΕΟ.

  • Το λιμάνι δεν είναι δικό του έργο!το νησί όλο είναι μέσα στην βρωμιά!τα χόρτα κοντραρονται με αυτά του Αμαζονίου!ποδηλατόδρομος υπήρχε!τώρα αν έφτιαξε 1-2 κομμάτια των 20-30 μέτρων δεν μας λέει κάτι! Από αυτό που έγραψες δείχνει ότι είσαι ανίδεος!

 3. ΜΠΡΆΒΟ ΘΕΟΔΌΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙΣ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΔΉΜΑΡΧΟ ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΕΣ. ΦΙΛΕ ΌΛΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΆΒΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΉ ΜΌΝΟ ΈΝΑ ΚΌΜΜΑ ΚΑΙ ΛΈΓΕΤΑΙ ΚΩΣ

 4. Πλάκα πλάκα ο Νικηταρας ειναι πολυ μεθοδικός και εργάζεται διαρκώς για το καλό του νησιού. Πιέζει και βγαίνει μπροστά για ολα τα σοβαρά θέματα του νησιού. Αξίζει την στήριξη όλων μας τουλάχιστον αυτή την περίοδο για να περάσουμε τον κάβο όλοι μαζί.

 5. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ, ΤΑΜΠΈΛΕΣ ΚΑΙ ΡΑΒΑΣΆΚΙΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ Ο ΤΡΙΩΦΛΟΡΟΣ ΚΟΨΙΜΙΌΣ...

  Του γράφει ένα κατεβατό χωρίς αρχή και τέλος ο βολεμένος στο γραφείο ρύπων του Δήμου ξάδελφος, για να δικαιολογήσει τα 2.500 ευρώ + υπερωρίες τον μήνα και ο ΆΒΟΥΛΟΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΤΕΟ πιστεύει ότι κάτι έκανε στέλνοντας ΕΠΙΣΤΟΛΈΣ που καταλήγουν ΣΥΟ ΚΑΛΆΘΙ ….

 6. ΚΟΨΙΜΙΕ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.
  ΚΟΝΤΕΥΕΙΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΝΕΙΣ.

 7. ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ..ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΦ ; ΜΕ 2 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ; ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΒΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΦ ΚΑΙ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΟΥΦΕΣ;

 8. Κύριε δήμαρχε μάλλον δεν έχετε διαβάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το νησί που θα υλοποιήσει Η μονάδα

 9. ΘΕΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΠΡΟΧΩΡΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΝΗΣΙ.

 10. καλά ε! έμεινα άναυδος λέμε. Τέτοια παρέμβαση μόνο ο κοψιμιός θα μπορούσε να την κάνει! για αυτό συναντήθηκε σήμερα ο Κικίλιας με τον Ξάνθο, για να την συζητήσουν. Βρε δεν μας παρατάς με τις ανοησίες σου συνέχεια, άντε βγάλε καμιά φωτο και παράτα μας στα βάσανα μας!

 11. χαχα Τι να πρωτοπει κανεις!!!Τωρα κανει προβλεψεις για την επομενη πενταετια…..
  Μας προεκυψε και μεντιουμ ο Κοψιμιος……..
  Δεν μας λες καλυτερα τα νουμερα του Τζοκερ!!!
  Τον Τζοκερ μονο να μην μας πεις γιατι τον ξερουμε και ειναι μπροστα μας!!!!
  χαχαχ για τα πανηγυρια λεμεεεεεε!!!!

  • Καλά εσύ κοιμάσαι φίλε μου!σας εφτιαξαν τους βασικούς δρόμους για να φτιάξουν τους αγροτικούς?τα χωριά είναι ξεχασμενα!

 12. τι πόνος είναι αυτός και σχολιάζεις συνέχεια. Αντε πες μας πως πήρατε το ρευστό από το ταμείο του Δήμου και μετά θα δούμε

 13. ΣΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ.ΔΕΙΧΝΕΙ ΒΑΘΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.ΧΑΧΑΧΑΧ

 14. Βασικα γραφε εποστολες δημαρχε.Οπως το πας θα είναι οι μονες που θα μας μηνουν να τις βρασουμε το χειμωνα να πινουμε το ζουμι τους τουλάχιστον,μιας και όπως το πας μας βλεπω να μην εχουμε να φαμε το χειμωνα.Ολα τα νησια κατι κανουν δειχνουν εμεις….επιστολες.Καλα κρασια.

 15. Καλά κάνει ο δήμαρχος και σέβεστε τους υπουργούς και τους στείλει επιστολές,πες πες κάτι καλό θα βγει.

 16. ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ!!!ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΘΑΣΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ!!!
  ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!!ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ ΒΕΒΑΙΑ!!!
  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΩΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΝΟΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ!!!!

 17. Φτασαμε στο σημειο οι …..να μιλουν θρασυτατα. Φτασαμε στο σημειο να ενδιαφερεται για το καλο της Κω αυτος που την εγραψε.. το καλοκαιρι του 2014 κι εκοψε. Φτασαμε στο σημειο ο Ρασπουτιν να μιλσ για νομιμοτητα και ηθικη διαχειριση. Εδω, φτασαμε στο σημειο ο αρχηγος της μεγαλυτερης χρονικα πολιτικης….. οργανωσης Μαυρομουτσουνος και υποπτης διαχειρισης βιβλιαριων του Δημου να κατηγορει ηθικους ανθρωπους. Πλεον εχει επελθει η αναστροφη γης παραδοσιακης ελληνικης κοινωνιας και η απαξιωση της ηθικης και της ακεραιοτητας. Ασ τους χαιρονται οι δικοι τους, οι γλειφτες, οι κολακες και οι συμποτες.

 18. Αααα καλά η ΜΑΦ μας έλειπε…Ας κάνουν πιο τα βασικά καθαριότητα φωτισμό κ νερό κ τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν για τους επόμενους

 19. Ti θέλετε βρε παιδιά να βγαίνει στα κανάλια και να βρίζει υπουργούς όπως κάνουν μερικοί δήμαρχοι,καλύτερα να τους στείλει επιστολές,όλο και κάτι θα βγει.

 20. Παραξενο,ε; Ο καραγκιοζοπαιχτης το λεει ή το γραφει πρωτος και ο Μπροστινος το επαναλαμβανει μετα απο λιγο. Τυχαιο; Δε νομιζω!

  • Ακολουθε ολοι οι λαικιστες εχουν τον Ρασπουτιν τους!!!
   Εσυ τον λες καραγκιοζοπαιχτη….το ιδιο στην τελικη…..

 21. Το να στελλει ενας Δημαρχος γραμματα και εκει να τελειωνει ο ρολος του, δυο πραγματα καταφερνει:
  1ον. Ικανοποιει τον «επαναστατικο» του οιστρο, και
  2ον. Δικαιολογειται στον πολιτη οτι «εγω τα εγραψα αλλα αυτοι τιποτα»
  Υπαρχει χειροτερος λαϊκιστης; ΟΧΙ
  Θα βγει αποτελεσμα; ΟΧΙ
  Σαμπως περιμενεις τιποτα καλιτερο απο εναν ανθρωπο που τον «εβγαλαν» Δημαρχοι «οι αλλοι»;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.