ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Τιμήθηκε στην Κω η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων | Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο των ηρώων & στη θάλασσα

40
2545

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Λιτά και ουσιαστικά, χωρίς ανοικτό κάλεσμα και εκδηλώσεις όπως προγραμμάτιζε αρχικά, λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορονοϊό, ο Σύλλογος Ποντίων Κω «ο Ξενιτέας» τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19η Μαϊου) με Τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του «Ξενιτέα» Χαράλαμπο Ναβροζίδη, παρουσία των μελών του ΔΣ και των τμημάτων του Συλλόγου.

Αμέσως μετά τη σύντομη ομιλία του Προέδρου κ. Ναβροζίδη ακολούθησε η ρίψη στεφάνου και λουλουδιών για όσες ψυχές χάθηκαν εκτός από την ξηρά και στη θάλασσα…

 

«Αγαπητοί φίλοι.

Φέτος η πανδημία που ενέσκηψε άλλαξε άρδην μαζί με την καθημερινότητά μας, τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου μας, ενόψει της 19ης Μαΐου και καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων, ο Σύλλογος μας χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας θα τιμήσει, όπως οφείλει την 19η Μαΐου, τηρώντας το χρέος μας, προσαρμοζόμενοι στη διαμορφούμενη κατάσταση.

100+1 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε!!!

Όλοι όσοι έχουμε Ποντιακή καταγωγή, μεγαλώσαμε από προσφυγικές οικογένειες.

Κάποιοι ανάμεσά μας από τους μεγαλύτερους είναι πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς και έχουν ακούσει από πρώτο χέρι τις πολύπαθες ιστορίες της οικογένειάς τους.

Ποιος μπορεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια που μάθαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες, όταν εκείνοι έζησαν, βίωσαν και έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα ;

Αυτοί μας έμαθαν να αγαπούμε πάνω από όλα την πατρίδα, γιατί εκείνοι έζησαν τον ξεριζωμό!

Εκείνοι μας δίδαξαν την ηθική, την ακεραιότητα, τον σεβασμό στους μεγαλύτερους, την αξιοπρέπεια, την φιλαλήθεια, την δικαιοσύνη, την εργατικότητα και όλες τις αρετές , εκείνες ειδικά που εξυψώνουν τον άνθρωπο να έχει ΙΔΑΝΙΚΑ, αρετές και υπερηφάνεια.

Έτσι ακούγεται απόκοσμη η σπαρακτική φωνή του γέροντα Πόντιου, να βγάζει από τα σωθικά του το μεγαλείο της ψυχής, χωρίς ίχνος θυμού, χωρίς να μεμψιμοιρεί, κουβεντιάζοντας με τον δικό του Θεό, σαν φίλος που μπορεί να ακούσει και να του εμπιστευτεί τον πόνο του.

-Έϊ…θεέ μ΄.

Ατά τα χάταλα, αδά σην Ελλάδαν εγεννέθαν. Ας έχνε την ευσή μ΄. Αδά ας τρανήν νε κι αδά να θάφκουνταν. Εμάς π΄ εύρεν μας η κατάρα, σ΄ ατά ευλοϊα να είνεται.

-Έϊ …πουλόπα μ΄. Εμείς π΄ εγεννέθαμε και ζήναμε σ΄ αείνα τα αγιασμένα χώματα, όθεν εφέκαμε αλείτουργα τα ταφία τοι αποθαμένων μας και σπαλισμένα και χαλασμένα τ΄ οσπίτια και τα εγκλεσίας εμουν, εμάς αείνα τα χώματα καλούνε μας. Αδά ζούμε και ο νους και ο λογισμός εμουν και η ψύν΄ εμουν, τα παλαιά φωλέας αραεύνε ! Τα….. χαλασμένα τα φωλέας !

-Έϊ …πουλόπαμ΄. Τρανόν ευσήν΄ δίγω σας. Την φωλέαν ποι θα κτίζετε καμίαν να μην χαλάεται.

-Έϊ …θεέ μ΄. Έναν ψύν χρωστώσε. Λελεύω σε… έπαρ΄την.

Ποιος εξέρ΄ ; επορεί να πετά και να αναπάεται εκεί απ΄ όπου έρθεν. Ατά τα δάκρε π΄ επότσαν την γην, κ΄ εξέγκαν…. Χορτάρε!

Μαναχά έναν τσιτσέκ που μυρίζ΄ ευωδίαν και εν ατό…. το μικρίτσικον χάταλον τ΄ εγγόν΄!

Ατό ας τρανήν΄ με την ευλοϊαν που πέρ΄ ασ΄ εμάς και να ελέπ΄ την δικαίωσιν.

Τεμέτερον τα σίλεα κι γελούνε, πικραμέν΄ θα φέβουμε ασό κόσμον !

Ατά τα γιαβρία να χαίρουνταν και να γελούνε, να αναπάεται η ψύν΄ εμουν και τα ψύα π΄ επέμναν οπίς΄ σην πατρίδαν !

Ήδη συμπληρώθηκε ένας αιώνας, από τότε που προσφυγοποιήθηκε ο Πόντος. Ένας ρακένδυτος, γενοκτονημένος λαός που ανέβηκε τον δικό του Γολγοθά, αφήνοντας πίσω τις αδικοχαμένες ψυχές των 353.000 «αγίων» του, θυμάτων της πιο στυγνής βαρβαρότητας, που δυστυχώς συντελέστηκε με την σύμπραξη και την ανοχή των ισχυρών της εποχής. Αν κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη, πρωτίστως είναι αυτοί οι ισχυροί και κατόπιν οι μακελλάρηδες Κεμαλιστές !

Εμείς κάνουμε την υπέρβαση να συγχωρήσουμε τους σφαγείς μας, εκείνοι έχουν το σθένος να πουν την λέξη ΣΥΓΝΩΜΗ ; «τα Ποντιακά τα χώματα, όπου και να τα σκάψεις, αίμα παλικαριών θα βρεις κόκαλα θα ξεθάψεις» !

Αγαπητοί μας φίλοι. Μια αλήθεια θα σας πω. Σήμερα δεν γράφω εγώ, αλλά μέσα απ΄ το κείμενο μου εκφράστηκαν οι προπάτορές μου, μίλησαν οι νεκροί συγγενείς μας και η γενιά της προσφυγιάς.

Αυτοί που αν και έφυγαν, οι φωνές τους ηχούν μέσα από τους τάφους, ζητώντας από μας να τους δικαιώσουμε, να διατηρήσουμε την μνήμη τους, αλλά και την ελπίδα της αναγέννησης της Ελληνικής ψυχής.

Αυτή η παρακαταθήκη μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές, πολύτιμο φυλακτό να ανθεί χαμόγελο στα δικά τους χείλη, γιατί οι «Άγιοί μας» έφυγαν από τη ζωή, αγέλαστοι και πικραμένοι. Χρέος ιερό να μην λησμονήσουμε, χρέος να διατηρήσουμε την αρχαιοπρεπή γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό και τις παρακαταθήκες που κληρονομήσαμε.

Χρέος ιερό να μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, ώστε να βρουν ανάπαυση οι ψυχές τους. Φίλοι μου Να ελαφρύνω λίγο από το βάρος θέλησα, να νοιώσω μια στάλα ανακούφιση.

 

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΜΕΝΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΜΑΣ.

 

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Ναβροζίδης»

40 ΣΧΟΛΙΑ

  • Πολλά ναυάγια!!! Τι να σου εξηγώ τώρα…. Άλλωστε θέλεις να μάθεις ή να σκανδαλήσεις μέσο της ανωνυμίας σου; Ας ρωτήσεις έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα δεύτερης γενιάς η να ανατρέξεις στα ιστορικά γεγονότα!!! Γύρισαν πίσω στην Πατρίδα της Πατρίδας όλα τα καράβια των κατατρεγμένων; ΟΧΙ!!! Γράψε το όνομα αυτού που θέλεις και χτύπα για να κάνεις το παιχνίδι σου!!! Είναι χυδαίο να χτυπάς την ιστορία!!!

  • «Όχι μόνο εμποδίζουν τα έντρομα γυναικόπαιδα να ανέβουν στα πλοία για
   να σωθούν, αλλά και πολλούς πέταξαν στη θάλασσα ή τους έκοψαν τά χέρια την ώρα
   που προσπαθούσαν να γαντζωθούν στα πλοία.»
   Ελλάδα,Πόντος, Μικρά Ασία!!! Εξαιρετικά έξυπνο από τα αδέλφια μας , τους Πόντιους να πετάξουν λουλούδια στην Θάλασσα. Φυσικά και καταλαβαίνουν αυτοί που εντέχνως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
   https://www.google.com/amp/s/www.tanea.gr/2003/09/30/greece/afiepwma-mikrasiatiki-katastrofi-h-smyrni-stis-floges/amp/

 1. Στον ανιστόρητο που πέταξε την μπαρούφα του. Ένα λουλούδι και για εσένα που είσαι ναυάγιο της ζωής, έκανες την ψευτομαγκιά σου και κέρδισες την χλεύη όλων.

  • Πώς τον πετσόκοψες έτσι Γιάννη μου.Λες και τον ενοχλήσαμε ή πετάξαμε πυρηνικά ή σκουπίδια στην θάλασσα. Λουλουδάκια που σε λίγες μέρες θα λιώσουν για α

    • Αχ το καημένο το ανώνυμο. Μόνο του τα λέει , μόνο του γελάει. Κρίμα είναι.

    • Ζήτω ο πόντος η Σμύρνη ,η Κωνσταντινούπολη η πληγωμενει μας Κύπρος , πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικα μας θανε .Τρεις χιλιάδες χρόνια Ελληνισμου σε αυτά τα χώματα ,κ ήρθαν το 1200 οι Μογγόλοι κ τα πήραν με την βία .Μάχαιραν έδωσαν οι Τούρκοι μάχαιραν θα λάβουν.

  • ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕς ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΚΟ,ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ;ΜΗ ΜΕ ΠΕΙς ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥς ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΜΠΟΥΧΤΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥς.ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟς ΤΟΥς ΕΔΩΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕς,ΣΥΝΤΑΞΕΙς,ΣΠΙΤΙΑ ΚΛΠ.ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕΓΑΛΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΓΙΑΝΝΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕς ΙΩΑΝΝΗ.

   • Σε ποιούς έδωσε σπίτια και συντάξεις το Ελληνικό Δημόσιο; Στους νεοπρόσφυγες που ήρθαν από Ρωσία και Γεωργία το 90 ναι. Σε αυτούς του κατατρεγμένους που ήρθαν μέχρι το 1924 δεν έδωσε τίποτα άλλο παρά την Γη που έχτισαν τα εκατοντάδες Ποντιακά χωριά και οι δεκάδες πόλεις που στο σύνολό τους κατοικούνται από Πόντιους σήμερα. Διάβασε καλά την ιστορία και να τα λες σωστά. Αν επίσης θέλεις σεβασμό να γράφεις το όνομα σου. Τέλος ο Πολιτισμός δεν είναι Πράσινα άλογα ανθρωπάκι!!! Μπες ξανά στην φωλιά σου.

   • ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΣ/Η , ΠΟΥ ΔΙΝΑΝ ΣΠΙΤΙΑ; ΟΙ ΠΑΠΠΟΎΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΉΡΑΝ ΚΑΙ ΧΤΙΖΑΝΕ ΧΑΜΟΣΠΙΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΩΡΙΑ; ΑΧ ΚΑΗΜΈΝΕ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΙΣ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΆΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΈΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΣΤΩΜΊΖΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

   • Ρε ανιστορητο τομαρι, στην πρωτη γραμμη στην αλβανια ηταν ποντιοι. Οταν λουφαζαν στα γραφεια της αθηνας τα πλουσιοπαιδα και οι δειλοι κολονακιωτες.

    • Αιώνια η μνήμη των 350000 Ποντίων ,δεν ξεχνάμε για να μην πάθουμε τα ίδια ,αλλά να ετοιμαζόμαστε να πάρουμε πίσω την μικρά Ασία που μας ανήκει ,Μογγόλοι δεν σας ανήκει τίποτα φιλοξενούμενοι είσαστε στα μέρη μας ,μέχρι να επιτρέψει ο θεός.Κωα με εθνική συνείδηση.

 2. Πρόεδρε ο λόγος σου τσάκισε. Μπράβο και σε όλα τα παιδία του Διοικητικού και γενικότερα του Συλλόγου. Ούτε η ζέστη του λύγισε με τις φορεσιές. Μπράβο και στον Δεσπότη που ήρθε.

 3. Πόντιοι την μιά με το Πασόκ,τήν άλλη με το Σύριζα,μέ τήν Νδ,ρέ δέν μάς παρατάτε λέω εγώ άντε πιό.

  • Πολιτικά τα κίνητρα σου, ολοφάνερο. Σε πονέσαμε μάλλον. Θα το ξανακάνουμε!!! Ανθρωπάκια, άλλο η Πολιτική, άλλο ο Πολιτισμός. Αλλά που νιονιό

  • Θα πρέπει ένα κόμμα να ελέγχει όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αν ναι; Πες μας σε ποίο είσαι να πάμε στο απέναντι. Δημοκρατία; Ελευθερία επιλογής; Ελευθερία έκφρασης; Σου λένε κάτι αυτές οι φράσεις ή πιστεύεις ότι ένας τόσο μεγάλος χώρος που σήμερα αγγίζει πιθανόν τα 2.000.000 ελέγχεται από κάπου πολιτικά στο απόλυτο. Άντε γιατί είσαι και πολιτικάντης και μπαρούφες πετάς. Μην μπερδεύεις την Πολιτική με τόσο λεπτά θέματα είναι τελείως διαφορετικό θέμα και μόνο κακό μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ακόμα και πολιτικά κίνητρα να έχεις. Αν θες ακους, αν δεν θες καλή τύχη.

 4. ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝΕ ΣΤΗ ΘΕΛΑΣΣΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ Α ΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΞΥΛΟ

 5. Συγχαρητήρια. Μπράβο σας που είσαστε όλοι μαζί και τιμάτε τους προγόνους σας. Παράδειγμα προς μίμηση.

 6. Από τους εκατοντάδες συνοστισμένους στις ουρές των Super Market και τους άλλους που σήμερα γέμισαν τις παραλίες , προτιμώ εσάς τους είκοσι που ξοδέψατε χρόνο για τα πιστεύω σας. Μπράβο σας!! Και τα μωράκια εκεί. ΜΠΡΑΒΟ

 7. Ψιψίνα, ψιτ επειδή μπαμ κανείς από χιλιόμετρα και ας βάζεις όνομα ανώνυμος.. τραβά σε άλλο άρθρο για πολιτική και άσε τα μνημόσυνα , δεν σε ενοχλήσανε οι άνθρωποι. Μπες σε άλλο και θα σε φτιάξω καλά αδυναμία μου. Ας τηρούμε και κάποιες αρχές 😁 Υ/Γ: Γειά σας Πόντιοι αδέρφια.

  • Με βλεπεις μπροστα σου παντου.χαχα ακομα δεν ειδες τιποτα.
   Εκτος απο ρουφιανος-γλυφτης εισαι και συκοφαντης!!!!!!
   Τιμη στους Ποντιους που δεν Ξεχνουν!!!!

 8. «Μικρασιάτες και Πόντιοι; Χωριστοί δρόμοι σε κοινές διαδρομές;»

  Το Δίκτυο Μικρασιάτης διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 18:45 την 1η Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα «Μικρασιάτες και Πόντιοι; Χωριστοί δρόμοι σε κοινές διαδρομές;».

  Συμμετέχουν οι:

  Βλάσης Αγτζίδης, δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας.
  Βασίλης Μεϊχανετζίδης, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Μελέτης των Γενοκτονιών (IAGS).
  Θεοδόσης Κυριακίδης, δρ Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

  Η μετάδοση της συζήτησης θα γίνει ζωντανά από: την ιστοσελίδα mikrasiatis.gr, το κανάλι στο YouTube Mikrasiatis και τη σελίδα «Δίκτυο Μικρασιάτης» στο Facebook.

 9. Αθάνατοι
  Συγχαρητήρια,λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να χαθεί από την ιστορία

 10. Οταν η ελλαδα ηταν 5.000.000 ηρθαν απο τη μικρα ασια 1.500.000 ποντιοι κηνυγημενοι αποδεκατισμενοι . Η ελλαδα υποδεχτηκε τα παιδια της και με τις λιγες δυναμεις που διεθετε τους εδοσε τη δυνατοτητα να ζησουν να επιβιωσουν και σιγα σιγα να μεγαλουργησουν. Τα λιγα λουλουδια στη θαλασσα ειναι ο ελαχιστος φορος τιμης. Η παραποιηση της ιστοριας ο χλευασμος γινεται απο ανιστορητους ηλιθιους αντιδραστικους.

 11. Μερικοί θέλουν να βουλιάξουν την ιστορία των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο βυθό της λήθης.Αλλά η ιστορία αυτού του πολυβασανισμένου λαού παραμένει ζωντανή, έχει φωνή, είναι έμψυχος και φλογερός κήρυκας στην απεραντοσύνη των χρόνων.Αυτό ας μην το υποτιμούν κάποιοι.

 12. Μπράβο για τέτοιες κινήσεις και μπράβο στους Πόντιους που σε όποια άκρη της γης βρίσκονται κρατάνε ήθη κι έθιμα τους…Θέλω να ρωτήσω γιατί δεν υπάρχει ίδια εκτίμηση για τους Βορειοηπειρώτες και τους λέτε Αλβανούς κι έτσι δίνετε αξία στους Αλβανούς.

 13. Ρε ψιτδεν σε βλέπω μπροστά μου,Γιατί κρύβεσαι σαν τον ποντικο στον κόσμο.

  Απλά..αν κάποια στιγμή αποκτήσεις αντρισμο Και αποφασίσεις να γράψεις το όνομα σου, (το πασίγνωστο στους κωους να σε μάθουν όλοι, εγώ το ξέρω απλά το σβήνουν… Θα δούμε που από το κατρουλιο σου που θα κρυφτείς… Χαχαχαχα.. Αχαχα… Μαζεύω τα σχόλια σου, εγώ εντωμεταξύ, ώστε όταν μαθευτεί στους πάντες,επίσημα το όνομα και το επίθετο σου, νόμιμα να δημοσιεύσω και τις μαλ.. ες Που γράφεις ένα χρόνο.ηδη έχω μαζέψει όλα όσα έχεις γράψει εδώ και παμπολους μήνες για το γλύψιμο, την λάσπη, τον οχετο, τις ασυναρτησίες και χαίρομαι που συνεχίζεις, γίνονται πιο πολλές που θα τις δημοσιεύσω με το ονοματεπώνυμο σου, μην αγχώνεσαι Προβλέπω το ρεντικολο που θα πάθεις,απλα θέλω να είναι μεγαλύτερο. .. .. . Κύριε….χλεχλε της κακιάς ωρας

  • Τελικα εισαι αρρωστος!Εισαι ενα τσολι χωρις αξια!!!Ειναι λαθος μου που απαντω
   σε ενα φασιστα!!!Δεν εχω κανενα θεμα να γραψω την αποψη μου επωνυμα!θα το κρινω το ποτε ομως εγω.
   Εχεις το θρασος να λες οτι φακελωνεις,αυτους που γραφουν,και τα κειμενα τους!!!!!!!!
   Εσυ γιατι ρε φασιστα δεν γραφεις επωνυμα???Τι φοβασαι???
   Περιμενω να γραψεις επωνυμα,αν δεν το κανεις επιβεβαιωνεις οτι εισαι φασιστας, και θρασυδειλος………
   περιμενω τσολι………

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.