Θλίψη και συγκίνηση: «Έφυγε» ο Δημήτρης Κρεμαστινός σε ηλικία 78 ετών – Εδινε μάχη με τον κοροναϊό

18
2512

Πέθανε ο σπουδαίος έλληνας γιατρός και πολιτικός, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος έδινε επί πολύ καιρό μάχη με τον κοροναϊό.

Έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 7:45 το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με κορωνοϊό ο οποίος τελικά προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου το πρωί της 26ης Μαρτίου με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Ο θάνατος του πρώην υπουργού Υγείας και καθηγητή Ιατρικής  έγινε γνωστός το πρωί της Παρασκευής.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ανήρτησε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.

Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου, 1 Μαΐου 1942) ήταν Έλληνας ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είχε εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Ηταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ηταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποτέλεσε την «καρδιά» του εθνικού συστήματος υγείας την περίοδο 1993-1996, πρωτοπόρος στην ειδικότητά του για τα εγχώρια ιατρικά δεδομένα, και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πλήθους ηγετών και προσωπικοτήτων ανά τον πλανήτη.

papandreou

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Έχει συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor.

Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός»

Ο ίδιος, άλλωστε, συνήθιζε να λέει ότι «δεν πιστεύω στον επαγγελματία πολιτικό που αρχίζει τη συναλλαγή από τα πρώτα του βήματα διεκδικώντας θέση στην Αυτοδιοίκηση με τη φιλοδοξία να φτάσει στα ύπατα αξιώματα της πολιτικής χωρίς να έχει επαρκώς με το έργο του δοκιμαστεί από την κοινωνία. Αντίθετα πιστεύω σε εκείνον που θα ασχοληθεί με την πολιτική ύστερα από μία λαμπρή πορεία στην εργασία του, μέσα από την οποία θα διαφαίνεται η εντιμότητά του και η κοινωνική του ευαισθησία».

Αυτή του τη θέση ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν σταματούσε να την επαναλαμβάνει μέχρι τέλους, για αυτό και επιδίωξε ενσυνείδητα το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς του στα κοινά να θητεύει ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, έχοντας επιλεγεί λόγω και μόνο της επαγγελματικής του καταξίωσης.

Αντίθετα, «αυτή η νοοτροπία (σ.σ. του επαγγελματία πολιτικού) που μας διέπει σήμερα όσον αφορά την πολιτική μας έχει οδηγήσει του στο σημερινό αδιέξοδο. Έχει αποπροσανατολίσει τελείως τον κόσμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα που με τόσες προσπάθειες και θυσίες οικοδομήθηκε το 1974 μετά την κατάρρευση της Χούντας και την Μεταπολίτευση» εκτιμούσε ο Καθηγητής Κρεμαστινός.

4344911_2

Η εποχή του Ανδρέα

Η πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού επισφραγίστηκε από τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου. Όντας τότε Υφηγητής Καρδιολογίας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, ένα πρωί τον επισκέπτονται στο γραφείο του οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο.

Μολονότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν ήταν μέχρι τότε ευρέως γνωστός -πλην βέβαια των ιατρικών κύκλων- έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του περιβάλλοντος Παπανδρέου από τις πρώτες στιγμές, αλλά και του ίδιου, του Αντώνη Λιβάνη που ενίσχυσε με την γνώμη του την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας του πρώην Πρωθυπουργού από τον Καθηγητή.

Για τα πολλά, επόμενα χρόνια και μέχρι το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν αποτελεί μόνο τον προσωπικό γιατρό του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα. Αυτό το γεγονός όμως δεν τον ενθάρρυνε στο να αποδεχθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ήταν η κύρια αιτία που την αρνήθηκε στις εκλογές το 1993 (παρότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974) και τελικά ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1993-1996.

4653888_2

Στη Βουλή με τον Σημίτη

Το 1996 γίνεται και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2000 εισέρχεται στη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής Δωδεκανήσου, προκειμένου να αναβαθμίσει τις ιατρικές υποδομές του τόπου του. «Έθεσα βασικό στόχο μου να δω τους Δωδεκανήσιους που πάσχουν από καρδιοπάθειες και τις διάφορες μορφές καρκίνου, να νοσηλεύονται και να θεραπεύονται στο νοσοκομείο μας και να μην ταλαιπωρούνται, ψυχικά και οικονομικά, στην Αθήνα ή την Κρήτη» δήλωνε, όταν απαντούσε στο κίνητρο της αποδοχής της πρότασης του Κώστα Σημίτη να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2000.

Στη διάρκεια της πρώτης βουλευτικής του θητείας ψηφίζεται ο νόμος για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, ο οποίος δεν επιτρέπει στο βουλευτή να έχει καμία άλλη απασχόληση, με τον Καθηγητή Κρεμαστινό να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του, αλλά και την πρόθεσή του να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

265582_2

Το «ναι» στον ΓΑΠ

Δεν μπορούσε, ωστόσο, ηθικά να αντισταθεί στο κάλεσμα του γιού του Ανδρέα, Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος τον προσκαλεί με επιστολή του στον Τύπο να συστρατευθεί και πάλι στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ για τα Δωδεκάνησα. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επιστρέφει ξανά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και παραμένει για 10 συναπτά έτη ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής.

«Πιστεύω ότι η ενασχόληση του κάθε ανθρώπου με την πολιτική σε κάποια στιγμή της ζωής του αποτελεί κοινωνική υποχρέωση. Άλλωστε τόσο ο Θουκυδίδης όσο και ο Πλάτωνας υποστήριξαν ότι ο άνθρωπος που δεν ασχολείται με τα κοινά θεωρείται «αχρείος», δηλαδή άχρηστος» τόνιζε ο ίδιος στα κείμενά του, αλλά έσπευδε να διευκρινίζει πως η ενασχόληση όμως «με τα κοινά προϋποθέτει κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση των ικανοτήτων και της εντιμότητας που αυτός διαθέτει και τα οποία έχουν διαφανεί μέσα από την κοινωνική του συμπεριφορά».

Οι επιστημονικές του περγαμηνές ακολουθούσαν πάντα τον πολιτικό του λόγο, καθώς ο Καθηγητής Κρεμαστινός ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια, χωρίς να οξειδώνεται από τις παθογένειες του ακαδημαϊκού συστήματος. «Προσωπικά καίτοι τριανταπέντε χρόνια πανεπιστημιακός ουδέποτε υπήρξα υποψήφιος για οποιαδήποτε διοικητική θέση στο πανεπιστήμιο (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης) και τούτο γιατί δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τη συναλλαγή η οποία επικρατούσε στα πανεπιστήμια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, γεγονός το οποίο θεωρούσα απαράδεκτο για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ενός καθηγητή» υποστήριξε με πάθος ακόμη και από τα βουλευτικά έδρανα.

Το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ και το Αττικό

Παρά τη σύντομη, υπουργική του θητεία (1993-1996) ο Δημήτρης Κρεμαστινός κυριάρχησε στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο ως ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεχίζοντας το όραμα του Γιώργου Γεννηματά. Στη διάρκεια της θητείας του επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά, αφού μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές. Δικής του έμπνευσης υπήρξε και η δημιουργία μονάδων αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχοντας διαγνώσει τα προβλήματα των ακριτικών νησιών. Παράλληλα, εγκατέστησε και σύστημα τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, με τους πρώτους σταθμούς να τοποθετούνται τότε στα νησιά.

Μπλόκο στο Μάαστριχτ

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναμόρφωσε όλο το υφιστάμενο μέχρι τότε πλαίσιο, στη σκιά και του ψυχιατρείου Λέρου, το οποίο κατέστησε από «όνειδος» σε «πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο». Επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξαιρέσει τον τομέα δράσης του από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την Ελλάδα να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση χώρας που μπορούσε να αναπτύξει κοινωνικό κράτος, με νέους, κοινοτικούς πόρους πέραν του εθνικού προϋπολογισμού. Ο αστερίσκος, αυτός, του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό, αλλά και δέκα μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων ανά την επικράτεια, όπως και την υλοποίηση μεγάλων προνοιακών υποδομών (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) για την υποστήριξη των ΑμεΑ.

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν κατάφερε να τον βγάλει από τις χειρουργικές αίθουσες μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπηρετώντας την τέχνη του Ιπποκράτη, υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), κορυφώνοντας την προσφορά του στη δημιουργία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μετεκπαιδευθείς με υποτροφία στην σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέπτυξε ένα πλούσιο ερευνητικό έργο. Η ερευνητική του δραστηριότητα δεν έμεινε στις επιστημονικές του όμως ανακοινώσεις, αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη, όταν ίδρυσε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο «καρδιολόγος όλων των Ελλήνων» έτυχε καθολικής αναγνώρισης και εκτός των τειχών, αφού αποτέλεσε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Έμορυ της Ατλάντα, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Για τον ίδιο, η Ιατρική υπήρξε μέρος της πολιτικής ως έκφανση της κοινωνικής προσφοράς και ανταπόδοσης. Προσέφερε αμέτρητες φορές, άλλωστε, αφιλοκερδώς υπηρεσίες και συμβουλές σε ασθενείς, αλλά και πάρα πολλούς συναδέλφους του στη Βουλή. Αρθρογραφούσε επί χρόνια με ζήλο, προκειμένου να εκπαιδεύσει το κοινό σε έναν πιο υγιεινό και ασφαλή τρόπο ζωής. Η πλάστιγγα όμως έγερνε πάντα προς την ιατρική μπλούζα, όταν διαπίστωνε ότι η πολιτική έχανε τις αξίες, για τις οποίες ο Δημήτρης Κρεμαστινός μαχόταν. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ασχολούμενοι με τη λεγόμενη «πολιτική» είναι προϊόντα του λεγόμενου κομματικού σωλήνα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο από την εικόνα πολλών πολιτικών οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο» περιέγραφε ο Καθηγητής και πρόσθετε ότι «η συναλλαγή, η αδιαφάνεια, η αγωνία του ανεπάγγελτου πολιτικού περί του τι θα πράξει την επομένη της μη εκλογής του τον καθιστούν ανίκανο να πράξει το πρέπων και να προσφέρει αυτό που χρειάζεται το κοινωνικό σύνολο», παραμένοντας ως το τέλος συνεπής στην πολιτική των αρχών.

Δείτε τον Δημήτρη Κρεμαστινο να απαντά για τον κορωνοϊό σε μαθητές στις 10 Μαρτίου:

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευχαριστούμε για την βοήθεια που έδωσες εκει που μπορούσες! Η βοήθεια σου ήταν μεγάλη στα Δωδεκανησα μας! Ο χώρος φτωχότερος η επιστήμη φτωχότερη! Καλό ταξίδι συντροφε! Κ.Δ

 2. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και στους συγγενείς. Έφυγε ο καθηγητης, ο πολιτικός, ο άνθρωπος .Φτωχότερος ο τόπος και ιδιαίτερα η Δωδεκάνησος που υπηρέτησε με αγάπη και ανιδιοτέλεια

 3. ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΤΡΕ

 4. ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ -ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ- ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ .- ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ -ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ- ΑΞΙΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ -ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.-

 5. Σευχαριστω για όλα !υπεροχος άνθρωπος εξαίρετος επιστήμονας !καλο παράδεισο !θα σε θυμάμαι πάντα !

 6. Καλό παραδεισο γιατρέ.Προσεφερες πολλά στη χώρα και στο τόπο σου.θερμα συλλυπητήρια στην οικογένεια

 7. Καλό ταξίδι Γιατρέ σε ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες στην υγεία της χώρας..Μα πάνω από όλα σε ευχαριστώ προσωπικά που όσες φορές σε χρειάστηκα ήσουν εκεί και με βοήθησες χωρίς (ανταλαγματα)εμένα κ την οικογένεια μου..
  Καλό παράδεισο και να μας προσέχεις από κει ψιλά μαζί με τον φίλο σου τον Ανδρέα!!!

 8. Παρά πολλά έγιναν επι εποχής του Ανδρέα,αλλά ο κόσμος δεν τα αναγνωρίζει,πίσω πίσω παρά λίγο να τον βάλουν φυλακή,καλό ταξίδι γιατρέ και ευχαριστούμε για όλα τα καλά που εκαμες στον κόσμο.

 9. Η παράταξη φτωχότερη! Ως το τέλος αγωνιστής! Καλό παράδεισο συντροφακο! Σε ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.