Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου με ευλάβεια, κατάνυξη & τιμή στους προγόνους...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου με ευλάβεια, κατάνυξη & τιμή στους προγόνους στον Εσπερινό της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί | κ. Ναθαναήλ: Δεν ξεχνούμε τους προγόνους & έχουμε την ελπίδα μας στο Θεό

1
2087

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά στην εορτή της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί. Ο πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από πολλούς ιερείς (τους Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ και π. Διονύσιο, τον π. Κωνσταντίνο, τον π. Ηρακλή, τον π. Αναστάσιο και τον π. Ιωάννη).

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μ. Ανδρέου.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Γ. Κασσιώτη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλίου Θ. Πάχος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής Μ. Γιωργαλλής, η Περιφερειακή σύμβουλος Δ. Κασσιώτη και πολύς κόσμος με συνεχή προσέλευση έως αργά, (ενώ παρέες από το Πυλί κυρίως, τηρώντας το έθιμο άναψαν φωτιές και έψησαν μένοντας έως αργά στην περιοχή).

Καθοριστική ήταν και φέτος η διευκόλυνση της κυκλοφορίας από την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία, ενώ ο δρόμος ήταν αρκετά προσεγμένος από την Κοινότητα Πυλίου, μιας και υπάρχει θέμα με το φαινόμενο των κατολισθήσεων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου (που η λαϊκή ευσέβεια έχει συνδέσει με την Παναγία μας, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή).

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια (για τον θάνατο των πρωτότοκων παιδιών όπως εξιστορείται στα αναγνώσματα)..

Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Το γεγονός αυτό περίμενε ο Συμεών για να πει το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα», όπως και η Αγία και Προφήτιδα Άννα για να κοιμηθεί.

Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στους προγόνους μας που έζησαν και πέρασαν από αυτή εδώ την ιερή περιοχή.

Ο ιστορικός τόπος αυτός μπορεί να ερήμωσε όχι όμως και ο χώρος λατρείας που παραμένει ζωντανός, χάρη στη βοήθεια όλων, τονίζοντας για άλλη μια φορά την σημαντική προσφορά της εθελοντικής ομάδας των μαύρων λύκων.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους παριστάμενους (τον εσπερινό και την αυριανή Θεία Λειτουργία καλύπτει ο τηλεοπτικός σταθμός ΘΑΡΡΙ με τον εικονολήπτη κ. Κ. Κάππα, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα).

Οι εθελοντές στον ελεύθερο χρόνο τους μεταμόρφωσαν όλα τα παλιά κτίσματα της περιοχής (σε ένα από αυτά θα διανυκτερεύσει απόψε ο Σεβασμιώτατος για να λειτουργήσει το πρωί, ενώ αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία λειτουργία θα προσφερθεί τράπεζα. Απόψε προσφέρθηκαν παραδοσιακοί λουκουμάδες από την ενορία Αγ. Γεωργίου Πυλίου).

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ