ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ξεχώρισε από το πρόγραμμα των 6ων Διογενείων 2020 η μεγάλη χοροεσπερίδα στο ξεν. Ήλιος στο Τιγκάκι

15
2524

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ξεχώρισε από το πρόγραμμα των 6ων Διογενείων 2020 , που διοργάνωσε με επιτυχία το τελευταίο 4ήμερο ο Σύλλογος Ποντίων Κω, ο Ξενιτέας  η χοροεσπερίδα το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Ήλιος στο Τιγκάκι.

Στην λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Adem Ekiz από την Τραπεζούντα , ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στον Ποντιακό χώρο, καθώς έχει ως μητρική την Ποντιακή διάλεκτο (Ρωμέικα).
Με την ποντιακή λύρα άρχισε να ασχολείται όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο.
Σε εμφάνιση που είχε στην ελληνική τηλεοπτική εκπομπή «Οι Φάκελοι» που παρουσίαζε τότε στο Mega Channel ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Αντέμ είπε ότι τα Ποντιακά είναι η μητρική γλώσσα με την οποία έζησε και θέλει να την κρατήσει.
Για τον πατέρα του είπε, «αν έλεγε δυο, τρία, τέσσερα τουρκικά λόγια, έλεγε δέκα, δεκαπέντε ποντιακά.»
Το 2005 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Νίκο Μιχαηλίδη και τον Φίλιππο Κεσαπίδη το άλμπουμ Ρωμαίικα Τραγωδίας με περιεχόμενο 15 ποντιακά τραγούδια.
Το παράδειγμα του Adem Ekiz , επιβεβαιώνει πως στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ακόμα ομιλείται η πλησιέστερη στην Αρχαία Ελληνική , εν ζωή διάλεκτος, η Ποντιακή.
Τον συνόδευσαν επίσης στην λύρα, στο τραγούδι και στο νταούλι δύο νέοι καλλιτέχνες από την Αθήνα, ο Χρήστος Ναβροζίδης και ο Νικηφόρος Ιωαννίδης.
Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών οι οποίοι χαιρέτησαν τη βραδιά και τις εκδηλώσεις και πολλοί διάσημοι Πόντιοι καλλιτέχνες.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Βάσω σχολίασε η ακόμα? μάλλον δεν είχε δεδομένα στο κηνιτο σήμερα η δεν βρήκε wi fi χαχαχαχα

      • Ήθελα να τεσταρω σε πόση ώρα θα απαντήσεις!! Πρέπει να είσαι σε βάρδια 25 ώρες το 24 ωρο ! Τουλάχιστον το wifi στο πληρώνουν? Ε ρε άνω….ια ο κόσμος χαχαχα

      • Μη γελατε. Υπαρχει καλυτερος απο τη βασω για να διαδεχθει τον κυριτση; δε νομιζω!!!!! Ετσι και αλιως ο κυριτσης τους το ειπε. Παιδια μου φευγω. Δειτε τι θα κανετε.

  2. κανένας δεν έτυχε να πιάσει τιμόνι μετά?Δεν υπέπεσε στην αντίληψη του υπεύθυνου ρεπορτάζ να δει κάποιον που πίνει ..να οδηγήσει μετά??Απορώ με τις εκδηλώσεις του Σαβ/κου ,τα αποκριάτικα πάρτι,έτυχε να πάω να πάρω τον γιο μου από εκδήλωση και έβλεπα οδηγούς να είναι μες την τρελή χαρά απ το αλκοόλ..μα κανένας δεν έβαλε μυαλό σ αυτή την χώρα?

    • Ρωμέικα ως μητρική γλώσσα. Αυτοί που έμειναν πίσω για να διασώζεται η γλώσσα μας έως σήμερα στον Εύξεινο Πόντο. Πολλά χωριά της Τραπεζούντας μιλάνε ακόμα Ελληνικά (Ρωμέικα) και παιδάκι πηγαίνουν για να βαπτιστούν σε Γεωργία , Αρμενία και Ελλάδα. Ψάξε πριν μιλήσεις. Πάνω στην γη που δολοφόνησαν τους παππούδες μας, ακόμα ομιλείται η Ελληνική

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ